Rozsomák – avagy miért ne lopjunk félkész filmet

Ez a sok illegális letöltés meg a szerzői és szomszédos jogok folyamatos megsértése aggasztó méreteket öltött. Még én is találtam az utcán egy dvd-t, amely a viszonylag friss X-menes filmet tartalmazza. Pár nap múlva a mozikban.

rozsomak-volv

Az X-Men Origins: Wolverine című filmalkotás tipikusan olyan, hogy már ugyan láttunk két részt, most meg megtudjuk, hogy mit láttunk. Mutáns izék, mindenféle varázslatos képességekkel, amelyeket egészen addig irigylünk, amíg bele nem gondolunk, hogy milyen lenne együtt élni ezekkel. Ott van az a szerencsétlen, akinek gyün kifele a láng a szemiből, na annak se lehet komoly könyvtára, bár kétségtelen, hogy új értelmet nyerhet a konyhájában a „szempillantás alatt átsül” kifjezés.

Na mindegy, ne is foglalkozzunk ezzel, megvan ennek is a maga marveles múltja, és nem is akarom elmesélni a filmet, egyrészt mert nem túl bonyolult, az első fél óra után úgyis tudjuk mi lesz a vége, csak győzzük kivárni. Két másik aspektus viszont annál érdekesebb, szerintem. Az egyik a hozzánk került film félkészsége, amilyen filmet eddig még nem láttunk, nagyon mókás.

rozsomak-wolverine

Tippem szerint a CG-utómunka előtti fázisban lopódott el a film, ami azt jelenti, hogy szinte már burleszk-szerűen nincsenek eldolgozva a szereplőket rángató kötelek, de ami még mókásabb, egyes jelenetekben csak a poligonok/primitívek látszanak, textúra és bevilágítás nélkül. Meglepő, hogy milyen egyszerű, kidolgozatlan alaptestekre húzzák a textúrát, tiszta 3D Studio 4 for dummies.

Érdekes volt belelátni egy félkész munkába, időnként találkozni a háttereken elhelyezett referenciapontokkal, és látni, hogy egyes jeleneteket le sem forgattak, csak megrajzolták, vagy a leforgatott jelenetek grafikai utómunkája hiányzott, csak az látszik, hogy hova jön majd a rajz.  Ez természetesen a végleges változatban nyilván szépen meg lesz csinálva, mindenesetre tanulságos volt megfigyelni, hogy a szereplőt hogyan váltja fel a CG karakter. Persze ez sokat ront az élevezeti értéken (ha van) ellenben igen szórakoztató, hogy az autóban készült felvételeken, az elsuhanó táj Karády filmeket korát idézi, a lövések fényhatásának kidolgozását megelőző „helyőrzők” is viccesek, amolyan „ide majd torkolattűz jön” postit üzeneteknek tűnnek.

A másik aspektus, hogy szegény Wolverine (barátainak csak Logan) magyarul rozsomák, vagy másik nevén torkos borz. Ami ritka hülyén hangzik valamiért, nehéz elképzelni, hogy egy ilyen képességekkel rendelkező (pozitív) hős csak úgy gondol magára, hogy „én vagyok a torkosborz”. Pedig a torkosborz nagyon helyes állat, bár veszélyes, mint a rosseb, és még védett is, mert egyre kevesebb van belőle. Okos és ügyes ragadozó, pont alkalmas arra, hogy szuperhősök megszemélyesítsék, pont úgy ki tudja nyújtani a karmait, mint szépreményű főhősünk, de magyarul idiótán hangzik eléggé.

Gulo Gulo - rozsomák
Rozsomák (Gulo Gulo)

Naszóval, ne tessék letorrentálni olyan filmeket amelyek nem készültek el teljesen, mert ritka hülye jelenetekhez lehet szerencsénk.

Egy hozzászólás “Rozsomák – avagy miért ne lopjunk félkész filmet” bejegyzéshez

  1. A poligonok meg a primitívek nem az utómunka előtt látszanak, hanem a _forgatás_ előtt. Az ugyanis csak a vázlat, ami alapján majd később megcsinázzák a tutit, ha a progyuszernek is teccik.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.