Kert – első tanulságok

A kezdő kertész elkövet hibákat, egy részüket szándékkal, egy részüket ismerethiányból és/vagy mert nem gondolkodik a fejével.

kert-reteklevel

Az első a kertméret megválasztása volt. Az elképzeléseim a kiskertről meglehetősen hogyismondjamosak voltak, aztán építettem egyet, és nyilván alulméreteztem. Vagy a növényeket túl. Pedig csak négyféle zöldség lakik benne, vagyishát öt. Izé, hat, na. A hely pedig igen korlátozott. Erre utólag csak drasztikus megoldás van, megelőzni viszont úgy lehet, ha figyelembe veszi az ember, hogy mit írnak a tasakokra a növények helyigényéről. Na de ki hisz a tasakoknak?

Balról jobbra haladva (ha szembeállunk a kerttel) a versenyzők, emelkedő számsorrendben, uborka, cukkini, retek, paradicsom. Közben ittott vannak eldugva olyasmik aminek a nevét elfelejtettem, de nagyon szépen fejlődik, meg rendes paprika, ami nem csili, nem há-e, hanem tévé.

kert-grandtotal

A helytelen sor/tő távolságtól a retket leszámítva mind szenved, ráadásul a nap a paradicsom felől süt, és ő a legmagasabb, tehát az általa vetett árnyék nem tesz jót a reteknek. Mondjuk ahhoz képest burjánoz.A napsütés mellett a szelet is elfogja, ami viszont jó, csökkenti a párolgást meg a viharkárt.

kert-cukkinisok

A cukkini a kert dominája, fél négyzetméteres leveleket ereget, amelyek szerteágazó, partvisnyélvastag ágak végén libegnek, kitolva mindenkivel a környéken, kicsit saját magával is. Nagyon úgy tűnik, hogy a cukkini öntudatra ébredt, és miután lehenteli az alacsonyabb törzsfejlődési fázisban megrekedt élőlényeket, ráfordul a gerincesekre, elárasztja a világot, új civilizációt épít, majd elhajózik a csillagokba. Mindig a fény felé, kezicsókolom. Lehet, hogy később arra kényszerülök, hogy beleavatkozzak a nagyhatalmi törekvéseibe (egyelőre területi követelései vannak) és megritkítsam az állományt, csak hogy ne kanászodjanak el, végül is én volnék a tápláléklánc csúcsa, vagy mi.

az ubor között a paprika
az ubor között a paprika

Az uborka igen megfontolt jószág, lassabban halad, mint a cukkini, arccal az erőszakmentes világ felé, komótosan növöget a szélen, fogalmam sincs, hogy mekkora lesz, ha egyszer megnő és hogy lesz ebből uborka, de hát majd meglátjuk. A szóbeszéd szerint ezek a tökfélék annyira nem szeretik egymást, de majd ha balhéznak, árulok jegyeket az illegális összecsapásokra. Az időjárás mindenesetre igen kedvező, süt a nap, de jut egy kis zápor is, és persze a legjobb turbó-maxi talajban turkálnak a kis gyökereikkel, szóval még akármi is lehet belőle. Remélem kovászos.

kert-retekek

A retek bazi jól néz ki, és miután megtudtam, hogy a friss reteklevélből remek pesto készíthető, kicsit elvesztettem az érdeklődésem a piros gömböcök iránt, pedig a retket mindannyian nagyon szeretjük. Emellett valahogy nem látom a gömböcösödést a gyökérzetnél, pedig a piros szín már nagyon szépen alakul. (és most mindenki gondoljon Kishont örökbecsűjére a dinnyékkel)

kert-paradicsomok

Fentieket nem számítva, csodálkozással vegyes borzalommal látom, hogy a paradicsom levelét zabálja valami. Nem kéne likacsosnak lennie, és mégis az. Egyszer elkaptam már egy hernyót, aki egy levél fonákján korzózott, de hát nem lehet minden hernyó mellé közlekedési rendőrt állítani, igennem? Permetezni meg nem akarok, mert ezobioöko kertem van (vitál!) de ha nem hajlandó a fíreg (mint Jimmi Tudeszki) hallgatni az észérvekre, akkor a vagyipar körmönfont eszközeit leszek kénytelen alkalmazni, könyörtelenül.

kert-parimakro

18 hozzászólás “Kert – első tanulságok” bejegyzéshez

  1. De szép! Úgy tűnik itthon az idén elmarad a tavasz és a nyár, pedig már én is szeretnék ilyet 🙁

  2. Hogy állsz a meztelencsigákkal? (Mondjuk, az nem lyukasra eszi a levelet, hanem lezabálja cakk und pack.) Nálunk az a legnagyobb veszély. Állítólag ki kell menni éjjel zseblámpával, és lekapkodni őket. Az egresemet tavaly kis zöld kukacok zabálták majdnem kopaszra 🙁 Csak úgy vettem észre őket, hogy az egres barna talaján kis zöld kukackaka halmok tűntek fel. Ha alulról néztem a növényt (cserepes), mindjárt megtaláltam a dögöket. Ugyanolyan zöldek voltak, mint a levél :-((

  3. hogyhogy hogy állok a meztelencsigákkal? útálom őket, mint varjú a rohadt tököt, de hogy kerülnének ide? menjenek a parkba zabálni a nyüvesek.

    majd szétszórok mcsigairtót, azt veszik itt a helyi erők

  4. sose gondoltam, hogy kertészkedésről ilyen lelkesen fogok olvasni 🙂 pedig de! hajrá mindenféle növények! és zöldségek. is.

  5. édesem, hagyd az ájpadot másra, ne írjál te többé, kizárólag gasztró-agrár vetülésről, mer az neked nagyon megy. igennem:) és: videót!

  6. eszter, fel ne sorold, hogy mennyi mindenről milyen lelkesen 🙂

    Én se gondoltam, hogy kertészkedésről ilyen lelkesen fogok írni, homályos emlékeim vannak feltört kezekről meg „ezt a horolókapát én most szomacsába” gondolatokról. de a méret mindent megold, bonszájkiskertben nincs kapálózás 🙂

  7. viv, annyit én nem tudok kertelni, hímezni, hámozni, hogy a gasztó meg a kert kitoltse a blogpályát 🙂

  8. Öööh, én valami olyasmire emlékszem vidéki gyerekkoromból, hogy az uborka (ugorka) szétterül, nagy hely kell neki, mint egy futónak. Mint a töknek meg a dinnyének. Bár, az uborkát fel lehet futtatni valamire. Sok sikert. 🙂

  9. Hali!

    Gratula a kiskerthez! Minálunk is beindult már a szezon, van már hagyma, sóska meg saláta vetve. Földszint felett még semmi, múlt szombaton történt a dolog.

    A tök és uborkaféléknek tényleg nagy hely kell. Nálunk tavaly a kert hátsó része volt sütőtökkel bevetve, 10 tő terítette is a terepet, gaz nem volt egy szál se. Úgyhogy vigyázz a szomszédos növényekre. Ha jól saccolom így képről, arra a helyre, ahová a cukkinit vetetted, kb. csak egy tő fér.

    A paradicsomok gyönyörűek! Már én is alig várom, hogy nálunk legyen. Majd májusban kerül sor a palántázásra, és mire abból szüret lesz…

    További jó kertészkedést, és várom a további fejleményekről a beszámolót!

    Kinga

  10. “ezt a horolókapát én most szomacsába”

    Kb. öt percig röhögtem teli szájjal. Köszönöm!

  11. Asszed vicceltél a cukkini nagyhatalmi hajlamairól? Ha nem vagy résen az éj leple akkorára képes megnőni mint a sütőtök. Tavaly volt olyan példányunk, amelyiket 3-ba kellett vágni, hogy ne lógjon ki a sütőből. És nem hiszem, hogy ez a híres szentendrei levegőtől vagy esőtől lett volna, mert hát más táplálékot nem kapott! Ja, és lesz majd szép sárga ragacsos virága, minden darázsfaj kedvence:)

  12. Nagyon tuti kis kertetek van, bevallom sokkal szebb, mint a miénk 🙁 .. :). Csatlakozok Monihoz: CSIGA, csak nem meztelen, hanem a házas. A kis dögök, ha nem vigyázol, mindent felzabálnak. Nekem a finom kis zöldhagymi nem akar sikerülni. Nem tudom mit szúrok el, de nem jön össze….

  13. Béla tanácsai:

    1. Valamilyen ződ vagy sárga, tehát mértékletes szerrel érdemes védekezni a gyomok és az élősdiek ellen, különben a kis férgecskék elharapóznak.

    2. Nem árt a növénynek, ha mondjuk 2-5 dkg/m2 mennyiségben valamilyen komplex műtrágyát kiszórsz. Létezik külön kertészeti összeállítás is. Ha nincs, megmondom miket keverj össze.

    3. Úgy látszik, mégiscsak jó volt hogy elmédet palléroztam a mezőgazdaság számos kérdése tekintetében.

    4. Folyt. köv.

  14. 1. majd rákérdezek a helyi erőknél, hogy mit kell tolni.

    2. 6 hónapig nem kell semmit tenni a fődbe, már minden benne van

    3. igen, igen 🙂

    4. ajvé 🙂

  15. Egy paraszt kérdés egy nemparaszttól: nem tavasszalvagy nyár elején kell veteményezni? ÉS most nálatok nem a kiskaterpiláros ősz köszönt? Nem bánt, csak eszembejutott…kérdezem.

  16. mit, mikor? mert csomó dolgot akkor kell eldugni (amikor keresik) vagy ami a tasakra van irva. Amire az volt irva, hogy nyárközepe-nyárvége azt elültettem 🙂

    őszköszönti, de sebaj, mert itt nincs fagy. szóval max lelassul minden egy kicsit

  17. Mink itten Afrikában Domestosban felhigított DDT-t szórunk a paradicsomra, ha szitává luggatja az ellenség. Jó íze van egyébként, néha a tányérba is teszek egy kávéskanállal, ha nem jönne át rendesen az élmény.

    Még annyit, hogy szeretett családom egyik ága is ráment a tökfélék tenyészetére „csupán néhány tő…”. Aztán egész nyáron tököt kelletett ennyi velük/náluk, illetve interurbán is vállaltak házhozszállítást. Azóta kizárólag táviratilag érintkezünk. Szóval vigyázni kell, mert rámehetnek az emberi kapcsolataid hamar.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.