A világ legbékésebb országa

A Global Peace Index idei eredménye szerint, idén a világ legbékésebb országa Új-Zéland.

gpi2009

(via kiwiblog)

A világ legbékésebbjének lenni és a szépségversenyen indulók szerinti világbéke nem teljesen ugyanaz, itt azért elég sok szempontot figyelembe vettek azértékelésnél. A tavalyi harmadik helyezésből pedig úgy lett első, hogy egyrészt Izland (a tavalyi első helyezett) szegény pontokat veszített a gazdasági összeomlást követő jelenségek erőszakosságáért, a zátonyon pedig elég komoly változások történtek.

hogyaszondja:

Új-Zéland vezeti a 144 országot minősítő listát, a tavalyi harmadik helyezését javította most elsőre. Az emelkedés a rangsorban részben magyarázható a politikai stabilitást mérő pontok számának emelkedésével, ami következménye az országos választásoknak. Tavaly novemberben a jobbközép National Párt, erős szavazói támogatással szerzett masszív parlamenti többséget, alakíthatott új koalíciót és helyezte a miniszterelnöki székbe John Key, hogy megvalósíthassa programját.

A Vision of Humanity nevű szervezet által végzett elemzésekből áll össze évente a békésséglista, amely sajátos szempontrendszer alapján pontozza az országokat. 23 vizsgált körülmény pontjaiból áll össze az országos eredmény. A szempontok között szerepel, hogy hányan haltak meg erőszakos módon az elmúlt évben, milyen az adott ország kapcsolata a szomszédaival, az erőszakos bűnözés szintje, a gyilkosságok száma, a katonai költségvetés mértéke, a civilek fegyverhez jutásának nehézsége, a rendőrség mérete és egyebek, ideértve a nemzetközi békefenttartáshoz való viszonyt és a sajtószabadságot is.

gpi2009top10

Rövid áttekintést kaphatunk a szempontokról és az egész méricskélésről itt, a metódusról pedig itt. Új-Zéland részletes adatai megtekinthetők itt, érdemes végigfutni a listán, elég beszédesek a számok. Emellett vegyük észre, hogy Ausztria ismét remek minősítést kapott, ahogy a Mercer felmérésben Bécs lett a világ legélhetőbb városa, az ország az ötödik legbékésebb a listán. Nem véletlen, a labancok tudnak valamit. A másik érdekes, hogy 5 észak-európai állam is bekerült az első tízbe, míg Spanyolország(28.), Franciaország(30.) vagy Olaszország(36.) mind rosszabb minősítést kapott Magyarországnál, szóval az észak-dél viszonylatban észak a nyerő, ha békés környezetre vágyunk, talán nem véletlen, hogy Kanada is bekerült az első tízbe.

Magyarország idén a 27. helyet szerezte meg a listán, (szinte helyet cserélve Ausztráliával, aki idén a 19. tavaly a 27. volt) ami azért nem rossz 144-ből, ám a tavalyi és tavalyelőtti 18. hely elvesztése azért romló helyzetet jelez. Az ilyen és ehhez hasonló listáknak nem csak az eleje érdekes, hanem a vége is. 5 afrikai ország, közel kelet és Oroszország, utóbbi gondolom grúz ügyben húzta ki a gyufát, a közelkeleti szereplők pedig sok pontot veszítettek a fegyveres konfliktusok száma miatt.

gpi2009low10

Természetesen ez csak egy szempontrendszer alapján ítél és mivel szorosan együttműködtek az AI-val, felhasználták korábbi felméréseiket, ami itt le van írva azért nem szentírás. Fogadjuk el jó közelítésnek.

7 hozzászólás “A világ legbékésebb országa” bejegyzéshez

  1. A lista nagyon relativ, én most egy „kis” utazással 140 helyet estem a listán. Azért annyira nem jön le, igaz mindenhol rengeteg vidám securitist és katonát látni…

  2. Új-Zélandnak gratula. De engem most az tart lázban, hogy NZ-vajat kaptunk a Tesco-ban. Mija’, túltermelés van? NZ-termék, packed in the EU…. majd rakok fel képet, egészen megmelegedett a szívünk tája.

  3. Zsolt, nem is az utcánsétálásról szól a felmérés, hanem a terrorveszély meg fegyveres konfliktusok száma meg hány lakosonként van titkosszolga meg ilyesmi. Mindenesetre vigyázz magadra!

  4. Moni, NZ kifejezetten erős kajaexportból, a tejtermékek pedig még ebből is nagy részt kapnak. Egyrészt mert itt legeltetés van, meg jó levegő meg ilyesmik, a tej is mentes mindenféle vegyszerektől és nyilván a belőle készülő vaj is. Az ország egyik legnagyobb cége a fonterra.
    De hal, bárány, kagyló, szarvasmarha, zöldség, gyümölcs…

    A brit tesco példuál vásárol bort innen, amit ott palackoznak és nagyon olcsó, viszont iható. (mondjuk itt nem isszák 🙂

  5. Bárányt láttam már, halat (hoki), almát, bort is (ugye), na de vaj?! Ide?? Az íreknél is jó a vaj (ír házi vajat most már a szuperek is árulnak), jó levegő, sok zöld megvan hozzá, amit akarsz… igaz, ez a vaj „free range”-ként próbálja eladni magát – whatever that means, egy vaj esetében.

    No, majd még nyomozok.

    (Az a bor olyan lehet, mint itt a német Liebfraumilch-nek nevezett olcsóság, amire a németek rá sem néznek, az írek pedig isszák.)

  6. hát ilyen olcsó újzélandit még Mo-n ittam, nem volt rossz, de inkább közepes. Az olyat exportálják bosszúból a briteknek 🙂

    A freerange itt általában azt jelenti, hogy a jószág nem egy 2×1 méteres betondobozban éli le az életét, amely során egyedül az az inger éri, hogy napi kétszer megfeji egy gép. Hanem legel a csodás napsütésben, vidáman szökell a zöld réteken, viccet mesél a gazdának és ez érződik a vajon is 🙂

    milyen gyártmány volt? Ha van kedved próbáld ki és meséld el, de azért legyen otthon házivaj 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.