Palmerston North – 13 and more

Az egyszeri szemlélő számára Új-Zélandon nem történik semmi érdekes, az ország általában vagy úgy kerül be a hírekbe, hogy „NZ a világ legbékésebb országa” vagy úgy, hogy valami akkora kapitális marhaság történik, ami csak itt tud megtörténni, messze túlmutatva a „kétfejű birkát szült a ritka papagáj”-féle eseményeken. Ami most jön, az inkább utóbbi kategória. Igazából a cikkajánlót egy blogon leltem, amely két magyar cikkre hivatkozott, de elővigyázatosságból inkább megkerestem az eredetijüket.

palmy-map

A sztori, hogy Palmerston Northban, ami itt északon nagyjából szinonímája a „bolondok városa/mucsa”-nak, az önkormányzat betiltotta a 13-as szám használatát közterületen. Igy mostantól nem lesznek 13-as házszámok, amitől a páratlan oldalakon a 11-es után egyből a 15 fog következni a postaládákon. Ettől a helyhatóság mindenféle pozitív eredményeket vár, például, hogy a mostaninál könnyebben lehet majd eladni olyan házakat, amelyeken a 13-as házszám díszeleg, mert ugyebár mostantól ez 15, tehát mindenki boldog.

Mondd, hogy nem ésszerű, miféle babona? Van egy betegség, úgy hívják, hogy triszkaidekafóbia és aki ebben szenved az fél a tizenhármas számtól. Aki ebben szenved – ha nem volna elég az, hogy Palmerston Northban lakik – most fellélegezhet – na, nem nagyon, hiszen még mindig Palmerston Northban lakik – és vidáman fütyörészve mehet az eddig Szerencsétlen Tizenhármas, De Most Már Minden Rendben Van Mert Tizenötös számú háza felé.

palmy-13

Egy 92 éves háborús veterán ellenben lazán kiröhögte az egészet, mondván az elmúlt negyven évet a most betiltott házszám alatt élte le és sose volt semmi baja, az egész nonszensz. Nem a házszám az egyetlen ami miatt az ország Palmerston North-on röhög, vannak helyi viccek szép számmal, amely vagy ott játszódnak, vagy ottaniak szerepelnek bennük. (ez ugyanaz, mint a Német-Osztrák, Svéd-Finn ellenviccek, amiből itt NZ-OZ viszonylatban is van szép számmal, de OZ mégiscsak távoli szomszéd)

A kis egyetemváros ezt megelőzően úgy került a hírekbe, hogy egy helyi, ausztrál hoteltulaj nem engedte becsekkolni a szerinte zajos és problémás helyieket, akik emiatt a Vaczak Szálló (Fawlty Towers) főhőseként, Basilként kezdték emlegetni, amiből lett is jó kis sértődés meg ausztrálellenes hömbölgés, ami a Tasmán-tengeren is átívelt.

palmy-fawlty

A dologban az a vicces, hogy John Cleese, aki Basilt játszotta a Vaczak szállóban, egyszer azt mondta: „Ha egyszer öngyilkos akarsz lenni, de nincs meg hozzá a bátorságod, látogass el Palmerston Northba, a város megoldja „. Erre a város, – szerintem kifejezetten jópofán – bosszúból elnevezte a városi szeméttelepet John Cleese lerakónak. Az awapuni lerakó egyik komposztprizmáját azóta Mt. Cleese-nek hívják.*

palmy-mtcleese

Az viszont roppant érdekes, hogy az emberek mire nem képesek, a triszkaidekafóbia mellett vannak még egyéb, hasonló betegségek, mint a tetrafóbia (négyes számtól rettegés, ez ázsiai eredetű, mert a négy kiejtve a „halál” szóhoz nagyon hasonló, emiatt nincsenek negyedik emeletek sok helyen és a nokia kénytelen volt átnevezni azokat a modelljeit amelyek nevében szerepelt a négyes)

Kedvencem a Paraskavedekatriaphobia, ami a péntek tizenharmadikától való félelem orvosi neve, ez inkább a nyugati kultúrákban él és a tizenharmadikára eső péntekeket szerencsétlennek tartja. Érdekes, hogy ez nem egy túl régi babona betegség, az első rásos említése a XIX. század derekáról való. És ezen a napon jelent meg a Resident Evil 5 is.

*= azért valahol érezzük, hogy miért Palmyról szólnak azok a viccek…

5 hozzászólás “Palmerston North – 13 and more” bejegyzéshez

  1. Hm, ha belegondolok, azóta klappol minden az életemben, mióta kiköltöztem a 13. sz. alól 🙂

  2. Ennél már csak az jobb, hogy én azt sem tudom, hogy most 2 vagy 4 házszám alatt lakom. Eredetileg S. E. u. 4. Aztán jött a rendszerváltás és elsöpörte S. E-t. Az önkormányzat eladta a lakást Gy. u. 2 címen, első ház lévén az utcában. A Pmh-ban viszont azt mondták, ők csak az utcát írhatják át a személyiben, a házszámot nem. Na mikor nagykorú lettem, beballagtam a PMH-ba, és megkérdeztem, hogy most hol is lakom… Közölték, hogy hát, ő náluk 2. Meg a választási nyilvántartóban is 2. Ők nem tudnak róla, hogy lett volna házszám-módosítás is. Mondom akkor miért így adták el? Azt mondja a hölgy, hogy hát ők csak azt tudják, amit az előző tulaj bediktált… Ahan.. Könyörgöm! Maguk voltak az előző tulaj! Azt mondja erre a nő: Akkor ez az az eset, amikor nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal… A probléma persze abból jön elő, hogy az utcatáblán nem mindegy, mi van, mert ha a postás nem hiszi el, hogy én én vagyok, és nem adja ide a levelet, akkor mit tudsz csinálni??? Én ezek után tüntetnék a 13-asért. 🙂

  3. Nekem Levin durvább volt. Ott olyan mintha megállt volna az idő egy tisztességes evakuálás után.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.