Kütyü – Amazon Kindle DX

Az ebook readerek fejlődése nem áll meg, az E-könyv olvasók blogból értesültem, hogy az amazon a Kindle 2 után újabb verzióval bővíti a kínálatát. Jön a Kindle DX, amely szakít a népszerű 6″-os kijelzővel. A haladási irány igen jól átgondolt, továbbra is a számítógéptől független működésen van a hangsúly.

kindledxpalm1

A legnagyobb dobás persze a 9.7 (24,6cm) inch képátlójú, 16 szürleárnyalatot megjeleníteni képes, e-ink display, amelyik lényegesen nagyobb lehetőségeket kínál, szemben az eddigi 15.2cm-esekkel . Új dolog a natív PDF kezelés is, ami végre komoly előrelépés lesz, mert a szoftverből matekozott PDF-rajzolás, hát nem volt erőssége a kütyüknek.

kindledxgraphic2

A vezeték nélküli kapcsolattartás és adatátvitel, a kindle 2-höz hasonlóan, 3G hálózaton működik, továbbra sincs havidíja, és továbbra sem kell wifi hálózatra vadásznunk, ha hirtelen könyvet/tartalmat akarunk venni valahol. és van lefedettség. Persze ez egyelőre marad az USA felhasználóknak, és ők is az Amazon könyvesboltjában tudnak vásárolni közvetlenül az eszközről, ám nekik kifejezett előny a 275ezer kötetes választék, amelynek a nagyja $9.90-ért elérhető.

Emellett, és ez tippem szerint remekül kihasználja a nagyobb kijelzőt, természetesen maradnak az újságok, folyóiratok, hetilapok villanyos változatai, előfizetéssel (és milyen áron, halló!), és kedvelt blogjainkat is olvashatuk, hála a vezetéknélküli kapcsolatnak. Marad a jegyzetelés, a beépített szótár, és az összes nyalánkság, ami a Kindle 2-ben már megjelent.

kindledxbook

További újdonság, hogy már 3500 könyvet leszünk képesek az eszközön tárolni, vagyis megnövelték a belső memóriát, és a jószág megkapta a nagyon divatos iPhone-szerű funkciót, hogy az eszköz elfordításakor újratördeli nekünk a szöveget az álló és fekvő formátumhoz igazodva. Kapunk még egy meglehetősen alap böngészőt is, ha mindenáron egyéb webes tartalmakat kívánnánk a kütyün megjeleníteni, és bekerült a text2speach felolvasó funkció is, az mp3 és podcast lejátszás mellé.

kindledxsitreadbench

Melleseg az iPhone felhasználóknak külön kedveskedik az amazon, az Apple App Storeban megvásárolhatjuk a Kindle for iPhone nevű applikációt, amely szépen összeköt bennünket az ingyenes whispernettel, és ugyanúgy tudunk könyveket vásárolni és olvasni, mintha Kindle-t használnánk.

kindledxiphone

Egyelőre a Kindle DX előrendelése zajlik, a nem túl barátságos 489 dolláros áron, megjelenése valamikor nyáron lesz, már úgy értem, amikor amazonéknál nyár lesz.

Eddig a hírek, most jön a szubjektum: nekem tetszik. Ha az USA-ban élnék, akkor most szívnám a fogam, hogy mit fogok kezdeni a rági Kindlámmel és Kindle 2-mmel, mert istókuccse megvenném. Végre finom a design, nem otromba, lapos, könnyű meg minden.

kindledxgraphic

Ellenben a megnövelt képernyőméret, ami a nagy előnye a dolognak, egyben a hátránya is szerintem. A készülék méretei: 10.4″ x 7.2″ x 0.38″ vagyis 26,5 x 18,3 x 1 cm, ami nekem már túl van a hordozhatósági határon. A hatcollos ebook readerek nagy előnye, hogy zsebkönyv méretűek, (a PRS505 tokostul 18cm, ami kevesebb, mint a DX szélessége).  Ez már túlvan a kényelmességen, ha tömegközlekedésen vagy kávézóban akarnánk olvasni, legalábbis egy dosszié méretű kütyüt én nem szívesen tartanék a kezemben ilyenkor, a tömege ugyanis lehellettel fél kg felett van. Ugyanakkor otthon, fotelban olvasásra messze jobb lehet, mint egy 6 collos, ahogy a reklámfotón olvasó urat nézem.

kindledxsitread

Fals kicsit a dolog, mert az én olvasóm teljes átlója kisebb, mint a DX kijelzőjének átlója… az én elképzelésem a funkcióhoz legjobban passzoló formáról egy olyan eszköz lenne, amelynek a frontoldala csak kijelző és a hátoldalon lehetnek süllyesztett gombok a lapozáshoz és a menüben tekergéshez. Na jó, engedjünk meg 1-2 mm keretet a kijelzőhöz, de ez minden. Ha a kijelző érintéssel is működik, akkor a hátoldalra elég egy resetgomb. Ezesetben egy 9 collos (22cm )kijelző + 4mm keret még pont hordozható lenne, de már szignifikánsan nagyobb, mint a 6 collos példányok.

kindledxdevice

Támogatott formátumok: Kindle (AZW), PDF, TXT, Audible (formats 4, Audible Enhanced (AAX)), MP3, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP

PRO:

 • nagy kijelző, 16 szürkeárnyalat
 • design
 • nem kell hozzá számítógép
 • díjmentes whispernet
 • amazon könyvesbolt készlete/ára
 • natív PDF megjelenítés
 • értelmetlenül nagy belső memória
 • folyóirat előfizetések (3 dollárért a New Yorker vagy másfélért a Newsweek…)
 • támogatás és Kindle community

KONTRA:

 • méret ( hordozhatóság )
 • kizárólag az USA-ban van értelme megvenni
 • ár (alapból pucéran kapjuk és 50 dollár egy bőrborító, amivel már 550 dollár körül járunk)

Verdikt: Ha az USÁban laknék, kéne, otthonra. A táskámban viszont egy Kindle 2 lapulna.

8 Responses to “Kütyü – Amazon Kindle DX”


 • Ez megvót?

  Amazon’s Kindle Is Off to College
  Six universities are partnering with Amazon and major publishers to supply students with Kindles this fall. Will campus crack open the e-book market?

  http://www.businessweek.com/technology/content/may2009/tc2009054_280910.htm?campaign_id=widget_topStories

 • Nagy kérdés a képernyőfrissítés.
  Mármint a lapozáskori új oldal betöltése.
  Ekkora kijelzőn a villogós, elsötétülős-kivilágosodós játéknak kurva gyorsan kell mennie, hogy ne legyen zavaró.

 • hát igen, ez jogos felvetés, egyelőre tippem sincs, hogy hogy fog kinézni és hogy fog működni. ellenben kinézem az amazonékból, hogy jó lesz, két korábbi modellből már tanultak valamit

 • Nemsokára kijön a Sony kütyüje is ami 400 USD lesz.

  http://varaljay.com/hu/2009/08/26/words-move-me-a-sony-es-az-irodalmi-twitter-klonja/

  Érdekes lenne egy összehasonlító teszt a két márka között. Kérdés, hogy a magyar ékezetetek hogy kezelik ezek a főleg amerikai piacra tervezett kütyük. Nem vagyok járatos ebben bevallom. Még csak képen láttam, életben nem.

 • van összehasonlító teszt: google

 • Hmm, érdekes dolgok zajlanak most. 379 dollár lett az ára, és az új E-ink Pearl kijelző valami fergeteges. (Tegnap levitték a 6”-es árát is, és ő is megkapta az új fejlesztéseket)
  A touch screen-es Sony-khoz képest ég és föld az Amazon javára. Cserébe szokni kell a gombokkal történő kezelést, de nem csillog és nem homályos.
  A 3G is működik (legalábbis itt Ungarisztánban). Magyar ékezetekkel eddig nem volt gond, PDF-nél és mobi formánál is tökéletes. (Egyedül a beépített kísérleti böngészőben van gond velük, de ez engem hidegen hagy, tekintve, hogy ez egy olvasó.
  A képfrissítés nem zavaró. PDF-ekről le tudja szedni a fehér keretet, és a megfelelő méretre zoom-ol rá; az általam olvasottak nagy részét bármiféle módosítás nélkül tök jól kezelte.

 • nem nagy meglepetés, a Kindle eddig is jó volt, csak két évvel ezelőtt nem érte meg megvenni drágábban, mint a sony-t, mert nem volt wispernet csak az usában. (Ráadásul a kindle ronda volt, mint a bűn egy fémházas sonyhoz képest)

  Aztán megindultak az árak lefelé, a szolgáltatások felfelé.

  A sony (most néztem meg, nem követtem egy ideje) 249.-ért adja a nagykijelzőst (900BC) ami 7 collos, 3g, touch, megjegyzések,mibánat. A 600-as 169…

  Bár, ha ár/érték arányt nézünk, akkor 139-ért a kis wifis kindle a legjobb vétel. Ha komolyat nézünk, akkor meggondolnám, hogy adjak-e egy százassal többet a kindliért a 900-as sony helyett.

  MEg kéne fogni kézbe, egymás mellett és alaposan megsasolni.

 • Mivel en is gondolkodom eolvaso vasarlasan (egy baratom meg meg hamarabb), es az Amazon udvoskei most egesz jok (a regi Kindle arban, az uj meg formaban/meretben), irtam egy emailt a supportnak, mert azert megsem mindegy, hogy allnak az ekezetekkel (remelem jobban, mint en most )
  Ezt a valaszt kaptam, hatha mast is erdekel:
  “Kindle can display non-English content that uses the ISO 8859-1 character set (which is based on the Latin languages). The only characters from this set not currently supported are: spades, clubs, hearts, up-arrow, down-arrow, alpha, beta, and gamma. Kindle also supports Greek characters and monospace fonts.”

  Az emlitett ISO 8859-1-ben sokminden benne van (rovid netes utanajaras alapjan), erdekessegkeppen viszont a hosszu o (tessek a ket pontot hozzakepzelni, mert itt meg az ALT-os ASCII sem mukszik valamiert) jol megjelenik, a hosszu u (ide is ket pontocska felulre) meg nem.

  Lehet, hogy Karacsonyra meglepem a csaladot eggyel (aztan majd harcolhatunk, hogy mikor ki hasznalja) de azert jo volna elotte testkozelbol latni.

Leave a Reply
Bad Behavior has blocked 1389 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: