Tino Rangatiratanga – a csel

A miniszterelnök gyönyörű húzással kanyarodott ki a maori zászló kérdéséből.

Izgatottan várta mindenki – már aki érdeklődik az ügy iránt – hogy támogatja-e a miniszterelnök a Sharples javaslatát, vagy sem? Már említettem, hogy többek között azért is érzékeny a téma, mert a miniszterelnök pártja kormánykoalícióban van a maori párttal.

Mr. Key támogatásról biztosította az ötletet, ám nem csak úgy bemondásra, volt bátor az egészet visszadobni a maorikhoz, miközben teljes mellszélességgel támogatja. Azt mondta:

„Nem látok különösebb indokot, hogy a zászló ne loboghasson a hídon, vagy akár olyan állami épületeken, mint például a parlament.

A maori lobogó felvonása csak egy űjabb, kicsi, de szimbolikus lépés az együttműködésben, a waitangi szerződés értelmében.”

Eddig tart a támogatás és a pozitív fogadtatás, a maorik örülhetnek, a Maori Ügyek minisztere, Dr. Sharples örvendezhet, a felelősség mégsem a kormányé. Ugyanis van itt még valami, amit John Key mondott:

„A maori zászló kitűzhető a parlamentre és a hídra, 2010-ben a Waitangi napon, ha a maori vezetők megállapodnak abban, hogy melyik a maori zászló és meg is tudják magyarázni miért az.”

Tusé!

A miniszterelnök jól tudja, hogy a maorik most nekiállnak azon vitatkozni, hogy melyik zászló legyen a közös, az évekig eltarthat, és mivel idén már nincs elég idő a döntéshez, Key biztosan nyert kicsit több, mint egy évet. Sőt, minden bizonnyal többet is, mert semmi garancia arra, hogy az iwi döntést tud hozni jövő ilyenkorig.  Mindezt úgy, hogy mindenki „megőrizte az arcát”, a koalícióban is meg attól függetlenül is. És ha végül előállnak egy választással, azt még meg is kell magyarázniuk a maoriknak.

Roppant elegáns, profi politikushoz méltó megoldás.

2 hozzászólás “Tino Rangatiratanga – a csel” bejegyzéshez

  1. Asszem a Key a helyén kezelte ezt a kérdést és egyben helyre is tette a maorikat. Egyben megelőzte a WASP-jellegű megmozdulásokat is – gondolom sokaknak van elegük a maorik hőzöngéséből.
    Egyébként nagyot lehet ebből focizni, mert fel lehet majd tenni a kérdést, hogy mik is a maorik, nemzet-é vagy sem… 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.