Új mobilszolgáltató?

A cég, aki piacra lépésével megtámadni készül a Telecom-Vodafone páros egyeduralmát, lefixálta magának a 022 előhívót.
A vodafone ügyfeleit 021-es, a telecomét pedig a 027-es prefixxel lehet csöngetni, ám most feltűnt az égen az új lehetőség. Annak ellenére, hogy az új cég százával veszi fel az embereket, hogy összehozza a szolgáltatást, a brandról és a piacralépés időpontjáról még semmit nem tudni.

Az új cég egyelőre homályos tervei közül egyedül egy biztos – le akarják törni az észbontóan magas mobilárakat és el akarják szipkázni a nagyok ügyfeleit. Van mit csinálniuk, ezen a kis piacon rohadt drága a mobiltelefonálás, olyannyira, hogy sikerült egy egész országot sms-íróvá tenni, egészen hosszú beszélgetések zajlanak írásban, roppant idegesítő rövidítésekkel. (az pláne idegesítő, hogy vezetés közben is pötyögnek)

Az NZ Telecommunications tulajdonosi szerkezete is szokatlan, a Hong Kong-i General Enterprise Management, a Communication Venture Partners of London és a Trilogy International Partners birtokolja a cég 80%-át, a maradék 20-at a maorik a Hauraki Alapítványon keresztül. (Nekem ez úgy hangzik, mint a fantomcégek nevei, East-West LipLop Kft, de hát sebaj)

A cég vezetésére a Szingapúr második legnagyobb infokommunikációs cégének vezetőjét kérték fel, Mike Reynolds már fél éve átigazolt a StarHubtól (oda a BellSouth China-tól került, ő volt a CEO) és azóta Aucklandban tevékenykedik a mobilszolgáltató piacralépésén. Az ő megérkezésével felgyorsult a saját bázisállomások építése és a vodafone-os roamingszerződés tárgyalásai.

Egy új 3G szolgáltató jó eséllyel combos dobhat követ a piac állóvizébe, akár még komoly árverseny is keletkezhet, bár kérdéses, hogy a jelenlegi szabályozás, amely a két nagynak kedvez, hogyan változik? Itt is az a kérdés, hogy mennyiért használhatja majd az új cég a már meglevő hálózatokat és képes-e így versenyképesnek maradni.

A helyzetet árnyalja a telecom új 3G-s hálózata, amely már rég késésben van és igazából hivatalosan csak júniusban fog működni. Addig még sok bit lefolyik az adatkommunikációban, de ami már most látszik, hogy aki lenyomja az árat, az kaszál, a piac nagyon árérzékeny és az árak nagyon magasak. Ha az állam okosan szabályoz, akármi is lehet. Ha nem okosan, akkor marad minden a régiben.

A vodafone amúgy is botrányos tud lenni, ha nem figyel oda, a tavaly évvégén bevezetett számlázórendszerükkel egyidőben bejelentették, hogy másfél dollárral megterhelik azokat, akik kérnek papírszámlát. A szolgáltató azt remélte, hogy az sms-ben, emailban elküldött számlák elegendőek lesznek, és eddig a felhasználók egyet is értettek. De az komoly felháborodást okozott, hogy aki papíros számlát kért a postaládájába, azt lehúzták 1.50-el. A vodafone visszakozott, így most a felhasználó dönti el, hogy milyen formátumban kéri a számláját.

16 hozzászólás “Új mobilszolgáltató?” bejegyzéshez

  1. itthon is rebesgetnek egy negyedik szolgáltatóról, de az már tényleg vicc lenne.

  2. Miért? Talán mert lehet hogy nálunk is sikerül letörni az évek óta tartó mobile uralmat! Mikor láttál utoljára árcsökkenést valamelyik szolg.-nál? Amúgy felőlem jöhet még vagy száz is ha nekem attól olcsóbb lesz! 🙂

  3. hát nz elég kényes terület, kicsi a piac, alacsony a népsűrűség, viszont csomó helyet nem kell lefedni…

  4. Majd jól csődbe fognak menni. 🙂 Ráadásul, aki 3G-t akar lefedni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlni. Lényegesen több RBS-t kell lerakni, mint 2G-s BTS-ből. A sok domb pedig amúgy is rohadtul megnehezíti a cellatervezők dolgát. Szóval, NZ-re olcsón nem lehet mobil kommunikációt csinálni. Igazából csak a nagyvárosokhoz lenne érdemes kiépíteni, a lakosság nagy része úgyis ezeken a helyeken lakik. 4 millió előfizetőre elég lenne kb 8 RNC és az ezekhez tartozó kb 1500 RBS és néhány MGw. Na, persze ez még csak a CS hívás. Ha PS is kell, akkor bizony kell pár SGSN és GGSN és egy halom már rendszer, mert ügye ezeket üzemeltetni és felügyelni is kell. Szóval drága buli ez kérem!

  5. na, Jocó, pont ezt akartam írni, csak szépítettem 🙂

    köszönjük a buzzvördökben gazdag írást, engem érdekelne, hogy melyik betűszó mit jelent…

  6. NZ Communications (tele nelkul). Szerintem is bukta lesz, bar a seek tele van az allashirdeteseikkel.

    RBS: radio base station
    BTS: base transceiver station
    NZ: New Zealand
    RNC: radio network controller
    MGW: media gateway
    CS: circuit switch
    PS: packet switch
    SGSN: Serving GPRS Support Node
    GGSN: Gateway GPRS Support Node
    +GPRS: General Packet Radio Services

    A Vodanak van egyebkent 900MHz-es 3G-je is.

  7. A Huawei megcsinálja töredékéért, mint az eddigi nagy fényes kartellek..persze, kicsit gyengébb lesz a minőség, na de kiwiknek jója. 🙂

  8. Látom, hobe gyorsan tudta a megoldásokat. Ráadásul mind helyes. Beírok neki egy piros pontot. 🙂

    A huawei idehaza is nyomul erősen. Ha jól tudom, az NSN nagy részét huawei-re cserélte a voda. Ráadásul azt hallottam, hogy a core része elég jó és stabil. Azt nem tudom, hogy rádiós részen milyenek.

  9. Pappito!

    Majd pls meséld el a folyományokat, ezen a példán TALÁN számunkra is érzékelhető lesz h a NZ kormány mennyire van az emberekért.
    Amúgy elhiszem h most a két meglévőnek kedvez de elmondod mit is jelent ez?

  10. Tibornak!

    SZTK: SZenT Károly
    BRFK: Borsodi Roma FucK

    🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.