Társadalmi problémák – szoptatás kampány


Célok

Az izélandi egészségügyi minisztérium által indított kampány a szoptatás fontosságát és előnyeit igyekszik hangsúlyozni, célja elsődlegesen az, hogy a zátonyon születő gyerekek legalább az első hat hónapban anyatejet egyenek (igyanak?),de ha lehet, akkor az anyatejes periódus legyen ennél hosszabb.

Nem titkolt cél, hogy a családi élet és összetartás elősegítését is hangsúlyozzák, itt nincs másfél évig gyesen az anyuka, illetve csak akkor, ha apuka el tudja tartani a családot, tehát az anyák hamar visszamennek dolgozni, ha előtte dolgoztak, úgyhogy nem, vagy csak rövid ideig szoptatják a gyerekeket.

A kampány célkitűzései az anyák érzelmi, információs és egészségügyi támogatása szoptatásügyben. Nyilván nem véletlenül vállal ilyesmit magára az állam, a szoptatás jó dolog (már aki tud, és van teje) jó a babának, jó a mamának és hosszútávú társadalmi haszna van. (most különösen, a kínai tápszerbotrány idején, szemmel láthatóan több tévéspot van)

Kampány

Amellett, hogy a minisztérium weboldalán külön rész foglalkozik alaposan a szoptatással, az állam nem átallott szervezetet létrehozni, tévé, rádió és sajtómegjelenéssel megtámogatva a kezdeményezést, emellett a védőnők és körzeti orvosok is kaptak szóróanyagokat, plakátokat.

A kampány Augusztus elsejétől indult, a „Szoptatási Világhét” kezdőnapján, és azóta is tart. A kiadványok, plakátok maori és angol nyelven is megjelennek, ez nem véletlen, a kampány arca egy maori család, a szoptatás a maori (és egyéb szigeti) családoknál tart a legrövidebb ideig, a rövid szoptatási idő leginkább az alacsony keresetűeket, a leányanyákat és a szigeti népeket jellemzi. A kezdeményezés kieszelői szerint komoly ellenérzés van a társadalomban a közterületen szoptató anyával szemben, ami ellen szintén fel kívánnak lépni, szerintük – és ezzel hajlamos vagyok egyetérteni – a szoptatás a legtermészetesebb dolog a világon, bárhol is történjen.

Akit a szoptatás érdekel, annak külön ajánlom a minisztérium szoptatásügyi weboldalát, ahol minden össze van szedve a témában, gyakorlati tanácsok, eszközök, módszerek, (igen, itt is van a káposztalevél, még ha megjegyzik, hogy nincs tudományos bizonyíték a hasznosságára) és azok a szervezetek akikhez az anyuka fordulhat akármilyen szoptatást érintő témában, zöld számokkal meg címekkel.

Csendben jegyzem meg, hogy ilyesmi lenne a dolga egy minisztériumnak, voltam bátor a magyar EÜ Minisztérium honlapján beírni a szoptatás szót a keresőbe, hát igen, végül is vannak találatok. Konkrétan tíz. (amúgy is csókoltatom őket, minden találat, ideértve a 2004-es cikket is, 2006 május 29.-i és jobbára sajtóközlemények)

Civil támogatás

Ha szoptatásról van szó, akkor természetesen mindenütt ott van a La Leche Liga nevű szervezet, amely teljesen internacionális módon, frankó szoptatásnépszerűsítő világösszeesküvést hozott létre. Ötven év kemény munkájával már odáig jutottak, hogy szinte minden országban működnek, dolgoznak és igyekeznek együttműködni olyan intézményekkel, mint az egészségügyi minisztériumok, orvoskamarák, védőnői hálózatok, emellett ingyenes tanácsadásokat szerveznek, felesleges anyatejet juttatnak azoknak, akiknek nincs, lobbiznak a szoptatásért és népszerűsítő kampányokat folytatnak.

Új-Zélandi manifesztációjuk is van, amely szorosan együttműködik a miniszteriális kampánnyal, fel is vannak tüntetve, mint akihez tanácsért lehet fordulni, és szerveznek csoportokat, akik kisközösségi módszerekkel segítik egymást és persze az újszülötteket. Emellett létrehoztak egy tanácsadói rendszert, amelynek lényege, hogy a gyakorlott szoptatós anyukák elmennek a friss anyukákhoz és jól elmesélik mi van, hogy megy, öntik a lelket beléjük és tekerik a káposztalevelet a cicikre. Ehhez részt vehetnek egy képzésen, ahol megtanítják őket tanácsadónak lenni, (nincs ingyen) és eztán 3 évig dolgozhatnak ezzel a laktációs „franchise” módszerrel.

A magyar szisztéma az, hogy az egész témát ráhagyja a civilekre, az anyukák majd megtanulnak szoptatni a kórházban a csecsemős nővértől, vagy a más anyukák által ajánlott helyi LLL szervezettől vagy ahogy akarnak. Gyanítom, hogy ott ez kisebb probléma, mert az anyukák jóval tovább otthon lehetnek a gyerekekkel, mint itt. Itt viszont a civilek támogatása az állami szándékkal együtt elég hatékonynak látszik, de majd jól megkérdezek gyakorló anyukát, aki része volt a szisztémának.

Áthallások

A szoptatós kampányt ügyesen összehúzták az egyébként csendesebb, de elterjedt „egészséges kaját a gyerekeknek” kampánnyal, amelynek szlogenje: etessük a jövőnket! Ennek célja, hogy a szülők egészséges táplálékkal tömjék a leszármazottakat, ez szintén az egészségügyi minisztérium munkája, amely része  a „Healthy Eating-Healthy Action” (HEHA) stratégiának amely nem csak gyerekekről szól és amelyről még szándékozom írni később, mert az egészségi problémák között hangsúlyos a túlsúly kérdésköre is, de a táplálkozás kérdése erősen jelen van az egészségügyi információs stratégiában és a tudatos social marketingben.

Akit a kampány részletei érdekelnek, az klikkeljen ide, olvassa a hírlevelet, vagy okosságos publikációkat a témában, amelyekből kiderül, hogy igencsak komolyan háttérrel álltak neki kampányozni, nem csak úgy. A spotok megtekinthetőek itt.

.

11 hozzászólás “Társadalmi problémák – szoptatás kampány” bejegyzéshez

  1. ez nagyon korrekt és előrelátó kampány! itthon is jól jönne egy ilyen. persze az itthoni fogdatatás nem lenne egyértelműen pozitív.. szvsz..

  2. Szerintem Magyarorszagon is igyekeznek nagy hangsulyt fektetni a szoptatasra. Ha valaki szul, a korhazban 4-5 nap alatt mindent megmutanak neki, es ha hazamegy a bebivel, a vedono akar hetente tobbszor is kimegy es segit barmiben, meg van vedonoi tanacsadas is heti rendszeresseggel. Nekem sok tejem volt, igy adtam a korhaznak. Minden reggel fix idoben bekopogott a „tejhordo”, en kiadtam neki a teli uveget, O meg adott egy ureset masnapra. Az allam meg fizetett tobb ezer Ft-ot literenkent.
    Azert az jo dolog szerintem, ha ez ember legalabb egy evig szoptatja a kolket.

  3. Pontositok, 1800 Ft-ot nettoban. Akinek van, adjon batran:)

  4. Szerintem is korrekt a dolog. Számomra nem is nagyon volt alternatíva, azt hittem, hogy ez teljesen alap, míg itt nem találkoztam egy olyan anyukával, aki nem is akart szoptatni, pedig lett volna neki teje. Indokai nem voltak teljesen tiszták, de valamit a „minek tegye tönkre magát” vonalon makogott.
    A szoptatást, mint önmaga tönkretételét nézni számomra teljesen új volt…

  5. Én nagyon nagy pártolója vagyok mindennek ami cicivel kapcsolatos, úgyhogy a szoptatás is kifejezetten a liblingem, amúgy is az egyik legszebb és legmeghittebb dolog a világon.

    Arról nem is beszélve, hogy ennél hatékonyabb és természetesebb takarmány nincs a babának. Aki nem egészségügyi vagy nincstejemügyi okból nem szoptat/fej azt én nem értem.

    Áginak igaza van, az utóbbi időben otthon is nagy divat lett a szoptatás propagálása, szerencsére. A védőnőket hagyjuk, 10-ből 9 kretén, öreg, vagy fiatal és borzasztó csinos és mindig akkor jön, amikor a nej is otthon van 🙂 Nejt a kórházban a csecsemős nővér tanítgatta, egyébiránt le volt szarva se, hogy hogy szoptat vagy sem.

    A mi lányunk 20 hónapos koráig szopott, mi szétajándékoztuk a felesleges tejet, mert az akciórádiuszon belül születtek még kicsik.
    Anyatej rulz.

  6. Én úgy látom, hogy nálunk azért természetes a szoptatás, mindenki megpróbálkozik vele (esetleg túl könnyen feladja, nem tudom). Biztos azért is, mert a gyerek 3 éves koráig itthon lehet maradni. Akinek viszont a gyerek 6 hetes vagy akárhány hetes korában vissza kell mennie dolgozni, az ott be is fejezte – no és akkor miért is kezdené el? De ami ennél is fontosabb, szerintem, hogy nem csupán az anyatej miatt jó, ha az anyuka otthon tud maradni a gyerekével. Nagyon fontos az együttlét és a nevelés is.

  7. Egyet kell értenem kingával. Itthon azért nincs nagy anyatej-kampány, mert szerencsére még mindig nagyon jó a szoptatási ráta, alapvető, magától értetődő dolog. Szerintem csak az utóbbi időben kezdődött a divat, hogy tápszereznek inkább, szóval egy amolyan „visszafordító” kampány kéne maximum.

    Dicséretes, hogy a celebek minden civil nyomás nélkül hírfolyamba adják, hogy ők most ugyan elkezdtek dolgozni, de a forgatás szüneteiben elugranak egyet szoptatni (liptai klaudia, szulák andrea, stb.).

    Egyébként nekem jófej védőnénim volt, már a terhestanácsadáson osztotta az észt a szoptatásról. Tulképp én olyan anyuka lettem volna, aki igazoltan nem szoptathat a horrorisztikus szülés következményeképpen, és mégis megromlott egy doboz tápszer, mert nem voltam hajlandó feladni.

    Ahol talán hiányosságot látok, az a gyengén szopó babáknál, vagy a lassan beinduló tejtermelésnél fontos fejés, azt kevesen csinálják, vagy lusták hozzá, vagy nem tudják, hogy hogy kell.

  8. A feeding our future szlogenre belibabőröztem, ez nagggyon jó!

    Összefoglaltátok a lényeget de mégis elmondom ami eszembe jutott.
    Egyre inkább divat a sok köcsög cicababánál h nem teszi tönkre a mellét. (Az ilyennek az arcát tenném tönkre de ez off.)
    Szerencsére azért a többség 6 hónapig szoptat legalább.
    Itthon nincs pénz jól fizetett védőnőkre és a többség sajnos kretén (nekünk szerencsénk volt).
    Nagyon xar ez az ország és rengeteg a fölös szociábilis kiadás de pont ez nekem nagyon tetszik, hogy sokáig itthon lehet maradni a csemetével. Tehát izélandon lehet kampányolni ami szép és tök jó és egy olyan hozzáállást tükröz ami itt 1000 év múlva se lesz de nekik is az lenne a legjobb ha tovább maradhatnának otthon és szoptathatnának.

    Egyébként az utcán való szoptatással csak akkor értek egyet ha az anyuka próbálja diszkréten csinálni és nem pakolja szét a melleit.

  9. Ez a nem teszi tönkre a mellét szerintem nagyon ritka, szerencsére.
    A védőnőség eléggé ergya módon működik, ilyen körzetes rendszer van, ami meggátolja, hogy a jók megmaradjanak, a kretének meg kiessenek, pedig szükség lenne a szakma önszabályozására és némi visszacsatolásra is. Nekünk is szerencsénk volt, de ez lutri kérdése, nagyon sok rémtörténetet hallottam.

    A szoptatás meg a gyerekkel otthonmaradás az két külön dolog. Szerintem 6 hónapot otthon lenni, az baró lenne és az anyuka se esne ki a ritmusból. Ezután visszamehetne dolgozni, csak a munkahely is benne kéne legyen abban, hogy tudjon ott szoptatni az anyuka. Nyilván ez nem működik mindenhol, mindenkivel, de törekedni érdemes lenne. A 3 év otthon maradás az jó a baba-mama kapcsolatban, de minden más szempontból agyrém. Anyuka kiesik a szakmájából, a baba nincs közösségben (szocializálódás és immunrendszer) ráadásul sok ilyen anyuka depis lesz, rohadt nehezen talál vissza a dolgozásba.

    Nem könnyű kérdés, az biztos. A bölcsibe ahova a gyerek jár, van egy szekció, ahol a csecsszopókat tartják, anyuka jön reggel, leadja a tejet meg a gyereket és megy dologzni. Ez persze nem szoptatás, úgy igaziból, de nyilván aki így cselekszik, az kényszerhelyzetben van.

    A nyilvános helyen szoptatás meg nem érdekel, Mo-n is rengeteget láttam ilyet és sose láttam anyukát, aki szétdobálná a melleit. Nejem őnagysága is simán szoptatott a szentistvánparkban, és nem ő volt az egyetlen, ez a legtermészetesebb és az egyik legzebb dolog a világon.

  10. Azért nem láttál, mert az anyukák jól neveltek voltak. Láttam olyan ír nőt, aki világraszóló show-t csinált abból, hogy idené, szoptatok. S láttam olyat is, ahol alig vetted észre, mi történik. Ebben is megvan az aranyközépút, mint mindenben.

  11. Szerintem a Dednek legalább egy év kell Anyuval otthon. Utána jöhet a közösség meg immunrendszer de ez alkatfüggő. Mi olyan 16-18 hónap körül éreztük h már kevesek vagyunk és kéne a közösség.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.