New Zealand Police – miért nincs a rendőrnél lőfegyver?

Az ember nagyjából sosem találkozik a rendőrrel, ha csak nem direkt akar. Leszámítva a meglehetősen ritka közúti ellenőrzést, szondázást, rendőrt csak akkor látunk, ha elsuhan az autójuk, vagy egy-egy rendezvény körül sétálnak. Viszont a rendőröknél nincs lőfegyver, állandó vita is zajlik, hogy a bűnözés emelkedését követve, feszereljék-e őket maroklőfegyverrel. De miért nincs nekik?

aos-policecrest

A zátony rendőrségi története egészen 1840-ig nyúlik vissza, akkor érkezett az első hat konstábler Hobson kormányzó munkáját segíteni. Azóta elég sokminden történt, időközben a rendőrség és a hadsereg funkciója teljesen különvált és csak speciális esetekben működnek együtt. De mit is csinál a rendőrség, ha még pisztolyuk sincs?

aos-policelogo

A Police New Zealand elsődlegesen rendfenttartó szervezet, ez a fő funkciója, de természetesen számos egyéb tevékenységet is végez. Az első és legfontosabb feladat, hogy a lakosság biztonságban érezze magát, és ezt többé-kevésbé jól is csinálják. A rendőri jelenlét szerintem teljesen jól látszik, találkozni a rendőrautókkal szerteszét a városban, autópályán, sőt, ha lerobban az ember az autópályán, akkor elég gyorsan előkerül egy rendőrautó, hogy megkérdezze, miben segíthet. A testületnek dedikált része a tengeri egység, amely a környező vizeken látja el feladatát.

aos-marine

A kerékpártolvajok kergetése, a családi veszekedésekhez, kocsmai verekedésekhez való kiszállás mindennapos munkájukhoz tartozik, ahogy a forgalomirányítás vagy a baleseti helyszínek biztosítása és általános rendőri feladatok elvégzése is. MIndezekhez semmi szükségük lőfegyverre, a nagyon makacskodó, az intézkedésnek ellenálló delikvensek számára tartanak maguknál gumibotot és paprikasprét, ha ez sem lenne elég, akkor hívnak még rendőröket.

aos-policemen

Az elmúlt években gyakran felmerült már a gondolat, hogy a zsandárnál legyen stukker, de újra és újra lefújták a dolgot, számos okokra hivatkozva. A legerősebb érv, hogy semmi szükség arra, hogy több fegyver legyen az utcán, még akkor sem, ha ezek a törvény szolgálatában üzemelnének, valamint, ha nincs fegyver a rendőrnél, akkor azt elvenni sem lehet tőle, gyakorlatilag ki vannak zárva a véletlen fegyverbalesetek és az egyenruhások sem tudnak megőrülni/kísértésbe esni lövöldözés ügyben.

aos.policeman

A rendőrségi törvény hosszadalmas megújítási folyamata alatt számos vita zajlott, hogy hogyan változzon meg a rendőrség működésének szabályzása. Érdekes módon ebbe a vitába belevonták a civileket is, a törvénytervezetet publikussá és véleményezhetővé tették az interneten, akinek csak kedve szottyant, az megírhatta, hogy ő hogyan gondolná. Ilyen wiki itt volt először a világon. A végeredmény, a 2008-ban életbe lépett Policing Act, amely természetesen nyilvánosan, korlátozások nélkül elérhető a Parlamenti Jogtárban.

AOS+STG+LAV
AOS+STG+LAV

A közel egy éve hatályba lépett törvénybe nem került bele a rendőrök fegyveres szolgálata, úgyogy egy darabig még nem fognak a rendőrök stukkerral szaladgálni. Speciális esetekben (jobbára drogügyek, kutyás rendőrök, gyorsreagálásúak) a rendőrségi járművekben található fegyver, egészen pontosan Glock 17 maroklőfegyver és Bushmaster M4A3 XM15 karabély.

aos-patch

Ha olyan szituáció alakul ki, akkor a rendőrök értesítik az Armed Offender Squad dolgozóit, akiknek pont az a feladatuk, hogy fegyveres támadók, túszejtők részvételével kialakú konfliktusokat kezeljenek. Az egység 1964-ben alakult, főleg az SAS katonáiból, azóta a szervezet kissé átalakult. A benne szolgálók kizárólag önkéntesek, akik egyébként más rendőri testületekben szolgálnak, de átestek a nagyon kemény kiképzésen és a roppant szigorú vizsgákon. Az AOS 7/24-ben készenlétben áll, országszerte 17 csapat áll folyamatosan rendelkezésre. Öltözetük kék-fekete.

aos-carside

Az egység első igazán komoly megmérettetése az Aramoana incidensnél történt, 1990-ben, az ország legvéresebb mészárlásakor, amikor egy idióta munkanélküli elkeztde válogatás nélkül lelövöldözni az embereket távcsöves puskával. Itt az egység az antiterrorista STG-t támogatta és a rendőri munkát biztosította. 2007-ben aktívan vett részt az Urewera hegyeiben levő, illegális paramilitáris kiképzőtáborokon való rajtaütésekben, amely során szép mennyiségű lőszert elhasználtak. Ezt az akciót egy éves titkosszolgálati munka előzte meg. Idén januárban az egységet egy autópályán zajló lövöldözéshez riasztották, az akció során elhunyt egy a tűzvonalba keveredő civil.

aos-roadside

Eddigi utolsó komoly helyzetük a Napieri lövöldözés volt, ahol egy Molenaar nevű fegyveres a házába bezárkózva tüzet nyitott három, marihuánát kereső, fegyvertelen rendőrtisztre, egyet megölve, kettőt súlyosan megsebesítve, csakúgya meglőtt rendőrök segítségére siető szomszédot is. Az AOS emberei mentették ki a sérülteket a tűzvonalból, és biztosították a környéket, együttműködve az STG-vel.

aos-acting

Az AOS felszerelése nagyjából megegyezik bármelyik SWAT egység felszerelésével, a korábban említett Glock és Bushmaster mellett egyéb félautomata és pump-action fegyverek, gránátvetők a kábító, könny vagy füstgránátok célba juttatására, kiképzésük pedig igen alapos. Az AOS nem számít (katonai értelemben) elit alakulatnak, részben az önkéntesek részvétele miatt, részben pedig, mert a benne szolgálók inkább rendőrök, mint katonák.

aos-stg-patch

A zátony rendelkezik főállású elitcsapattal is, ez a Special Tactics Group, amely a korábban  Anti-Terrorist Squad nevű formációból alakult át. Az egységben szolgálók főállásban itt dolgoznak, a kiképzésüket az NZSAS kiképzői végzik, az NZSAS CTTAG saját kiképzésén vesznek részt. Feladatuk az terroristaelhárítás mellett mindaz, amihez az AOS kevés. Az STG-nek hozzáférése van a hadsereg eszközeihez is, ért is a működtetésükhöz, gyakorlatilag bárhol bevethetőek, bármikor. Ők nem kékben, hanem terepszínűben járnak, ha a feladat mást nem követel, a felszerelésük pedig nagyjából bármi lehet amire a feladathoz szükség van.

aos-stg-operation

Feladataik közé tartozik a nagy kockázatú helyszínek átvizsgálása és biztosítása, túsz-szituációk kezelése, tanúvédelem, fegyveres és/vagy különösen veszélyes támadók letartóztatása, túsztárgyalás, kiemelten veszélyes börtönlakók szállítása, de biztosították már a Commonwealth Games helyszíneit, uralkodói látogatás eseményeit, APEC eseményeket szerte a régióban együttműködve más speciális egységekkel. Ők az igazi keménytökű legények.

aos-stg-heli

Bár az utcán látható járőr néha ijesztően hasonlít a Kopps c. svéd filmalkotásból ismert szereplőkre, és európai szemmel nézve kicsit néha bénának tűnnek a zsaruk, nem kell félteni őket, jó kiképzést kapnak és a propagandájuk is jó. A tévében van kékfény és van szolgálatban levő rendőröket kísérő kamera, az amerikai cops mintájára, néha elég meredek helyzetekkel. Ezeket is viszonylag normálisan kezelik fegyver nélkül. Mellesleg rendőrnek lenni itt nem ciki (ez nem azt jelenit, hogy nincsenek rendőrviccek), teljesen normális bérért dolgoznak, normális felszereléssel, gyakran a lakosság támogatásával. A rendőr nem ellenség – már persze, ha nem vagy bűnöző – és nem is azért van, hogy megszivasson, a korrupciót pedig felejtsd el, nem éri meg a rizikót. A szimpla talpas járőrrel sem okos dolog erősködni, hamar beviszik az embert, ha pedig nagyon combosnak érezzük magunkat és fegyvert fogunk, gyorsan ott terem az AOS és elkeni a szánkat.

aos-motorwaypatrol

Az autópályarendőrség külön műsort kapott (Motorway Patrol) úgyhogy akinek hiánya van, az láthat tömérdek V6-os Holden Commodore-t a Motorway Patrol színeiben. (A MP járművei sárga-kék battenburg mintájúak a többi sima rendőrautó narancs-kék battenburgot visel, de már nem sokáig, a narancs lassan kikopik, az egész rendőrség átveszi a sárga-kéket)

aos-car_orange

Nekem szimpatikus, hogy nincs lőfegyver a rendőrnél, nem azért, mert akkor a rendőrtől félni kéne, hanem azért mert amíg nincs rá szükség, addig könnyebbnek látszik nem gyorsan elmérgesíteni egy-egy szituációt. A rendőrnek ugyan így több időbe és beszédbe kerül az intézkedés, de sokkal biztonságosabb.  A fegyvertartás meglehetősen liberális a zátonyon, úgyhogy ha valaki fegyvert akar látni, akkor vehet magának. Arról nem beszélve, hogy bár itt nem jellemző, hogy alapos kiképzés nélkül utcára engedjenek valakit, de egy eltévedt lövés errefelé simán átszaladhat 3-4 házon is, megsokszorozva a veszélyt. Addig jó, amíg nincs szükség a rendőr fegyverére, ha pedig mégis szükség van, akkor készenlétben állnak a megfelelő egységek.

2 hozzászólás “New Zealand Police – miért nincs a rendőrnél lőfegyver?” bejegyzéshez

  1. Az ír „gardáknál” sincs fegyver. De itt is van spéci egység baj esetére, kérdés, mennyi idő alatt érnek oda, ugye. Mostanság halomra lövik egymást a bandatagok, folyik a gengszterháború, így megint felmerült, hogy kellene fegyver a rendőröknek is. De nem tisztelik őket annyira, mint nálatok. A Motorway Patrol-t itt is adták, néztük is: jóval lazábbnak tűnt a kapcsolat rendőr és nz polgár között, mint garda és ír polgár között…

  2. Pont erről a témáról írtam a IELTS vizsgán az esszé feladatnál. A vizsgáztató jól értékelte, úgyhogy azóta (ezért is) kedves nekem ez a téma:)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.