Kirándulás – Hamilton Gardens

A különböző időjáráselőrejelző szisztémák mind egymásnak homlokegyenest ellentmondó következtetésekre jutottak a vasáranpot illetően, úgyhogy inkább experimentálisan próbáltuk elemezni a helyzetet. Kinéztünk az ablakon és jó idő volt, úgyhogy iszkiri vidékre.

hamilton-bridge

Igazából csak részben volt szó a botanikus kertből, egyesek veszkóban tevékenykedtek a festői (khm) Hamiltonban, róluk szó se essék, midnenkinek megvan a maga hobbija. Ellenben mi többiek (immák+pukkék+mi) erős izgalmi állapotban behatoltunk Hamilton talán legszebb részébe, a Hamilton Gardensbe.

hamilton

A városi tanács által fenntartott park területe régebben maori birtok volt, a dimbdombokról kiválóan meg lehetett figyelni a Waikato folyón zajló pezsgő forgatagot, meg, hogy jön-e a szomszéd ebédre. Ez egészen sokáig tartott, de az 1860-as évekre már városi lőtérként szerepel az ingatlan, az átmenetre nem sok szót veszteget a történetírás. 1864-ben egy Graham nevű (akiről lisztet is neveztek el) földmérő földmérte a területet és valahogy tíz évvel később már a város kezelésébe is került.

hamilton-roof

A huszadik század közepéig a placc változatos életet élt, használták mindenfélére, többek között szemétlerakónak is. A sok egyéb mellett egy virágos cég bérelt egy részt, ahol mindenféle virágokat termesztettek nagy sikerrel. Az ötvenes években a park kezelése visszakerült a városi tanácshoz, az éppen akkor megalakuló Parks and Reserves Department javaslatára, és a város arra használta, hogy utánpótlást neveljen a városban elhelyezett növényeknek. 1957-ben áthelyezték a melegházakat amelyek korábban már felépültek és azóta is ezekben nőddögélnek a Hamilton utcáit díszítő virágok.

hamilton-chinese

A tanács végül megvásárolta a Koronától a régi lőteret, majd miután belátták, hogy a parcellázás és házépítés nagyjából pont reménytelen, az egész területet rezervátummá nyilvánították, ami aztán megalapozta a park fejlődésének lehetőségét. 1958-ban kezdődött meg a botanikai környezet kialakítása, a felépülő üvegházakban 116 különböző trópusi növény kapott helyet, ezeket jobbára helyiek adományozták vagy tették lehetővé a telepítésüket. A Trópusi Bemutató és az azt körülvevő négy hektárt elnevezték Hamilton Gardensnek és 1960 július 13-án megnyitották a közönségnek.

hamilton-indian

1971-ben Hamilton nyerte az első Nemzetközi Rózsakiállítás rendezési jogát, erre az alkalomra készült Roger Rózsakertje, ami azóta is hemzseg a rózsabarátoktól és a rózsáktól. Ezután úgy tíz évig nem történt semmi izgalmas, amikor is kieszelték, hogy sokkal jobb lenne egy hagyományos arborétum helyett egy tematikus kertgyűjteményt építeni, amely bemutatja a kertészkedés múltját, jelenét, filozófiáját, törtnelmi és kulturális hagyományait.

hamilton-circledoor

Ez egy öt kertből álló gyűjteménynek indult, ahol a jellemző növényeket jellemző építészeti kontextusba helyezve nézegethetjük. Mára ez kibővült, nem csak öt kertben sétálhatunk, hanem4 fő téma mentén lelhetünk számos kerteket tematikus elrendezésben, a hozzájuk igazított környezetben.

hamilton-italian

A Paradise Gardens fedőnév alatt tekinthetjük meg a különböző kultúrák kertjeit, (Chinese Scholars Garden, English Flower Garden, Japanese Garden of Contemplation, American Modernist Garden, Italian Renaissance Garden, Indian Char Bagh Garden) Cultivar Gardens alatt leljük a Rogers Rose Garden, New Zealand Cultivar Garden, Rhododendron Lawn, Hammond Camellia Garden, Victorian Flower Garden kerteket, a Productive Garden Collections szekció a Herb Gardenből, Kitchen Gardenből, Sustainable Backyard Gardenből és a Te Parapara kertből áll. A negyedik rész, a Landscape Garden Collections pedig a Bussaco Woodlan, Hamilton East Cemetery, Echo Bank Bush, és a Valley Walk.

hamilton-lake

A park tele volt látogatókkal, köszönhetően a csudaszép napsütésnek , mi majd’ négy órát sétáltunk, és  nem is jutott idő mindenre, sajnos. A Paradise Gardens csodálatosan okosan elrendezett gyűjtemény, minden elemét a maga teljességében élvezhetjük, és nagyon alaposan, részletekre is odafigyelve alkották meg minden darabját, nekem ez volt a kedvencem és a Rhododendron Lawn.

hamilton-water1

A Landscape részek most kimaradtak, mert még haza is kellett érni Hamiltonból, meg kihasználva a remek fényeket inkább fotóztunk, mint egyben letudjuk az egészet, de ha valaki megteheti, mindenképpen menjen és sétáljon egy nagyot itt, járja körbe a kis tavat, élvezze a gyönyörű parkot és az évszak színeit, a sok szökőkutat és a zenélő vécéket. Belépés díjtalan.

hamiton-american

3 hozzászólás “Kirándulás – Hamilton Gardens” bejegyzéshez

  1. Vácrátót, Dzsémsz-úr, ilyesmi 🙂
    Szép nagyon és jók a fotók!

  2. Az „klasszikus” botanikuskert. Azon mélázok, hogy van-e idehaza olyan hely, ahol ennyire koncepciózusan aládolgoztak volna az épített környezettel a növényeknek…

  3. ilyen tematikusról nem tudok, nekem a zolcsister által emlegetett Vácrátót a líblingem, de szorosan mögötte a szarvasi arborétum liheg… a Vácrátóti meseszerű sűrűsége és kanyargó ösvényei egy másik műfaj, de az is nagyon szerethető.

    de egyik sem hozza ezt a hatalmas, szabad területeken átsétálás érzést, hogy mintha nem számítana mennyi hely kell, hogy rendesen megcsinálják, nincs kispórolva semmi.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.