adó

Mivel ezt többen is kérdezték tőlem, most igyekszem rövid leírást adni a helyi adórendszerről, magánszemély és vállalkozás esetén.

Magánszemély

A jövedelemadó sávos szerkezetű, 3 lépcsőből áll és egy speciális esetből. Éves jövedelem alapján számolódik. (szinte mindenki egyéni adózó)


Nézzünk egy példát
Lajos bruttó bevétele idén $65,238. alábbiakban láthatjuk, hogyan számolódik az adója:

A lakosság nagy része így számolódik, aki alkalmazott vagy egyéni vállalkozó az a személyi jövedelemadóját ez alapján fizeti. Aki befizette a sávosan rá vonatkozó százalékot, és nincs más jövedelme csak az alkalmazottként megkeresett bére, az letudta az adózást, további fizetnivalója nincs. A balesetbiztosítást (ACC-Accident Compensation Corporation) is az adóhivatal szedi be, minden munkavállalónak kötelező fizetnie, hogy fedezze a nem-munkahelyi sérülések költségét. Levonódik a fizetésből. A mértéke évenként változik, de egy adóévben fix, 2007-ben 1.3%. (ez nem egészségbiztosítás, hanem baleset!)

Családtámogatás dolgozó szülők esetén (dollár/hét)

Egyéni vállalkozó
– tulajdonolja, irányítja és működteti a bizniszt
– személyesen jogosult a haszonra
– felelős az üzlet adófizetéséért és kötelezettségeiért
– alkalmazhat másokat

Semmiféle papír nem kell, csak csinálni a bizniszt, személyi jövedelemadóban feltüntetni a bevételt.

Társas vállalkozás

– Alapító okirat kell, rögzítve az együttműködést
– a felek egyformán osztoznak, (hasznon, veszteségen) kivéve, ha ezt ők saját akaratból másképp nem akarják
– a társas vállalkozás nem fizet adót, a profitot a költségek levonása után mindenki feltünteti a saját személyi bevallásában, mint bevételt és adózik

Vállalat (company)

A vállalat önálló jogi személy, létre kell hozni és egyszeri regisztrációt kell fizetni alapításkor.Bekerül a cégjegyzékbe. A részvényesek/tulajdonosok bevitt vagyonukig/tulajdoni hányadukig felelnek a veszteségért. A cégalapítás a neten 150 dollár, a cégnévért még 10 dollárt kell fizetni. Az annual returns (éves beszámoló?) ingyen van, ha a neten csinálod. A cégalapítás egy jó fél óra a neten, és a kinyomtatott papírokkal már csinálhatod amit akarsz, be vagy regisztrálva. (kell céges adószám és áfa regisztáció, szintén a neten intézhető)

Háromféleképpen lehet belőle pénzt kivenni:
1. részvényes/tulajdonos rendszeresen pénzt vesz ki, ezesetben a tag évvégén ezt bevallja szimplán, mint fizetést.
2. részvényes/tulajdonos legalább havonta bért vesz fel, évvégén adózza, a társaság ezt üzleti kiadásnak tekinti és levonja a társasági adóalapjából
3. osztalék formájában az adózás utáni nyereségből, erre spéci adó van, ezt nem értem még

Szövetkezet
Amit beteszel nem adózik, mindenből amit a szövetkezet keres adóznia kell 33%-ot.

ÁFA
Az áfa 12,5% és vannak bizonyos dolgok amelyek nulla százalék áfával terhelődnek. Ha az éves forgalmad meghaladja a 40ezer dollárt, köteles vagy ÁFA regisztrációra.

Alapvetően a vállalkozó mindennel csökkentheti az adóalapját, ami a munkájához szükséges, ez társas és egyéni vállalkozásra is igaz. Ha autót kell venni, akkor annak az árával, ha öltönyt, akkor azzal, ha irodaszert meg nyersanyagot (előállít valamit), gépet, stb. Ha nem tudod, hogy levonhatod-e, akkor az adóhivatal segít, azért van. Általánosságban elmondható, hogy ha megfizeted az adót, akkor további terhekkel nem sújtanak. Az alkalmazott után nem kell adót meg járulékot fizetni, azt az alkalmazott fizeti a személyi jövedelemadójában. Cégautó adó nincs, ilyenolyan járulék nincs, minden üzemeltetési költség csökkenti az adóalapot, ideértve az irodád villanyszámláját és a cégautóba tankolt benyát.

Röviden ennyi, ez már ad valami képet a dologról, bár korántsem teljeset, számtalan részlet van ami kicsit még homályos meg nagyon specifikus (maori alapítvány támogatásának adóvisszatérítése, stb.)

Kis statisztika:

átlagos jövedelem teljes állásban dolgozó esetén : 46 002 dollár évente

átlagos családi bruttó jövedelem:
– egy gyermekes család: 92882 dollár/év
– gyermektelen család: 74637 dollár/év
– gyeremkét egyedül nevelő szülő: 31615 dollár/év
– egyedülálló kereső: 38803 dollár/év

11 hozzászólás “adó” bejegyzéshez

  1. furának lehet, hogy fura, viszont egyelőre kicsit homáyos az ügy és mindenki feltételes módoban beszél.

    Egyébként ha a neje kiwi, akkor jöhet amúgy is…

  2. Arra az index.hu-s cikkre reagálva: http://www.stuff.co.nz/4344921a11.html

    Ez a hír valahogy máshogy hangzik NZ-on, mint Magyarországon. Szerintem elég jellemző!

    „He is married to a New Zealander and has been for some time so he has a right to come,” Dr Smith said.

  3. Azert, hogy a kep teljesebb legyen es nehogy a polgar azt higgye, hogy NZban kolbaszbol van a kerites, add tegyek hozza par dolgot.

    Polgar kevesebb adot fizet, viszont nem is kap olyan rettenetesen sokat erte. Csak ket dolgot emlitenek.
    Az utak minosege (ok, nincs katyu viszont autopalya se, mindenhova veszelyes 2×1 savoson lehet eljutni, foutak neha foldutak, lasd pl 43-as „historic highway”. Es az 1×1 savos hidak …) nagyon gaz.
    A masik az egeszsegugy. A vizitdij nem 300Ft hanem orvostol fugg. Az enyem $50-t ker. A korhazi varolistak verlazitoak. Nehany beavatkozasra 6-9 honapot kell varni. Ha eppen egy rakot sikerul beszerezni, akkor ez pont eleg az elpatkolasra. Egy ismerosom 2 evig vart az epeko mutetjere es csak azert mutottek meg, mert majdnem meglatogatta az angyalokat.

    Igaz az SZJA alacsony, viszon a cegado nagyon magas.

    Aprilis 1-tol van munkaltatoi jarulek. Es evente egyre tobb lesz. Lasd kiwisaver.
    A cegautra igenis van ado, meghozza nagyon-nagyon durva.

    Az osztalek ado magas, ja es a kamat is 33%-kal (vagy epp ami az egyen adoja) adozik.

  4. szia PWC!

    köszönöm a kiegészítést, kicsit részletesebben nem lehetne? A munkáltatói járulékról meg a cégautóadóról? Emailban is jó és beleírom a posztba.

    hol találok erről részletesebb leírást?

    A magas adókat most majd lefaragja a national 🙂

  5. (Atment ez?)
    A cegauto ado egy alltalanos ado, ugy hivjak FBT = fringe benefit tax. Jelentese: szivassuk a polgart, hogy minden jarulekot inkabb fizeteskent fizessen ki. Az ado nagyon komlikalt, gondolom az http://www.ird.govt.nz valamelyik zugaban elmagyarazza. Keresd a „forms” resznel, ott nem csak nyomtatvanyok vannak, hanem az ado magyarazatok is.
    Ami a cegautot illeti, van persze olyan scenario, amikor nem kell adot fizetni, de .. na bonyolult.

    A munkaltatoi jarulek egyenlore egyaltalan nem merheto a magyar viszonyokhoz, de ez meg csak a kezdet. A szivatas forrasa a Kiwisaver. Ez a vilag egyik leg elcsaszettebb magannyugdij rendszere. Tipikus idiota pc fos. Kezdesnek nem kotelezo. Ez azt eredmenyyezi, hogy pont az nem lep be, akinek kellene. A masik hogy ugyan nem kotelezo, de az allam megprobal csapdaba csalni. Magyarul: ha uj munkahelyen kezdesz dolgozni, akkor automatikusan belepsz, de minimum 2 het utans es maximum 8 het elott kilephetsz. Na ettol van millio felreertes belole. Na, de nem ez volt a kerdes. Aprilistol a munkaado 1%-ot hozzatesz a mvallalo KS jarulekahoz. Ez evente 1%-kal no es 4 ev alatt 4% lesz. Eredmeny? A munkaadok ennyivel kevesebb bert fejlesztenek.

  6. A szocialis halo hianyahoz meg eszembe jutott nehany. Nincs GYES, GYED es semmi hasonlo. 5 nap/ev betegszabadsag van, de nincs tappenz. Identol 20 nap fizetett szabadsag van (elotte 15!). Ingyen bolcsode nincs. Egy masik pc idiotizmus a 20 ora/het ingyen daycare. Az ovodak ha akarnak belepnek. Csak az allam nem ad eleg penzt az ovodanak erte, ettol csak azok az ovodak lepnek be, aki szarok. Akarsz ingyen ovodat? Kuld a gyereket a szar ovodaba.

  7. igen, nincs bölcsi sem, illetve az egész napos bölcsi bazi drága.

    Tényleg nincs kolbászból a kerítés (bár ezt azt hiszem senki nem állította) de örülök, hogy plusz infót adsz, ne hagyd abba, hogy tudjam updatelni a posztot, ne legyen benne sok zöldség.

    Na utánaolvasok a kiwisavernek.

  8. „Tipikus idiota pc fos.” Mit jelent a pc ebben?

    Es a nevedben a pwc?

  9. pc = politically correct

    pwc = most eppen adougyekben probalok okoskodni (mint a PriceWaterhouseCoopers)

  10. Tiobor: ezek szerint nem Auckland-rol irsz. Miota vagy a PwC NZ-nel? Csak azert kivancsiskodom, mert a felesegem is ott okoskodik:-)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.