Mercedes-Benz C220 CDI

Bizonyos feltételek kedvező együttállása esetén, lehet hazahozni autót a gyárból. A hétvégére minden együtt állt. Úgyhogy vezetgettük egy kicsit, hogy megtudjuk érdemes-e kiadni erre annyi pénzt.

c220-frontlamp

A jármű nem egy húha méret, C-klasse, ami azért nem egy felsőkategória, de mercinek merci és bizony elég frankón össze is van rakva. Sok baja persze nem is lehet, kilencezer km volt benne, amikor hazahoztam. Ne tessék számítani valami szofisztikált autótesztre, nem vagyok én a totálkár, meg általában csomó sallang nem is érdekel az autókon, amin pedig olyan sokat dolgoznak a marketingesek. No, meg volvomániás is vagyok, bár most, saját tapasztalatból, sokmindent érteni vélek, amit eleddig a márkáról csak hallottam.

Nézzük előbb a negatívumokat, azzal gyorsabban fogunk végezni:

  • méret (kicsi)

Fel is soroltam… Szóval a méret az pont jó, ha valaki akar egy nagyon frankó dolgoznijárós autót, amivel időnként, akár ketten vagy hárman is utazhatnak, ha úgy alakul, de azért elöl kényelmes igazán. Hátul a lábtér/fejtér kevéske, de azért még nem kell törökülésben utazni, de tippem szerint 2-3 órát már nem szívesen csücsülnék ott egyhuzamban. Ez nem feltétlenül hátránya, inkább jellemzője a kocsinak, egész egyszerűen ez nem egy nagycsaládos kirándulóautó. Arra tessék venni bét vagy emelt.

c220-frontdark

Most pedig ami tetszett, mert abból igen sok van, tekintve, hogy én azt szeretem, ha millió gomb, izé és hogyhíjják van egy autóban, ebben meg akad gomb, bőven. Első és legfontosabb szempont, sebességtől függetlenül (0-100ig próbáltam) lehet az autóban jazzt és/vagy komolyzenét hallgatni. Nem, nem koncertterem, de ott vannak a hangszerek, nincs szél-, futómű-, kárpitzaj, csak suhanás. Nagyon klassz csönd van benne, annak ellenére, hogy 2.1 literes dieselmotor ketyeg az orrában.

A dieselségnek gyakorlatilag alapjáraton van jele, csühögés-dohogás nincs, csak valami finom rezgés, ami a benyásoknál nem érzékelhető, a dieselhang pedig a hallásküszöbnél mocorog. Menet közben ez teljesen elveszik, a dinamikussága meg pont olyan mint valami szívó benyásé, ugrik, ha kell, kényelmesen és feszengés nélkül cipeli a másfél tonnát.

c220-frontfromside

Ezt a másfél tonnát meg is állítja, a fékei borzasztó jók, és nincs meg bennük a modern autók egybites fékjének homlokpirosító hirtelensége, finoman adagolható, karakteres fékek, de persze, ha hirtelen tapossa az ember, akkor kiugranak a szemei. A váltó valami ötfokozatú automata asszem, én nem számolgattam, hogy mennyit kapcsolgat, mert nem nagyon lehet érezni mikor teszi, csak megyen.

c220-kormanycsillag

Persze a legjobb mulatság a minden vacakkal felszerelt modellekben a gombok nyomkodása, természetesen villany mozgat mindent, a fejtámlától a kormányoszlopig (meg is sértődtem, hogy a belső tükröt kézzel kell állítani, mint a daciában) természetesen 3 különböző beállítást megjegyez. Minden vezérelhető a kormányról is, a muzsikamasina (radio/cd minden paramétere) és a sebességjelző skála öblében levő kijelzőn az autó saját menürendszere. Itt állíthatjuk be, hogy beszálláskor mi világítson és meddig, emelje-e fel a kormányt a kényelmes beüléshez, meg ilyenek.

c220-961kmtogo

Menet közben ugyanez a kijelző szolgál tetszőleges adatok megjelenítésére, kérhetjük ide a rádió kijelzését, de itt van a trip computer (fogyasztás, megtett út, mennyi km múlva kell tankolni, stb.), a tempomat és a speed limiter adatai, meg egyáltalán, minden amit mindig tudni akartál, de sosem merted megkérdezni. Civilizált ember képtelen úgy közlekedni, hogy nem tudja hány fok van odakinn, vagy nem képes összevetni az átlag-, és pillanatnyi fogyasztásokat az előző tripekével.

Nagyon szép a belseje, csupa kolibriszemhéjbőrből varrott fotelek, csupa finom, jelzésszerű, elegáns megoldás, mint a kilincsek felett elrejtett apró ledsor, a gombok megvilágítása, vagy a középső tükör aljába rejtett, éjszakai vezetés közben sem zavaró térképlámpa. A belső visszapillantó tükörrel egyidőben besötétedik a vezetőoldali külső tükör is, ha vakít a mögöttünk jövő. Minden zavaró körülmény ki van küszöbölve, a kormány jobb oldalán nincs is semmi piszkálnivaló, baloldalt pedig fentről lefelé három bajuszkapcsoló: tempomat/limiter, index/ablaktörlő, kormánypozíció. Mindennek jó a fogása, szépa varrása, nincs sorja meg tamilgyerek lábakörme bennfelejtve.

c220-sotettukor

Akit mondjuk a zenehallgatás nem izgat annyira, annak is van két klassz mutatvány, az egyik a klíma, ami minden eddigi, általam tapasztalt klímánál csendesebb és hatékonyabb és nempofámbafújós, a másik pedig ez a tudományos-fantaszasztikus hidraulikus felfüggesztés, amely változik folyamatosan az útminőség és a sebesség függvényében. Álom vele kanyarodni, és nem csak azért, mert az én diesel traktorom egy hintaló, hanem mert az átlagos városi közlekedés során a kanyarokban egyszerűen nem kell lassítani vagy elvenni a gázt, csak tekerjük a kormányt és az autó befordul. Marhajó.

c220-kormany

Az már csak hab a tortán, hogy az autó ezalatt a 9k km alatt átlagosan 8,5l-t evett száz km-re, ami szerintem teljesen vállalható gázolajból, másrészt meg amíg én vezettem, az átlag inkább 7,5, de reggel a dugóban bejönni a gyárba, elég volt neki 6,9. Mondjuk spóroljon is, ha már kiad az ember érte ennyi pénzt, (sokat) de hát azt hiszem, aki ilyen autót vesz az nem izgatja magát, ha felmegy a gázolaj 1,20-ra.

c220-ajto

Összességében, azzal együtt, hogy ez csak a C-osztály, nagyon össze van rakva, nagyon finom jármű, nagyon szépen megy, azonnal elfogadnám, de venni továbbra is G-t vennék. De a nejemnek – akit alig lehetett kirobbantani a kormány mögül – simán vennék egy ilyent, egy gyerekkel szaladgálni pont jó. Ha meg mennénk valahova, akkor ott lenne a gé. Pont.

c220-bajusz

Az előző és az előző előtti C-nek nem tetszett az orra igazán, de ez most megint gyönyörű, birodalmi lett, nagyon jól áll a kocsinak és bizony meg is nézik az emberek, többször találtunk felnőtteket az autó körül, akik a regisztrációs adatokat olvasták a szélvédőről, vagy állukat vakarva kerülgették a masinát, vagy menetből utánunk fordult a fejük.  A mérnökök szerint ezek a mostaniak már nem szenvednek az elektronikus problémáktól, mint pár korábbi sorozat, de hát a mérnök mit mondjon? Természetesen a párhónapos autó oldala már 4-5 helyen le volt verve, azzal a tipikus ajtórányitós sérüléssel, de hát itt ezt nem lehet elkerülni, hacsak nem vesz az ember egy landrovert a bevásárláshoz.

c220-radio

Végül aztán kivittük a kicsikét Long Baybe, mert gyönyörű idő volt, készítettem fotókat, ahelyett, hogy az álomszerű prospektusképeket csórnám el, és persze kicsit tengereztünk meg játszótereztünk. Aztán még éjjel csináltam további képeket a garázsban. Aztán meg aludtunk rá egyet, és tökre szívesen kifizetnénk érte annyi pénzt, mert jó.

20 hozzászólás “Mercedes-Benz C220 CDI” bejegyzéshez

  1. Szep auto, jo auto. Duzzogva atvennem a kulcsokat, ha valaki nagyon tuszkolna a kezembe… 😉

    Anybody? 😉

  2. Szep-szep, de ennyi penzert nem ezt vennem. Az S80 D5 pont ennyibe kerul es abban hatul is elfersz 🙂

  3. hát, ha pont ennyibe kerül, akkor én nem a volvot venném…

    (persze, ennyiért két, három teljesen jó autót lehet venni)

    vagy kifizetnék ötszörennyit egy SL65AMG-ért 🙂 abban semmi nem fér el hátul, de jól mutat a fisencsipszes előtt 🙂

  4. Pedig eleg maceras lehet az ablaktorlot gomb forgatassal kapcsolgatni 🙂

  5. az automata váltóknál minek a föl/le kapcsolgatás lehetősége?
    ha akarod ő töröl, ha akarod te… ezt beállíthatod a menüből

    vagy csak volt csomó elfekvő kapcsolójuk 🙂

  6. sl ből elég az 55 is csak fekete legyen:). pusz. baliról

  7. laciék, oda is jár egy boldog szülinap! 🙂

    Bali itt van nem messze, nem ugrotok át? Csak el kell jönni a nagy, kengurus sziget felett és már itt is vagytok…

  8. !! DING !!
    MA pedig itten a BOLDOG NÉVNAPOT IS 🙂

    Ui.: Még a végén rászokom az elsőzésre 😀

    Csók-pusz nektek.

    Mage

  9. Hát nem is tudom, vannak ellenérzéseim, de eleve nem vagyok Mercedes kedvelő. Ellenben ha Nektek tetszik, elfértek benne (a gyerek nő ám!), akkor hajrá. Az ajtórányitós sérülésektől én síkideget kapok, hogy emberek mennyire nem képesek értékelni saját és mások autóit (tulajdonát), az borzasztó. Főleg itt.

    Az uram egy bizonyos Ford-ért volt oda, Invercargill-ban félórát ültem egy szalon előtt, míg ő odabent kiélvezkedte magát. Még megvannak a brosúrák 🙂

  10. Moni és a sok használatban ment el a kedved, vagy teoretice nem vagy kedvelő? 🙂 Mert én alig-alig ültem bmw-ben de nem vagyok oda érte, nem tetszik igazán. Persze, lehet, hogy ha abból is hazahoznék egyet hétvégére, akkor megváltozna a véleményem, fene tudja.

    a merci szebb 🙂

    egyébként semmi hajrá, nem veszünk százezerdolláros autót, csak játszani kaptam, vissza kellett adni.

  11. Teoretice 🙂 Túl sok ötvenes faszit látok itt – s máshol – Mercedesben ülni, s hasonlók. Nem illene hozzád. S folyton az jut eszembe róluk, hogy kormányzati hivatali autók, nagyfejűeknek. BMW még csak-csak, de csak egyes modellek.

    Subaru Forester? Sportos, befér a gyermek, hátra a sport-babakocsi-kertészeti egyéb felszerelések – meg a kutya. 🙂

    Csak egy ötlet. Vagy csak időtöltésnek nézel autót?

  12. Moni, nem nézek autót, van két pompás darabunk, nincs szükség másikra, mondom, hogy csak játszani vittem haza.

    Kormányzati autó? a C? nem hinném, pici ez ahhoz. De mindegy is, egyelőre nem szerepel a távlati terveim között mercedes vásárlása.

    A forester egy nagyon kellemes járgány, szeretem, subaru, boxermotor, 4wd, szóval szívem csücske. Sportos autó meg nem kell, ide minek? százzal lehet menni…

    A gyerek, vasvilla, fűnyiró, hűtőszekrény meg befér a dágványjárómba is 🙂

  13. Ödön, hát inkább nem mennék bele abba a népitéletbe, bár sokmindent láttam újautók körül még Bp-en az egyik volvo szakszervizben.

    Azt mondjuk egész egyszerűen nem hiszem el, hogy a viz levitte a zománcot, ha nem volt odaverve a kocsi. Ha a szerelő nem tud bejutni az autóba 3 órán keresztül, akkor nem a kocsi a hülye, ha érted mire gondolok…

    Az S80 remek autó, (ugye, Hobe?) de mivel én egyáltalán nem szeretem a sedanokat (túl praktikus vagyok) a merci is csak kombiban kéne, és kombiban szebb is.

    A legjobb 2 kombi autó a világon még mindig a kettes volvo/850 estate. (volt mind a kettő)

    sok boldog km-t!

  14. Nemnemnem, félreértettél, ha nekem valaki aszongya, Mercedes, egyből az jut eszembe, hogy fekete autóból kiszálló miniszter. Így értettem. Tökmindegy, melyik modell.

    Csak óvatosan a játszásival, nehogy csapdába ejtsenek 😛

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.