Kiwi ikonok – Crocs

Ez kivételesen nem attól kiwi ikon, hogy bármi köze van a kiwikhez, az a Jandal. Ám a Crocs annyira ráérzett a kiwi lélekre, hogy a termék pillanatok alatt elterjedt és azóta is kedvelt viselet. Egészen meglepő helyeken is találkozhatunk ilyen lábbelikkel, pedig eredetileg célszerszámnak készültek. Aki jól fejlett sznobmirigyekkel rendelkezik,  most takarja el a szemét.

crocs-original-beach

A crocs pályafutása 2002-ben kezdődött, amikor három coloradoi alak kitalált egy, a szokványostól erősen elétrő lábbelit, és nem átallotta legyártatni a Foam Creations nevű céggel. Az eredeti felhasználási terület a hajózás volt, ahol a víztűrés és a csúszásmentesség elengedhetetlen. Ezt a kettőt a crocs hibátlanul teljesíti, sőt, nyomot sem hagy a felületeken, amely tulajdonságért számos vizijármű-tulajdonos hálás, azóta is.

crocs-atop

2002 novemberében a Beach nevű modellel léptek piacra a Florida Boat Show-n és két nap alatt mindet eladták. Egy évvel később már nem csak a vizinépek, hanem boldog-boldogtalan vásárolta, mert kényelmes viselet és megvan a kellemesen hasznos igénytelenség-faktora is.

crocs-atalp

A következő években a crocs felnőtt cég lett, egyrészt felvásárolta a kivitelező Foam Creationst, egész modellpalettát hozott létre a klasszuikus Beach mellé, komoly logisztikai részleget hívott életre és természetesen az internetes eladásra is rávetette magát. Ma már a crocs mindenütt kapható a világon, a cég pedig töretlenül fejlődik.

crocs-aside

A cég filozófiája nem bonyolult : olcsó, praktikus, könnyű és kényelmes lábbelik gyártása, amit bárki megengedhet maágnak, ráadásul könnyen és gyorsan lehet gyártani. Ez a filozófia beválni látszik.

baja
baja

Az nyilván nem csoda, hogy a kiwiknek ennyire tetszik a crocs, a gumicsizmás országban másképp el se lehetne képzelni a papucsot. Egyszerű, igénytelen, nagyjából mindent kibír, nem baj, ha vizes, saras lesz, ha telemegy halpikkellyel, ráadásul végtelensok színben kapható, és ha egy elkopott, akkor lehet venni egy ugyanolyat és az pont ugyanazt fogja tudni. A legutóbbi olimpián a kiwi csapat crocsban képviselte az országot ami erősen megosztotta a közvéleményt.

crocs-kisgeorgie

Az egyetlen kifogás csak az lehetne a címszereplő ellen, hogy ugye műanyag, amibe bizon bebüdösödik a láb. A cég szerint ez nem igaz, a lábbelik alapanyaga egy croslite™ nevű, zártcellás műanyaghab, amelybe nem hatol be víz, verejték és taszítja a baktériumokat is. Ráadásul a modellek nagy része alaposan el van látva szellőzőkkel, és a klumpaszerű kialakítás miatt javasolt a nagyon szellős méret választása is.

crocs-celeste-suede
celeste suede

A modellpaletta mára a tangapapucstól a gumicsizmáig terjed, számos eszementül kinéző darabbal, vannak téli viseletre alkalmasak, félcipők, amelyeknek csak a talpa műanyag és persze bolyhos szörnyűségek, amelyeket biztosan szintén el lehet adni. Természetesen, mivel a termék nem egy bonyolult valami, lelkesen hamisítja mindenki aki hozzáfér egy fröccsöntőgéphez, a zátonyon is kapható ilyesmi, kb. harmadáron.

nadia
nadia

A szabadidős és kültéri tevékenységekre tervezett modellek mellett vannak egészen speciális darabok is. A munkalábbelik úgy vannak tervezve, hogy a legkényelmesebbek és legpraktikusabbak legyenek meló közben, ilyen a konyhai munkára tervezett bistro vagy az egészségügyi dolgozóknak a specialist.

bistro
bistro

Van további munkacipő kollekció és egy külön divízió, a CrocsRx foglalkozik az egészségügyi cipőkkel a fájós lábúaknak, amilyen például a Silver Relief, amely anyagába ezüstöt kevernek, amely elpusztít minden gombát és bacit ami csak hozzáér, vagy a cipőbe helyezhető betét.

crocs-silverrelief
silver relief

Az európai piacon kapható modellek is változatosak, van terepjáró, bőr felsőrészű munkavédelmi, disney figurás kis méret a gyerekeknek, színes strandpapucsok, sőt, még magassarkú és csizma is kapható. Ezek már kicsit mások, mint az eredeti beach modell, de azért egy nézést megérhetnek. Itt még számos kiegészítő, póló elérhető érdemes végigtúrni a  nemzetközi vagy a páneurópai oldalukat, nekünk meg a zátonyost, ahol most nagy akciózás is lesz és jön a nyár. Nekem kell egy narancssárga.

12 hozzászólás “Kiwi ikonok – Crocs” bejegyzéshez

  1. én oda tettem fel a lécet, h ha már ilyet akarnék magamnak vásárolni (vagy az undorító halina csizmát), akkor sürgősen itt az ideje, h elköltözzünk a nagy európai szigetről…

  2. Nem is tudtam, hogy van konyhai melóra kitalált is… A szakácsunk használt ilyet, irigyeltük is érte, amíg rá nem loccsantotta a lábujjaira a forró levest, s akkor már ő is belátta, hogy inkább egy zárt orrúban kellene melóznia…

  3. viv

    európában is kapni és külön szóltam sznobügyben 🙂

    a gumicsizma meg célszerszám, nem véletlenül van. arra a feladatra CSAK az jó és kész. operába meg nem megyünk, mert messze van Syndey.

  4. Ja, egy kissé az volt, de amikor vette, még nem volt bistro. Itt a boltban most sincs, igen limitált a felhozatal. De már továbbküldtem neki a linket 🙂

  5. jaja, látom én, h lehet itt is kapni, épp ez a baj, mást se látok:) egyes számú gyerek egy darabig ezzel vegzált, de már letett róla, így is bokasüllyedése van.. gumicsizma vitathatatlan, bár én másfél éve vizes cipőben nyomom inkább, lassan kezdem beadni a derekam. viszont ez a borzadály valamint halina csizma nem és nem:))

  6. nem tudom mi az a halina, sebaj. ez a kroki meg faja, gyereknek van és már egy éve bírja, pedig kapja a kiképzést. outoor rulz 🙂

    a vizes cipő SOKKAL rosszabb, mint a legrosszabb gumicselló, csak mondom. és a tudomány mára elérte, hogy gumicsimmát se csak darált traktorgumiból lehessen gyártani, a gyereké és klafa pöttyös

  7. Mi imadjuk. Hajon, kertben, kocsit mosni, stb. Es nagyon kenyelmes. :):)

  8. gyerekeknek gumicsé alapfelszerelés, persze.
    vizes cipő gáz. sebaj, ma egy lépéssel közelebb kerültünk az oszi vízumhoz. úgy hallom, ott kevesebbet esik…
    a halina csizma az a nagyon buci, belül szőrös, kívül hasított, alaktalannak indul és abból lesz rögtön félretaposva. télennyáron hordják, otthon is, utcán is. itt nagyon menő.

  9. Hm, ezekről a „lábbelikről” mindig az jut eszembe, hogy egy valami hasonló volt a lábamon Korzikán, pataktúrákon, amelyek közben bezony meg kellett álldogálni a vizes, 60fok meredekségű tükörsima gránitsziklákon.
    Ami rajtam volt, valami kínai gagyi, volt tán 1000 ft (gyk: 4 ajró).
    Sokak az út előtt beszerezték vagy húsz ropiért a Teva überhipercsoda pataktúrára tervezett garrrrrantáltan csúszásmentes ultrakényelmes szandálját – és akkorákat estek mint a zólajtó 😀
    A szuperszandál csúszott, mint nedves jég a nedves jégen… Én meg röhögtem.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.