Gyalog a Harbour Bridge-en? {Update}

Hát nem. Illetve igen, de nem úgy. Vasárnap a civilek akcióztak egyet, mégis.

crossing2

Ahogy már írtam, a getacross féle civilek csak felhergeltek egy nagy kupac támogatót és vasárnap reggel gyakorlatilag megrohamozták a hidat. A rendőrség és a közlekedési hatóság is kiment, hogy nyomatékosítsa, hogy nem engedélyezték a hídon autótlanul átmenést, és a soksok lelkes emberke legyen kedves a parton tiltakozni azellen, hogy nem mehetnek át a hídon gyalogszerrel vagy kerékpárral.

Tűrte Miklós, tűrte, ameddig tűrhette,
Azzal állt bosszút, hogy csak fel sem vette;
Úgy mutatta, mintha nem is venné észre,
Fülét sem mozdítá a nagy döngetésre.

Nem nagyon tetszett ez a népnek, úgyhogy némi pajkos lökdösődés után az első pár ember, áttörve a rendőrség kordonját, felment a hídra, a többiek meg utánuk. Viszonylag rövid idő alatt a nép ellepte az északi irány oldalát, mind a négy sávot, és elindult, át a hídon.

crossing5

A rendőrök gyorsan lezárták a forgalmat, nehogy az autók a gyalogosok és bringások közé hajtsanak, így arra a kb. egy órára, amíg a motorizálatlanok átbattyogtak a túloldalra, az autósok kénytelenek voltak várakozni. Szép számban felgyűltek, és elég idegesek is lettek, ami részben érthető, mert a szép napos délelőtt egy órát várniuk kellett.

crossing4

Az NZTA (aki a hidat is kezeli, mint az autópálya részét) képviselője alaposan meg volt döbbenve, egyrészt azért mert a jónép átballagott a rendőrökön és felment a hídra, de azon méginkább, hogy mennyien is vannak. Érdekes, hogy a két hatóság (az NZTA és a rendőrség) mennyire másképp kezelte a helyzetet, az NZTA durcásan kijelentette, hogy itt még vagy harminc évig nem lesz gyalogos s kerékpáros közlekedés a hídon, a rendőrség viszont azon sopánkodott, hogy hát a tiltakozók nem állták a szavukat és mégis felmentek, ejnye. Egyébként a rendőrség senkit nem tartóztatott le, és senki ellen nem indult eljárás, senki sem sérült meg.

crossing1

Mivel most hétvégén lesz a híd 50 éves, mindenki nagy rendezvényre számított, ám valamiért az NZTA közleménye továbbra is csak mellékesen említi a gyalogosközelekedést, és kizárólag tiltó szövegkörnyezetben:

A híd fontossága Auckland és az ország életében volt az egyik oka, hogy az NZTA úgy döntött, nem teszi emlékezetesebbé az évfrodulót egy nyilvános sétával, ami miatt le kéne zárni az egyes számú autópályát.

Hát nem tudom, végül is most is le volt zárva a fele és nem lett baja senkinek… Eléggé hivatalnokduma, ha nagyon akarnák, akkor ennél komolyabb dolgokat is meg tudnának oldani, és olyan sokszor nem ötvenéves egy híd. Ám minden bizonnyal az NZTA dafke osztályához került a probléma, úgyhogy nem lesz újabb sétafika. Hacsak a civilek megint nem mennek fel.

crossing3

(a képeket az ojságból és a netről szedtem)