Bevándorlás – változás a törvényben

Az Új-Zélandra bevándorolni kívánok egy része (többsége?) bevándorlási ügynökhoz fordul, hogy az egyengesse az adminisztratív folyamatot és támogassa a bevándorolni kívánót a szakmai ismereteivel, tapasztalatával. A bevándorlási folyamat meglehetősen bonyolultnak tűnhet, ezért a bevándorlási ügynököknek hatalmas piacot jelent az ország szakemberhiánya.

A mai naptól lépett életbe az a szabályozás, hogy bevándorlási tanácsot csak és kizárólag regisztrált, lincensszel rendelkező ügynök adhat, aki átesett a licenszszerzés procedúráján, magyarul vizsgázott belőle. Mától a bevándorlási tanácsok osztogatása, ha azt nem licensszel rendelkező ügynök vagy tanácsadó adja, törvénytelen.

Jelenleg körülbelül ezerkétszáz BÜ tevékenykedik az országban, ezek közül eddig mindössze 171 regisztráltatta magát és tett eleget a licensz megszerzéséhez szükséges követelményeknek, bár a bevándorlási hivatal négyszáz körüli számot vár. Ezt nem annyira hirtelen vezették be, tavaly ilyenkor egy ügynök már szorgosan készült az Academic IELTS-ére, és előre dörzsölte a markát, hogy neki lesz joga a szakmában dolgozni, a sok kóklernek meg nem. A licensz megszerzése 1995 dollárba kerül.

Kóklerből ugyanis van rengeteg, a félállásban BÜ-ként dolgozó háziasszonytól a masszív maffiasztikus kínai lehúzósig. A BÜ szakma egyik jellegzetessége, hogy minden népség szeret a saját bevándorlási ügynökével bizniszelni, a német bevándorló német ügynököt, a magyar magyart igyekszik felkeresni, nyilván a közös background és a nyelv miatt.

Önmagában az nem hangzik rosszul, hogy ezután csak olyan adhat bevándorlási tanácsot, aki bizonyságot tett arról, hogy nem beszél hülyeségeket, nem hitegeti a bevándorlót és nem követ el szakmai hibákat, vagyis a szolgáltatás megbízhatóbb lesz.

A bevándorlási hivatal mától nem fogadja be azokat a bevándorlási nyomtatványokat, amelyeken a „ki segített önnek kitölteni a papírt” kérdésre nem regisztrált tanácsadó vagy BÜ neve szerepel. Arra továbbra is van lehetőség, hogy az ember saját magától töltse ki a dokumentumokat, tanácsadó igénybevétele nélkül. A licenszelt ügynök igénybevételéről a bevándorlási nyomtatványok tájékoztatnak.

Ugyanakkor sok bevándorló dollárezreket (egyes esetekben tízezreket) is fizetett az ügynökének, ám ha az ügynök nem regisztrált, a beadott papírokat visszadobják. A pénzt viszont könnyű elbukni, mert azt mindenkinek egyénileg kell visszakampózni az ügynöktől.

Elvileg a törvény azt mondja, hogy az ügynöknek meg kell mondania a klienseknek, hogy ha nem regisztráltak, de sokan ezt nem teszik, és sok bevándorló nem is tudja, hogy a törvény mit mond a dologról, mától. Mindenesetre azt nem lehet állítani, hogy ez hirtelen történt.

A nem regisztrált ügynökökkel elindított folyamatok most megrekedhetnek, mert hiába dolgozott meg az ügynök a pénzéért, ha beadja az ügyfele papírjait, akkor azt bizony elutasítják. Ergo, lesznek olyanok, akik egyszerűen le fogják tagadni, hogy igénybe vettek tanácsadót vagy ügynököt, viszont ez esetben az exügynök kénytelen feketén dolgozni.

A hivatal véleménye szerint a bevándorlásipar most kisebb lesz, de professzionálisabb, magasabb követelményekkel és elvárásokkal, ugyanakkor nagyobb biztonságot ad a bevándorlóknak és erősebb kontrollt az államnak. Ez szép vélemény, de gyakorlatilag ezzel biztosítják majd, hogy a fekete/illegális ügynökök tovább dolgoznak és még csak meg sem lehet fogni őket.

A törvény eddig is lehetővé tette, hogy ügyvédek és parlamenti képviselők adjanak bevándorlási tanácsokat, ők ezután is mentesülnek a licenszelési kötelezettség alól, de ez a piacnak csak egy nagyon kis szelete, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiség.

Röviden:

* NZ illetőségű BÜ csak licensz megszerzése után folytathatja a tanácsadó tevékenységet
* 1200 ügynökből 171 szerezte meg a jogot a további működéshez
* A licensz ára 1995 dollárz.
* Licensz nélküli ügynöki tevékenységet akár százezer dolláros büntivel, hét év börtönnel és  kártérítési kötelezettséggel díjazzák
* tengerentúli telephelyű bevándorlási ügynököknek 2010-ig van haladéka a licenszszerzésre

ennek értelmében bevándorlási tanácsot csak és kizárólag licenszelt ügynöktől fogadjunk el!

Bevándorlási Hivatal az ügynökökről általában

Bevándorlási hivatal a jelen szabályozásról

Herald vonatkozó cikke

Egy hozzászólás “Bevándorlás – változás a törvényben” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.