Kiwi ikonok – Ira Goldstein

1847 június ötödikén, este hétkor mai napi ható eseménysorozat első percei zajlottak Auckland Queen Streetjén.

Ekkor nyílt meg az Auckland Savings Bank, amely a mai napig működő pénzintézet, a sárga-fekete logója gyakran köszön ránk az utcákon, szitilájt plakátokon, a bankfiókok homlokzatán és nem utolsósorban a televízióműsorok reklámblokkjaiban.

A bank 160 éve nem telt eseménytelenül, a 135 bankfiókot üzemeltető cég ma már a Commonwealth Bank of Australia csoport tagja és vidáman prosperál. Rengeteget költ a marketingre és kommunikációra, számtalan rendezvényt szponzorál, nincs kiwi, aki ne ismerné a nevét.

Ez főleg annak köszönhető, hogy 2000-ben belevágtak egy sajátos tévékampányba, amely főhőséről, Ira Goldsteinről kapta a nevét. A sztori kicsit banális, de hát ez a reklámpiac, nem mindig az a jó ami annak tűnik, a Goldstein reklámok viszont 8 éve töretlenül a képernyőkön vannak és stramm imprinting eredményeképpen mindenki tudja ki az az Ira Goldstein.

Gerry Bammanal a színpadon a Nixon’s Nixon c. darabban

A történet szerint Goldstein egy amerikai bankár, akit a főnöke a zátonyra zavar, hogy a sok egyforma bank közül kitűnő ASB sikerének titkára rájöjjön. Nem sokkal később a főnök maga is ideutazik, hogy próbára tegye a bankot és kicsit Goldsteint is. A Whybin TBWA New Zealand kreatívjai által kieszelt reklámsorozat epizódjai népszerűek és már 2001-től nyerik a különféle szakmai díjakat, 2003, mindet megtaláljuk a CAANZ oldalán, ha rákeresünk az ügyfelek között az ASB-re. Számtalan helyen lelhetjük fel a kis spotokat, a youtube-tól a bank saját oldaláig. (a tecsőnek nézzük el, hogy az Austin Princess rajongók az autó miatt rakták ki a felvételt)

Ira Goldstein figurája természetesen fellelhető a wikipédián is, nem meglepő, hogy sokan azt hiszik, hogy a főszereplőt tényleg így hívják. A valóság az, hogy a főszereplő egy színész, Steve Mellor, találkozhattunk vele a The Sopranos sorozatban és kőszínházban is.

3 hozzászólás “Kiwi ikonok – Ira Goldstein” bejegyzéshez

  1. Tibi, jobb ha szokod ezek a zsidók ott vannak mindenütt, direkt a te bosszantásodra.
    Amúgy a Talmudban benne van, hogy „aki esztergályosnak és kubikusnak áll, az kedves lesz az Örökkévaló szemében”, de mit tegyünk, a világ annyira akarja, hogy a zsidók a bankvilágban, meg a médiában legyenek… most mondd, húznál te újjat a Jóistennel?

  2. szerintem meg olasz (mer azt is játszott sokat). vagy talán vizigót… mindenesetre gyanús… vagy nagyon ügyes eszkimó!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.