Kiwi ikonok – barbi

Újzélandra sok jellemző dolog van, ami sokak számára ismert, ilyen például az elképesztő léptékban zajló birkatartás, vagy a természet érintetlen szépsége, az egészséges környezet és mindenféle sporteredmények, az America’s Cup-tól a rugby és cricket őrületig. Van még sok egyéb, ami főleg ezen a zátonyon érdekes, most a nagy merítésből csak a barbecue mániára térnék ki, amit akár nemzeti sajátosságnak is nevezhetünk. A kiwi barbecue nélkül olyan, mint a rugby világbajnokság All Blacks nélkül.

A barbecue (bbq, barbi) mindennapos dolog, annyira szerves része az életnek, hogy bármerre sétál az ember, a kertekbe bekukucskálva mindenhol talál egy ilyen-olyan állapotú barbi készséget, sokukat már eléggé lehasznált állapotban, de szemmel láthatóan napi használatban. Számtalan barbi figyelhető meg puckupok platóján hétvégén, amint kirándulni megy. A barbi szinte bármilyen lehet, a legegyszerűbb backyard modellektől – ahol egy szimpla vaslap, négy láb és egy égőfej a vaslap alatt már 100 dollártól – a komplex, 8 égőfejes, lecsukható tetejű, krómozott vagy rozsdamentes űrállomásokig, amelynek az aljában kis szekrény van, oldalt gázrózsa, nyársforgató, hőmérő és ki tudja még mi nem, egy használt kocsi áráért. A paletta speciális ága a hordozható barbi, ami a legváltozatosabb formákban jelenhet meg, a táska méretű (és kinézetű) cajgtól a kicsit nagyobb, többrészes alkalmatosságokig. (persze azért ez a hordozhatóság eléggé viszonylagos, mi is nem hordozhatót dobtunk be egy mikrobuszba és tettük ezzel hordozhatóvá.

alap barbi
Természetesen az ember a barbit külön szaküzletből szerzi be, elsősorban újzélandi gyártmányút, mert itt általános nézet, hogy a világ többi része mit sem sejt a barbizás lényegéről. A barbi gázzal megy. Pont. Ugyan itt is lehet kapni faszenes barbikat, de itt nincs a benzinkutaknál zsákos faszén, ehhez a szakboltba kell fáradni, de ilyesmire úgyis csak bevándorlók képesek, a kiwi gázzal barbizik, a gázpalackot viszont majd’ minden benzinkútnál fel lehet töltetni.
hordozható barbi
Barbiból olyat érdemes venni, amely az egyik oldalán rácsos (grill) a másik oldala pedig vaslap, nem árt, ha kétoldalt van hely fűszereknek, pakolni az edényeket amelyek a nyers és a kész kajákat tartalmazzák és okosabb barbiknál rögzíthető a gázpalack, nehogy felboruljon, valamint oldalt kapmók vannak a barbieszközök felaggatásához.

Nem csak a hátsókertek bulija a barbizás, a kikötőben végigsétálva számtalan vizijármű tatján van egy barbigép, ha arra nincs hely, hogy fixen beépítsék, akkor a korlátra hebrebákolva, de barbi nélkül a hajókázás sem képzelhető el. A barbi természetesen nyáridőn van igazán elemében, de nem kell fanatikusnak lenni, hogy hűvösebb napokon is beüzemeljék, az alapból is erősen outdoor orientáltságú kiwik.

a barbik maseratija
A barbi leginkább a mindennapok eszköze, gyakran érezni a kertben sülő husik illatát szerte a környéken, sok háztartásban heti több alkalommal is sütögetnek a szabadban. Ne feledjük, itt nincs faszenes macera, az ember kimegy a kertbe és 3 perc múlva már dobhatja is a husit a platnira. Emellett népszerű időtöltés a csoportos barbizás szinte bármely szabad területen, ideértve a strandokat és közparkokat. Mindennapos látvány a parkban, tengerparton a fűben csücsülő baráti társaság vagy család, amely élénken beszélgetve üli körül a kicipelt barbit és készül a hatalmas zabálásra. Sok park fel van szerelve ingyenbarbival, csak a sütnivalókat kell odavinni és persze előbb érkezni a 60 tagú maori családnál.

Másik jellegzetes az un. rendezvénybarbi, amikor bármiféle fesztiválnak, vásárnak szerves része a barbis sütögetés, vagy akár egy iskolai nyílt napon, amikor a szülők találkoznak a tanárokkal, vagy egy hosszú déli-szigeti buszos túrán, amikor az órákon át tartó buszozást szakítják meg egy gyors sütés erejéig. Kemping vagy motel sem nélkülözhet elkerített barbihelyet ahol a vendégek amguk barbizhatnak kedvükre.

beépített hajóbarbi
A barbi annyira elterjedt és általános dolog, hogy az élelmiszerboltokban, hentesnél, sok húsáru már barbikész állapotban van, vagy páclében úszik pálcikára szúrva. Előre csomagolva lehet kapni 6 hamburgerhusit, barbihoz szeletelt húsokat, halakat, barbinsütős kolbászkákat, hurkácskákat. A szakácskönyvpiac szabad szemmel jól látható szegmense a platninsütős recepteket tárgyaló kiadványok, ebben aztán a legváltozatosabb ételkreációk szerepelnek, sőt vannak olyanok, amelyek más népek konyháját fordítják le barbisan elkészíthetőre.

Én nagyon szeretem a barbit, fantasztikus dolgokat lehet rajta összehozni, (pláne eg jól bejáratott darabon) isteni zöldségek, gombák, halak-rákok, príma szték vagy hamburger készíthető, miközben az ember a barátaival jól érzi magát vagy világot vált meg némi sörbor mellett.

barbi forever
Ez a legfontosabb! A barbi ugyanis nem csak gasztronómiai szempontból kínál végtelen lehetőséget a sütnifőzni szeretőknek, hanem egyben társadalmi tevékenység is. Nekünk is volt szerencsénk nagy társasággal a tasmán tenger partján éjszaka sütögetni és mulatozni, feledhetetlen élmény volt.

9 hozzászólás “Kiwi ikonok – barbi” bejegyzéshez

  1. Ennek a bejegyzésednek kifejezetten örültem (persze a többinek is mindig :)..), mert én is imádom a barbizást. Nagy élmény volt kint és már alig várom, hogy újra átéljem „nap, mint nap”. Amit feltétlen ajánlok, az a kukorica, héjában barbizva. Isteni finom, amikor kész egy kis só meg vajacska. Yum, yum… Ha esetleg nem akar megpuhulni (de amúgy megfog!), akkor áztasd be egy kis vízbe mielőtt a barbira teszed. Sokkal finomabb a főtt kukoricánál…

  2. Erdekes dolog ez az „erintetlen termeszet” dolog. Valoban mindenki igy gondol NZ-ra. Azonban az igazsag az, hogy az erintetlen termeszt ugy nezett ki, hogy sehol egy szal legelo, zero birka, csak erdo-erdo-erdo-erdo-erdo-erdo-erdo.
    Birom, ahogy vedik az oshonos allatokat/novenyeket es pusztitjak a behurcoltakat, de meg senkinek nem jutott az eszebe lemeszarolni a 40 (egyesek szerint 60) millio birkat.
    Na de a barbihoz akartam hozzaszolni.
    A barbi olyannyira szoszerint mindennapi, hogy aposek (os-tosgyokeres kiwi) a hazfelujatas soran, amikor 6 honapig nem volt konyhajuk, csak es kizarolag barbin foztek.
    Azert faszenes balhe is van (pl apos, meg nekem is), es a belszin mindenhogy finom, de a faszenes barbin egeszben sutve …

  3. Tibor, sok igazságod vagyon, a legelők helyén ténylg erdő volt.
    Szerintem nz kifejezetten igyekszik és áldoz arra, hogy a természet mehessen a maga útján, persze tökéletes megoldás az lenne, ha nem is élne ember és emlős a szigeten.

    Na de akkor ki barbizna? 🙂

    A faszenesnek is megvan a szépsége, sőt különleges íze is.

  4. A birkák védelmében azért azt ne felejtsük megemlíteni, hogy amíg a „pest control” célpontjában lévő oposszumok, amelyek egy elfuserált ötlet hagyatékaként vették be magukat az ősvadonba, minden határon túl szaporodtak és szabályosan csutkára rágtak minden zöldet, addig a birkát kerítésekkel nagyon jól távol lehet tartani a „vadon”-nak kijelölt zöldségtől, így talán nem a birka a fő ellenség, már ami a maradék vadont illeti. Kétségkívül, az állattartással járó erdőirtás nem éppen jótékony hatással volt és van az édesvízkészletek minőségére és mennyiségére, ám e tekintetben már nem a birka, hanem az azt kultiváló ember a felelős, tehát ebben a vonatkozásban nem a birka a közvetlen kártevő.

    Tényleg, vannak oposszum-alapú receptek is? Bring your own roadkill, vagy ilyesmi 😉

  5. Nem a téma miatt esett meg az eset, de ehhez kapcsolódóan elmesélem a MI barbis esetünket: Az elmúlt hétvégén meghívott az egyik haverom egy du-i barbira (Ökörsütés címszó alatt).
    Hivatalosan családostul szólt a meghívó, ezért így is tettünk. Némi bemelegítő és stb. előjáték után kivonultunk a szentélybe ahol előhúzta a „TESCO”-s barbiját. Ez a kifejezés csak kép helyett szolgál a „Te” alap barbidhoz képest. (Nem mintha fit.málni akarnám. Csak a körülményeket kívánom érzékeltetni). Kör alakú, egytengelyű, egylábú (hozzávalók: két köteg színes RTV a múltból, két öl apróra vágott fa, 10 kg faszén és némi öngyuszi)
    Haverom nagy lelkesen fogott bele a tűzgyújtásba, melynek házigazda szentségét megadva nagyobbik gyermekemmel kézilabda játékba kezdtünk, ezalatt a tyúkanyók és az apró nép a kert másik végében telepedtek le kotkodálni.
    A tűzcsiholás bátorítása érdekében, közbe-közbe azért kortyoltunk is egy w-ki-s flaska tetejéből.
    ……
    Fél óra küzdelem láttán már nem tudtam türtőztetni magam és megvontam a házigazda tűzgyújtási jogát! (a fél óra eseményeit gondolataidra bízom). Pillanatok alatt megcsiholtam a tüzet és kiváló alapot készítettem, majd meghintettük kellő faszénnel. A faszén beindulása után visszaadtam a karmesteri pálcát (tekintve, hogy nem vagyok egy főszakács). Haverom ráhelyezte a korábban már előkészített áldozati husikat és némi fordigatás, valamint „porhintés” kíséretében illatos és zamatos csemegévé sütötte. Tekintve, hogy a parázs még bírta cuflával, előhúzott a hűtő fiából némi sziléziai kolbászt és hasonló gaztettek közepette ehetővé tette.
    Mire véget ért a szertartás, addigra más a telek humán egyedei sem bírtak az emésztő nedveikkel és aljas módon rátámadtak a kert zöldjével felékesített husikra.
    Időközben megérkeztünk a flaska aljára és mindennemű teltségek közepette úgy éreztünk, hogy ÉLÜNK.
    Hajrá barbi, hajrá!
    Ui.: Mostantól ketten megyünk bárhova barbizni.

  6. Érdekes bejegyzés, ha kicseréled a „kiwiket” kanadaiakra, ugyanúgy megállja a helyét. Teljes szerelem 🙂

  7. Csak Kanadában kicsit több a hideg, gondolom, úgyhogy rövidebb a szezon. De a fílingérzés, az ugyanaz!

  8. Szó eset a grillezésről a hajón. Csak, hogy teljes legyen az infó: nem azért van a grill a hajókorlátra szerelve, mert a fedélzeten nincs hely. Hanem azért, mert tilos a hajón a tűzgyújtás. Ezért minden grill a korlát külső részén, a víz felett van. Ha valami baj adódik egyetlen mozdulattal repülhet a cuccos a vízbe… inkább éhes legyen a társaság, mint a leégett hajó miatt Robinsont játsszon.

  9. Labancz, ez hasznos infó volt köszi. Ugyanakkor csomó barbit láttam már itt a fedélzeten, szimpla, kerti barbikat, csak úgy odalökve a fedélzet sarkába. Persze, mind gázos.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.