Kütyü – Crumpler Cheesy Disco

Évekkel ezelőtt kerestem egy olyan táskát, amelyben biztonságosan tudom cipelni a laptopot, van benne sok zseb, hogy minden elférjen a gép mellett, és persze elvárásom volt, hogy legyen praktikus, strapapíró, kényelmes, nézzen ki jól, ha lehet. Hosszas keresgélés után, ráakadtam egy, Európában akkor viszonylag újdonságnak számító termékre.

Crumpler-Logo

A Crumpler nevű céget 1995-ben gründolta két ex-bringásfutár Ausztráliában, akik a futárkodás alatt alaposan, gyakorlatban tanulták ki, hogy milyennek kell lennie a futártatyónak.  Alapítottak hát egy céget, hogy táskákat gyártsanak a sok hajtáspajtásnak, amelyek kibírják az utcai viszontagságokat, megvédik a táska tartalmát és még jól is néznek ki.

crumpler full

Ez annyira jól sikerült, hogy a színes és masszív táskával tekerő futárokról gyorsan elkezdte leirigyelni a nép a cajgot, az utca embere is akart magának ilyesmit, még több színben és még több formában. Ekkora igényre már valami komolyabb befektetőket kellett felhajtani, de szerencsére találtak is két német jóembert, aki látott fantáziát az üzletben, ma már ők négyen birtokolják a Crumpler céget, amit szerencsére Stuart Crumplerről neveztek el és nem Jörg Bodenschatzról.

crumpler-laptoptok2

Nemsokkal azután, hogy zi dzsörmenz beszálltak a buliba, nekiláttak a nemfutár táskák modelleinek, először a laptoptáskák felé nyitva, majd fokozatosan egyre bővítve a kínálatot, egészen a kis és nagy fotóstáskákig. Ma már egészen vad cuccokat is csinálnak, a fotóshátizsáktól a túratáskákig. Része is lettek az ausztrál designtörténetnek, egy válltáska Sydneyben van a Powerhouse Múzeumban, és külön szócikket kapott a D*Hub designportálon.

band

A Crumpler brand népszerűvé válásával együtt kezdődött meg a Crumpler táskák másolása is, színes, erős anyagból készült holmik igen kelendőek lettek a piacon. Nem csoda, hogy ha megnézzük a BagMan kínálatát, az EPE egyes darabjait vagy a checkerplate egyes modelljeit (hammer, chainsaw pofátlan koppintások). Ezek minősége gyakran messze elmarad a Crumplerétől, a checkerplate szóra guglizva az első találat egy „nevegyélchechkerplate tatyót” link. Több jó táskamárka is van természetesen a címszereplő mellett, válasszunk a komoly cégek kínálatából, pláne ha drága laptopunkat bízzuk a táskára.

crumpler-label

A Crumpler honlapja elérhető flash és flashtalan formában is, érdemes végignézni, de mindenképpen menjünk el egy boltba és nézzük meg saját szemünkkel, hogy a forma, szín, méret, anyag tetszik-e élőben. Itt a zátonyon árulja az apple store is, de fotós és sportboltban is találkoztam már crumplerekkel. Európai versenyzőknek van külön, az amerikaitól alaposan eltérő dizájnú web, egyébként ide vezet a crumpler.hu is.

crumpler-cheesydisco

Minden modellnek ritka hülye neve van, némelyik aranyos, némelyik teljesen idióta, az enyémet Cheesy Disconak hívják, ki tudja miért. 2005-ben a nejemmel Amsterdamban jártunk, barátainknál jártunk, a srácnak volt egy klassz táskája, amire egyből irigy lettem, a márkáról nem is hallottam még előtte. Mivel a szülinapomat készültünk ünnepelni, bementünk egy ottani Apple boltba, ahol az egyik falon csupa crumpler táska volt. Ipodot szeretett volna venni a nej, de nem volt iPod. Sajnálkoztunk. Megnézegettük a táskákat is, volt millió féle, majd sok pöszmögés után (én pöszmögtem) végül vett nekem egyet a nej, aki akkor még prenej fázisban volt.

crumplerbag

2005 óta ez A Táskám, a mindennapi használatban, kapott szegény hideget-meleget-esőt-havat. Járt velem dolgozni tömegközlekedéssel, autóval, bringával és robogón. Jött velem a romkocsmákba, a rakpartokra, bulikba, futott velem a busz után. Megjárta számos reptér betonját, a fapadosok csomagtartóit, és persze velem költözött a zátonyra is, ahol szintén jön velem a gyárba minden nap.

logo

Ez a darab a futártáska és a laptoptáska keresztezése, van benne egy kivehető, párnázott tok, amely a laptopomat védi, ennek egy külön rekesze van, plusz egy első rekesz, plusz zsebek az apróságoknak. Laptopból a 13-15 collos méretet eszi meg kényelmesen, a 17-esek nem férnek bele. Mindehhez tényleg esőálló, elég komoly zuhékat átvészelt már, anélkül, hogy a beltartalma vizet kapott volna. Kerékpáron és robogón is kényelmesen, futármódra viselhető, mert van egy kiegészítő pántja, amivel elfordulás ellen rögzíteni lehet magunkhoz, ráaádsul ilyenkor inkább a háton, mint oldalt van, így a fényvisszaverő csík az alján a mögöttünk közlekedő felé fordul.

crumpler-hanyatt

Elég sokminden belefér, kellemes méret. A fenti képen, ahol telepakolva látszik benne van a laptop, egy üveg bor, egy mackófelső, az ebook reader, a tárcám, kulcsok, kártyaolvasó, kisállvány, biszbaszok a zsebekben. Ennél több nem kell, ezzel még súlyosan urbánus körülmények között is lehet wifiről wifire szálldosni, időjárásfüggetlenül, kamerával, töltővel, mindennapi kellékekkel.

corner

A teteje tépőzárral és patentokkal is rögzíthető, minden része masszív, a vállpántjával autót is lehetne vontatni, a pánt gyorszárjával pedig pillanatok alatt kényelmesre állítható, ha járművet váltunk. Ennél praktikusabb táskám sosem volt még, és egyelőre nem is lesz, ez ugyanis bírja a strapát. A négy és fél éve zajló tartóstesztem során érdemi változást nem vettem észre a cajgon, bár a legtöbbet elszenvedő rész, ahol a fényvisszaverő csík is van, az egyik sarkon megkopott. Emellett a zippzárkocsik gyűrűjénél kicsit megkopott a festék. Ez minden amit ennyi idő alatt kopott.

zipper

Igaz, hogy betyár drága volt, és ma is irdatlan pénzbe kerül, 140-150 euro egy ilyen de évekre letudja az ember a táskaproblémát, a termék tudja azt amit a gyrtója ígér, ezt pedig érdemes megfizetni. Olyan, mint a Hanwag bakancsom, az első Hanwagomat 9  (!) évig hordtam, túrázásra, télen a városban, nem ázott be, nem szottyadt meg, bírta, amíg kilenc éves korában el nem táncolta hattyúdalát egy emlékezetes tetőkátrányozás során. Aztán vettem még egyet, az azóta is megvan, természetesen költözött velem a zátonyra, egyelőre azon sincs semmi jele annak, hogy tönkremenni készülne, pedig másfél évet robogóztam is benne.

crumpler-auto

12 hozzászólás “Kütyü – Crumpler Cheesy Disco” bejegyzéshez

  1. A Moleskine-val jártam hasonlóan , egészen a mostani teraszakcióig sznobságnak tartottam , és kicsit szégyelltem magam , hogy mégis már a második van meg. Aztán most, hogy fűrészpor között, a sütő kormos rácsán, a földön és a fűben hányódott, közben persze táskákon is át, és csak lefújtam, és ugyanúgy néz ki, még csak nem is gyűrődött, ellenben tele is van már a rajzaimmal, vázlataimmal, számításokkal, jegyzeteimmel – azt mondom, megérte, különös tekintettel a 3 hete a táskában hordott kis 100 forintos spirálfüzet állapotára.

    Különben érdekesek ezek a szingularitások – most a táskával – hozzájutottam áttételes úton egy Fundango Proof-hoz. Húzództam tőle, hogy buzis, meg nem uniszex igazából hanem női, meg ilyenek – világéletemben hátizsákos voltam – és mégis , nagyon tetszik maga a dolog , marha kényelmes, bár magával a konkrét táskával is nagyon sok bajom van. És erre Te beteszel egy olyan táskát , ami mindazokat a problémákat orvosolja , na ez a szingularitás. (Asszem 🙂 )

  2. Amúgy lehet hogy inkább szinkronitást akartam írni. 🙂

  3. szerintem is lehet, hogy inkább szinkronitást akartál. vagy szinkronicitást? mindegy, inkább értem 🙂

  4. pontosan ugyanilyet vettem bp-n, csak valamikor 2006-2007 fordulopontjan, amikor az ex-raday utcai crumpler bolt nyilt. nekem nem kopott azota, egyetlen hibaja, hogy kiszorosodott az elso zipzaras zseb feletti zold resz, neha le kell vagni rola a kilogo cernaszalakat (sosem fogom megtudni, miert lett ilyen).

  5. Szerinted a ma gyartott taskak ugyanolyan minoseget kepviselnek, mint a 4 eve gyartottak?

  6. röviden: igen.

    mellesleg nem tudom, mert asszem nincs a közelemben újabb krumpler, de majd rákérdezek.

  7. Remelem, hogy maradt a minoseg es a tartossag, mert tegnap vettem egy Wonder Weenie. Igaz, ezt csak akkor tartom meg, ha a heten nem sikerul megszereznem a kinezett Cheesy Disco Big Logo-t

  8. off:
    ha jol sejtem, kozted es koztem (magyarorszag) van jo par ora elteres. talan 12. ez bekavar a milyen nap van most pluginnal. elsore nehezen esett le, hogy nem a magyar ido szerinti napot kell nezni.

  9. Állítólag szétment a Crumpler csapat, a németek és az ausztrálok külön úton járnak (ezt nekem a legutóbbi nagy fotóskiállításon az egyik amerikai fotós vállszíj gyártója mondta, aki mellesleg tisztelettel beszél a Crumplerről). Nekem is Crumpler táskám van, csak furcsállottam, hogy miért vannak különféle honlapjaik, tök másféle kínálattal. Hát ezért.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.