Gasztro – avokádó (epebarát guacamole)

 

Korábban már készítettem guacamole-t, de most olyan jó tavaszi idő van, hogy ismét megkívántam. Korábban már beszereztünk avokádót sushiügyben, de mégsem csináltunk sushit, úgyhogy csak kallódott itt két gyümölcs. 

Aki nem eszik rendszeresen avokádót az (azonnal változtasson beteges szokásán) úgy tud jó avokádóhoz jutni, hogyha akkor veszi meg, ha a héját megnyomva finom besüppedést érzékel, de azért még határozott ellenállást. (mint a kocsik műszerfalánál) Ilyenkor az avokádó éppen jó, vagy majdnem jó, utóbbi esetben várni kell másnapig. A színe nem mérvadó általában, mert a világosbarnától a padlizsánszínig mindenféle avokádó van, általában a mélyzölddel nem fogunk mellé.

Mi általában még kemény állapotban vesszük az avokádót, majd itthon megpülled a kellő lágyságra, van ami egy hetet is kap. (a déligyümölcsökkel való féktelen bánásmódot és esszenciális tudást a nejem hozta a házasságba, karibi vonatkozású gyeremekkorából)

Az avokádó (Persea Americana, vajkörte vagy alligátorkörte) amúgy nagyon tápláló, hizlal, mint az állat, déli vidékeken ezt eszik a csecsemők, ha nincs tej vagy tápszer. A belőle kinyert olaj drága és egészen kiváló minőségű, semmivel össze nem téveszthetően egyedi aromájú. Itt a zátonyon is termesztik és fogyasztják. A növény egyébként a magnóliával rokon.

Eredetileg a mexikói és középamerikai részeken őshonos, a XIX. század végétől termesztik az usában hatalmas területeken, de a meleg égöv alatt mindenhol megél és jól terem. A növény levele mérgező, azt ne együk meg, persin van benne. 

A gyümölcsben vagy húszféle vitamin található (főleg B, E, és K), emellett ásványi anyagok, folsav, rostok, kálium, meg fene tudja, még mi minden egészséges, évezredek óta használják orvosságként, általános roborálószerként és betegségek megelőzésére. Növénységéhez képest szokatlanul magas a zsírtartalma, ennek a zsírnak a java része telítetlen zsír, amely csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Nincs benne nátrium és koleszterin, van benne ellenben lutein, amely az egyik legjobb természetes antioxidáns.

Avocado, raw (edible parts)
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 160 kcal   670 kJ
Carbohydrates     8.53 g
– Sugars  0.66 g
– Dietary fiber  6.7 g  
Fat 14.66 g
– saturated  2.13 g
– monounsaturated  9.80 g  
– polyunsaturated  1.82 g  
Protein 2 g
Thiamin (Vit. B1)  0.067 mg   5%
Riboflavin (Vit. B2)  0.130 mg   9%
Niacin (Vit. B3)  1.738 mg   12%
Pantothenic acid (B5)  1.389 mg  28%
Vitamin B6  0.257 mg 20%
Folate (Vit. B9)  81 μg  20%
Vitamin C  10 mg 17%
Calcium  12 mg 1%
Iron  0.55 mg 4%
Magnesium  29 mg 8% 
Phosphorus  52 mg 7%
Potassium  485 mg   10%
Zinc  0.64 mg 6%

Percentages are relative to US
recommendations for adults.

A guacamole nevű avokádó krém az egész világon kedvelt eledel, távoli őse a Nahuatl nyelven (ez egy közép-mexikói idióma) āhuacamolli-nak szólított avokádó leves/krém. Egyébként ebből a nyelvből kerültek át spanyol közvetítéssel az angolba olyan szavak, mint a chocolate, tomato, chili, coyote.

A kivitelezés rém egyszerű, meghámozzuk az avokádót (minimum kettőt), eltávolítjuk a magját, majd villával összetörjük pépesre. Onnan tudjuk, hogy megfelelően érett volt a gyümölcs, hogy a héja könnyen lejön, ha valahol megkezdtük és a villa nem görbül el pépesítés közben.

Ha ez megvan, akkor a krémet megsózzuk és nagyon apróra vágunk (vagy reszelünk vegy préselünk) fokhagymát, és ezt azonnal belekeverjük. Én három nagy gerezdet aprítottam fel, de én fokhagymafüggő vagyok. Ezután picit megborsozzuk a kenőcsöt és hagyjuk állni, amíg felvágunk egy nagy fej paradicsomot.

Nagyon apróra vágjuk, én a hámozással nem szoktam bíbelődni, a paradicsom nagyszerű találmány, úgy jó, ahogy van. Ha elég apróra összevágtuk, akkor az is mehet bele a krémbe, keverjük el alaposan. Eredetileg most jönne a lilahagyma, de az epebarát megoldás ezt nem támogatja (meg elfelejtettem), úgyhogy én kihagytam most, de nagyon is jót tesz neki. A hagymát is vágjuk nagyon apróra, akinek van jól záró úszószemüvege, az le is reszelheti.

Én ezt nem szoktam, mert szeretem, ha nem teljesen homogén a kenőcs, hanem érzem benne a ropogós hagymát és a paradicsomot, de ez ízlés kérdése. Ha minden együtt van, hagyma, fokhagyma, paradicsom, avokádó, só, bors, akkor egy közepes citrom levét csavarjuk bele az egészbe és keverjük el. Azok akinek a mentális ellenállóképességük és az önuralmuk erős, vagy hősiesebbek, most takarják le folpakkal és tegyék be három órára a hűtőbe, ekkor lesz igazán érett az egész, de mi erre képtelenek vagyunk, most is azonnal felfaltuk az utolsó morzsáig. Akkor a legjobb, ha a paradicsom és a citrom nem veszi el az avokádó saját ízét.

 

.

18 hozzászólás “Gasztro – avokádó (epebarát guacamole)” bejegyzéshez

  1. Akkor lehet, hogy az avokádós, füstölt lazacos piritósok miatt nem sikerült nekünk fogynunk? 🙂

    De ezt a guacomole-t akkor se hagynám ki… a nyáj összefutott a számban a képek láttán.

  2. még hogy gyümölcs..jó az zőccségnek 🙂
    mondjuk nekem mindegy, nem szeretem.
    bár ha muszáj, a szart is meg lehet szokni 🙂

  3. Wikipedia: Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak.
    Jó ezzel idehaza kísérletezni? 😮

  4. senki nem olyan hülye, hogy megfőzze az avokádót, amikor nyersen jó.

    Az éretlent meg miért vennéd meg? Éretlen=ehetetlen. Mellesleg éretlennel én még nem találkoztam európában, inkább a túlérett, mármár pürés állagú a gyakoribb. Meg kell tapizni, ha kemény, mint a kő, akkor nem jó még.

    Én otthon is ettem, kilószámra, itt meg sőt, soha nem volt tőle bajom, a nejem meg a húga kiskorában ezen nőtt fel, mert ahol gyerek volt ott nem volt tápszer, neki se volt baja soha.

  5. weid, hogy gyümölcs-e vagy zőldség, pont mindegy (a paradicsom csak nálunk zöldség)
    ha nem szereted nem kell enni, kár is úgy csinálni, mintha meg kéne szokni. otthon se kell megszokni, kutya se kényszerít, hogy avokádót zabálj…

  6. Ez a paradicsomos recept kipróbálandó, köszi. Én Csanád hatására kb. egy-másfél éve családilag rákattantam itthon az avokádóra, de mi az apróra tört, főtt tojásos-olívaolajas vonalat visszük leginkább.

    Az ellen amúgy mit csinálsz, hogy a hűtőben ne sötétedjen be a krém másnap reggelre? Az ízén semmit nem ront, de hát az esztétika, kérem szépen! Amúgy igen, mi olyan vasakaratúak vagyunk, hogy nem zabáljuk föl azonnal. 🙂

  7. A főtt tojásos is jó, csak Csanád nem használ fokhagymát, ami nélkül az egész értelmetlenné válik 🙂

    Barnulás ellen a legjobb módi, hogy a kész cuccot elsimítod, a tetejére citromlevet facsarsz és lefóliázod. Minél kevesebb levegő van felette az edényben, annál jobb. Amikor előveszed, akkor csak elkeverd a citromlevet, ami úgyis kell bele és kész. Nem barnul meg.

  8. Csanad angolszaszosodik a blogja alapjan: no fokhagyma, viszont annal tobb beefsteak. :))

    En _termeszetesen_ teszek bele fokhagymat osszezuzva. 🙂

  9. nem szokom meg nyilván, hisz idehaza egzotik (igen, a paprikához mérjed, ne ahhoz, hogy bármelyik általad látogatott boltban lehet kapni 🙂
    megkóstoltam, szerintem szar; ez is csak egy seggluk..öööm..vélemény, akarom mondani 🙂

    Az az utolsó kép akár, egy Alien-hommage is lehetne. Hidden track az Alien DVD-n 🙂 Gastromo 🙂

  10. Segítsetek pls!

    Az életbe avokádót még nem láttam de tegnap sikerült szerezni és ma megcsinálnám, csakhogy. Nem olyan mint a képeket. A magja piszkos szürke árnyalatú mind a kettőnek és a mag körüli húsnak is van egy kifelé halványodó szürkés árnyalata. Tapintásra olyan volt ahogy írtad, határozott ellenállás de egy picit erőssebb nyomásra besüppedt. Ez elkezdett belülről megrohadni vagy mi? Azért fura mert a mag körüli hús ugyanolyan szilárd mint a héjj alatti.

  11. Bud: Hát ezek a szimptómák semmi jóval nem kecsegtetnek. A mag lehet többféle színű is, de a szürke nem tartozik közéjük. Lehet, hogy megpunnyadt kicsit: próbáld meg a nemszürke részét felhasználni a húsnak – ahol zöld, vagy kicsit barnás, az ehető.

  12. Gyakorlatilag a hús 70-80%-a szürke valamilyen fokon, igaz kifelé már egésszen halvány. Akkor kuka mi? Francba, pedig olyan izgalmas zöldség.

  13. weid, dehogy a paprikához mérem, hol van az előírva? ahhoz mérem, hogy mindent lehet kapni, van, már évek óta nincs semmi különleges benne.
    pláne, hogy nem kiváltója a paprikának, nem is akar az lenni.

  14. most a levegőn az egész megszürkült
    úgyhagytam félbevágva, megpucolva és az egész szürke

    kár érte, majd még próbálkozom de ez a két darab 500 pénz volt ami így h kukába kerül azért sok

    kösz a segítséget

  15. köszi ezt a szép leírást! Nemrég kezdtem el avokadót enni és kiderült, hogy bolond kutyám is szereti! Azért első találkozásom az avokadóval fura érzéseket hagyott bennem, egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy szeretem vagy sem … Lehet nem volt eléggé érett, mert a második alkalommal sokkal finomabbnak tűnt…Ez a rossz, hogy az ember nem ismeri és fogalma sincs melyiket vegye meg.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.