Safari 4

Itt a béta verzió, ami mindenféle finomságokat tartalmaz. Talán egyszer lesz belőle végleges is.

Alapvetően szeretem a safarit, de túl sokszor omlik össze, inkább a webkit-firefox kombót használom, feladattól függően. Most, gondoltam majd jön a négyes és kidobhatom a firefoxot a végtelenül okos, szabadon variálható kiegészítők sokaságával együtt. A béta még nem túrta ki, na. Innen letölthető.

Az első és legfelháborítóbb élményt a telepítés végén szereztem, hogyaszondja indítsam újra a gépemet. WTF? Azért mert feltettem egy alkalmazást? No de kérem, Steve bácsi szabin volt, vagy mi? El vagyok szokva én az újraindítgatástól, ráadásul win alatt is kipróbáltam és ott nem kellett, ami azért elég ciki. Nyilván van valami rendszerkomponens frissítés benne vagy akármi, de akkor is, húztam a számat.

safari4-history

Természetesen az előző verzióból mindent simán átvett, az egész kaland smooth&easy, a pofázmánya az újnak pedig egészen kellemes. Vagyis nagyjából semmi egetverő változás nincs, mit is várunk egy böngészőablaktól? Ami sok újdonság van, az jobbára nem látszik, de a VPM (vakulj paraszt modul) újabb frissítéseken esett át. Full page zoom, ARIA támogatás, fel tudja olvasni a weblapokat, ha valakinek a látással van nehézsége, csiribiri CSS effektek támogatása, és persze a fenszi page history, amiben lapozhatjuk a régebben meglátogatott oldalakat, mint az iTunesben a borítókat, vagy a QuickLookban a fájljainkat. Juhéj.

Emellett kapunk egy Top Sites fedőnevű képességet, ami roppant hasznos, az általunk leggyakrabban látogatogatott 12 oldal képét kihelyezi nekünk és csak klikkolni kell. Roppant eredeti ötlet, kár, hogy az Operából lopták és a Shiira is tudott valami hasonlót széz évvel ezelőtt, még gőzhajtású, fatengelyes, léckeretes kompúteren.

safari4

Az egészről süt a webkit hatalmas tapasztalati erőforrása, szemmel láthatóan követték a felhasználói feedbackeket, és elég gyorsan is működik a négyes. Ja, meg még egy fontos, az URL mezőben végre tippel, hogy mit akarhatunk megnézni, ami egy roppant kényelmes funkciója szinte az összes többi böngészőnek. Ebben pedig még gyors is.

Szóval, jópofa, ha összeszorított foggal elnézem, hogy restartoltatta velem a masinát, gyors, kényelmes, ha ráhúzzuk az egeret a tab fejlécére, akkor azonnal odateszi nekünk a nyüves bezárógombot, nem kell egyszer a tabra, egyszer a bezárógombra kattintani, mint egyes szoftveróriások szabványtagadó (új szó!) alkalmazásában. Most még azért látom a strandlabdát (egyes nyelvi területeken pizzakorong) néha, amit nem szeretek, és elég csúf módon kiherélte a Growl Mail pluginját, legalábbis amíg nem kapcsoltam ki a Growl-t, addig maga alá piszkított a Mail, amit eddig nem tett. Még kap egy esélyt, hátha van újabb verzió a Growl-ból, mert az meg kell.

A mélyvíz minden böngészőnek a blogozóképesség (blogability, new word!) amire én firefoxot használok, eddig ez a legkényelmesebb. Majd ráfordulok ezzel az új, „negyedik kirándulás a pampán” nevűvel, hogy hátha. Aztán meglátjuk mit tud, ha elmúlik a bétaság.

UPDATE:

Tényleg nincs kék csík az oldalbetöltődés alatt, ami eddig nem tűnt fel, de amióta olvastam, hogy nincs, zavar. Csak ül az ember anélkül, hogy legalább saccolni tudná, hogy várjon-e egy oldalra vagy se. Tisztelt kupertinó úr, ezt kérném vissza !

7 hozzászólás “Safari 4” bejegyzéshez

  1. Már csak azt nem tudjuk, hogy mennyi memóriát igényel a cucc, de fogadok, hogy minden eddiginél többet…

  2. Nem hinném, nekem IE8 van a gyárban, de nem használom pér roppant idegesitő és ostoba feature miatt. Igy összevetést sem fogok irni róla, mert csak nagyon szubjektivet tudnék.

    Nekem mac-en a safari/firefox kombó bevált, ezek ismerik a szabványokat, követik vagy diktálják a trendeket, de még ezt a kettőt se akarom összehasonlitani egymással, mert az egyiknek illeszkednie kell egy brand-hoz, a másiknak nem. Mondjuk ez hátrány is meg előny is.

    Ha mindent böngészőből csinálnék, (webmail, mittomén) akkor firefoxot használnék csak, mert szuperül extrázható, hatalmas pluginkönyvtár, stabil és gyors. De én szeretem a célszoftvereket és nem is hiszek az állandó online-ságban, ezért a böngészőimet böngészésre használom. Nem mélezek, ftp-zek, browserből.

    Böngészésre safari, blogozásra firefox.

  3. Bocsánat elirtam, te az IE8-ról értekeztél pár nappal ezelőtt, erre gondoltam összehasonlitásban safarival, de szerintem igy is ok
    Egyébként Microsofték biztosan olvasták az IE8 kritikádat :-), nekifogtak valami teljesen új generációs böngészőnek, feltételezem tudsz róla…lásd itt http://www.sg.hu/cikkek/65845

  4. sebaj, gondoltam, hogy a nyolcasra gondolsz. Igen, kösz, olvastam az új okosságot, de hát majd ha kész lesz, foglalkozunk vele, addig nem izgat.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.