The true artist helps the world by revealing mystic truths

Bruce Nauman 1941-ben született, amerikában. Az a neonmunkája, amiről a poszt szól, 1966-67 telén készült, nekem pedig némi személyes kötődésem van hozzá.

trueartist11

Azon a télen a művészember egy kis boltból átalakított stúdióban dolgozott San Franciscoban. A bolt portálja az utcára nyílt, ami előtt elsétáltak az emberek, nem sok ügyet vetve a bent babráló fiatalemberre. Miután a neonból készült alkotás elkészült, kitette a kirakatba, hogy az emberek lássák.

truartist

Olyasmit szeretett volna csinálni, ami nem látszik művészetnek amíg oda nem figyelsz rá, ám miután odafigyeltél, elgondolkodtat. Akkoriban a neonreklámok nagyon gyakoriak voltak, és tényleg nem tűntek művészi alkotásnak, úgyhogy érdekes volt figyelni a bebámulókat, akik átsiklanak a megszokott neonfényen, és akik megállnak, elolvasni a feliratot.

A legbehezebb a megfelelő szöveg kitalálása volt. Amolyan tesztféleség, ki kell mondanod hangosan amire gondolsz, hogy tudd, hiszel-e benne. Láttam leírva magam előtt az egész mondatot „az igazi művész titokzatos igazságok feltárásával segíti a világot” és roppant nagy hülyeségnek tűnt egyfelől, ugyanakkor hittem benne. Igaz és nemigaz egyszerre. Azon múlik, hogy hogyan tálalod és mennyire veszed komolyan magad. Számomra még mindig nagyon jelentős gondolat.

Nauman első New Yorki kiállításának sikere után 1968-ban a Leo Castelli galéria tulaja javasolta Naumannak, hogy készítsen további neon munkákat, és további példányokat, mintegy verziókat ebből. Később összesen három változat készült, nagyon hasonlóak egymáshoz, egy az Ausztrál Nemzeti Galériában látható, (az a példány 2007-ben járt az Auckland Art Galleryben is) van egy Otterloban a Kröller-Müller Múzeumban (ami szerintem a világ egyik legjobb gyűjteménye és múzeuma, az ottanit le is fotóztam ’98-ban), egy pedig Bázelben a Kortárs Művészetek Műzeumában.

A Kröller-Müller gyűjtemény példánya
A Kröller-Müller gyűjtemény példánya

Amikor Bandi elköltözött Szingapúrba, akkor nekem adott egy képeslapot, ami a 2007-es Aucklandi bemutatóról származik, rajta az ominózus műtárgy, amolyan háromdimenziós-szerűen. Azóta a munkahelyemen van a monitorom felett, ha felnézek ezt látom. Köszönöm Bandi.

trueartist-postAmúgy látogass el az Artsy.net Bruce Nauman oldalára, ahol a művész életrajzával, többi munkájával,  kiállításaival és róla szóló cikkekkel is megismerkedhetsz.

4 hozzászólás “The true artist helps the world by revealing mystic truths” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.