Nagyvas – Airbus A380

Nagy napja van ma a zátony aviatikájának, ma landol először Aucklandban az Emirates légitársaság Airbus A380-asa.
Nem csak úgy véletlenül jár erre, hanem az óriásgép a mai naptól kezdve hetente háromszor fog Sydneybe járni innen, és ahogy az új gépek érkeznek az Emirateshez, úgy akarják kiterjeszteni a szolgáltatást, hogy mindennap lehessen ilyennel repülni odavissza. A Quantas A380-asa már járt itt, de az csupán promóciós repülés volt, nem kereskedelmi járat.

emirates_a380_2

A vontatottan készülő égi taliga végül csak meghódítja a piacot, egyre több áll szolgálatba belőle szerte a világon. Az Airbus gazdasági gondjai és a termelés nehézségei ellenére, egyenesbe jönni látszik a dolog és a long-range, ultralong-range járatokon átveheti az uralmat.

Attól, hogy a masina elképesztő méretekkel rendelkezik, 24 méter magas, majd’ 73 méter hosszú és 80 méter a szárnyfesztávolsága, még igen gazdaságos jószág, 20%-al kevesebbet fogyaszt, mint egy 747-400 és jobb, mint egy kisautó, beéri mindösze 3.1 literrel száz utaskilométeren. Sőt, a tervezett európai széndioxid kibocsájtási norma felét produkálja, mindössze 75g/utaskm a kibocsájtása, tehát marketingül azt is mondhatnánk, hogy „zöld” jármű, pláne, hogy a 747-400-ashoz képest más előnye is van, 50%-al alacsonyabb a zajterhelése felszálláskor, mint a Boeing gépének.
a380-sematik
A most érkező gépen 3 osztály van, (first class, business és economy) így 500 körüli utas fér el rajta (ULR-489 utas, LR-517 utas), de egészen 600 fő küröli utaslétszámig lehet konfigurálni a kétosztályos modelleket. A turistaosztály utasai 14%-al több lábteret kapnak, a felsőbb osztályokban viszont ággyá ledönthetőek az ülések. Az összes kabin élvezheti viszont a speciálisan tervezett hangulatvilágítást, valamint a csillagos eget a kabin plafonján, amely követi a napszakok változását.

normal_megawing

Természetesen a legkorszerűbb szórakoztató rendszer áll az utasok rendelkezésére, többszáz csatornával, filmekkel, rádió és tévéadókkal, jétékokkal, minden színes és szélesvásznú, mint az álomkabát. Azzal, hogy a vásárlási katalógusok, magazinok és kiadványok elektronikus formában érhetőek el a fedélzeten, ülésenként közel 2 kg-ot spóroltak vagyis közel egy tonnát nem kell a levegőbe emelni.

first-class-private-suites_media_545x320_12_tcm233-354372

A fedélzeten elképzelhetetlen luxust is élvezhetünk, a privát kabinoktól a zuhanyzóig (!), több bár is a rendelkezésünkre áll, hogy szomjunkat oltsuk, úgyhogy, ha kedvünk van tizenezer km repülés után atomrészegen, ám frissen mosakodva, bvlgaritól illatozva megérkezni, akkor megtehetjük, az első osztályon. Nyilván megéri, lehet szocializálódni a bárokban, nagyképernyős tévén nézni a legújabb mozikat, kinyújtózva aludni és gondolom az ordibáló csecsemőket egy külön erre kiképzett sámán csillapítja le, hogy a turistaosztály visszataszító hangja ne nyomja el a pezsgőbe hulló friss eper csobbanását.

1_shower_tcm233-349468

Itt egy videó a leszállásról

Szárny fesztávolság:  79.8 m
Hossz  72.7 m
Magasság 24.1 m
Kabin szélesség  6.58 m (főfedélzet) és  5.92 m (felső fedélzet)
Motorok:  GP7000
Tolóerő    70,000 lbs
Maximum hatótávolság    15,000 km
Utazósebesség (Mach)    0.85 (maximális sebesség 0.89)
Utazómagasság     43,100 ft (13136.9m)

Quantas Airbus A380 in AucklandA Quantas nagyvasa landol Aucklandban, 2008 októberében

5 hozzászólás “Nagyvas – Airbus A380” bejegyzéshez

  1. Akkor erre a gepre ket kiloval tobb poggyaszt vihetunk fel szemelyenkent?

  2. hát emíréknél eddig se a poggyász volt a gond 🙂 30 kilóig senkit nem érdekelt, biztos az emírségekben nem olyan erős a szakszervezet 🙂

  3. Ha megérem hogy repülhetünk arrafele, több mint valószinünek látom, hogy Emirékkel fogunk repülni, első pillanattól kezdve nagyon szimpatikusak, amúgyis erdélyi tájakról közelebb van lezörögni Bukarestbe, azaz Bukarest-Isztanbul-Dubaj-Auckland, sokkal olcsóbb mint Pesten vagy Bécsen keresztül. Ilyen böhém nagy gépen sokkal nagyobb esélyt látok arra is, hogy csúcsszezonban helyet kapjál

  4. hát ezek a dögök úgy tűnik LHR-DXB-SYD-AKL vonalon fognak kocogni errefelé, de hát fene tudja mennyi ilyet vettek emirék.

    A beszámolók szerint a felszállás majdnem teljes csöndben zajlott, és végig az út során lényegesen csendesebb volt a masina, mint a korábbi gépek.

  5. Anno mi is az Emirates-szel mentunk, akkor meg B777-300-zal. Komolyan mondom, hogy oriasi volt, pedig csak economy-n voltunk. Tokeletes kiszolgalas, finom kaja, sok-sok film, meg minden mi szem-szajnak ingere…
    Ha ujra arra jarok biztos, hogy Emirates-t valasztom majd, ha… 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.