Üzemanyagár és adók – sok grafikonnal

Az üzemanyagokat terhelő adók emelkednek holnaptól. Itt egy kis háttér.

petrol-pistol

Az üzemanyagok ára szép lassan csökengetett már hónapok óta, múlt héten esett nyolc centtel a benzin és néggyel a gázolaj ára. Ez persze mindenkinek jól esik, van hova tenni a dollárzokat a benzinkutak helyett, közlekedni viszont muszáj. Az árcsökkenést jobbára az NZ dollár erősödése okozta, ellenben a plusz adót a kormány okozza, minden bizonnyal azért, hogy a nagyszabású, országos útépítő és karbantartó beruházásokat finanszírozza az elkövetkező években. Legalábbis egyelőre ezt feltételezik.

A 3 centes adóemelés nem tűnik túl veszélyesnek, bár természetesen ezt megfejeli az áfa, így a benzines autókba tankolók már a kúton 3,375 centtel többet adnak az államnak, literenként. A gázolajat (vagy egyéb olyan üzemanyagot használók, amelyek nem a kútnál adóznak) vásárolók a Road User Charges vásárlásakor fognak szembesülni, hogy az előre megváltott kilométereik többe kerülnek.

petrol-price-makeupretail

A diesel járművek előre megváltott, úthasználati díjat igazoló cédulával a szélvédőjükön kötelesek közlekedni (lásd a képen az enyémet, piros nyíl) amely bilétát a postán lehet megvásárolni, ezer km-es tételenként. Minél több km-t vesz az ember annál olcsóbb, 3000km tegnap NZD117,71-be került.

petrol-ruclabel

Ez a RUC eléggé esetlen, de működő megoldás, vannak akik nem is használnak közúton diesel járművet (úgy saccra húszezer farmerről beszélünk és a mg-i gépeikről) ők nem is vesznek RUC-ot csak gázolajat, akinek diesel motorral hajtott hajója van, az örülhet, hogy nem fizet az üzemanyagban az utakért, viszont mindenki más többen van és nekik kell a postára járniuk.  Többszöri nekifutás után sem sikerült megfordítani a helyzetet, vagyis, hogy a farmerek is meg a hajósok is inkább adózzanak egyből, aztán kapják vissza a RUC-ot később. Mondjuk ez vihar a biliben, meg kell venni egyszerre sokat és akkor nem kell sokszor a postára menni. Természetesen ez a RUC megoldás tág teret nyit a km-óra vuduzásának, oda kell figyelni, ha csalni akar az ember, nehogy műszakin derüljön ki, hogy nem számol az óra.

petrol-refinedvspump

3 tonna (járműtömeg) alatt mindenki ugyanannyit fizet, tehát a másfél literes diesel polo meg az én 3.1-es, kéttonnás vasam ugyanazért a pénzért koptatja az utakat, ami nem tűnik reális nézőpontnak, a nagyfelhasználók pedig nem arányosan fizetnek többet. Egy 20 tonnás kamion nem tízszerakkora hatással van az útra, mint az én kéttonnásom, hanem sokezerszeresen terheli azt amin megy, ellenben alig a dupláját fizeti, mint én.

petrol-VKTbyfueltype

Ugyanakkor diesellel járni még mindig olcsóbb, mint benzinessel (személyautókról van szó), most számoltam végig háromezer km-es távval, változó fogyasztási adatokkal, sehogy se jön ki olcsóbbra a benzin. A különbség nem túl nagy, egy kilenc litert fogyasztó diesel autónak 0,128 dollárba kerül egy km, ez hasonló benzines esetén 0,14 dollár. (3000km-es távon, 33,20 dollár a különbség). A RUC-ból egy év alatt kb. 900 millió dollár esik be az államnak, a kútnál azonnal adózó benzinből viszont 1.4 milliárd, ebben nyilván az is közrejátszik, hogy a személyautók túlnyomó többsége benzinüzemű.

petrol-price-components

Jelenleg a motorbenzint terhelő elvonások a következőképpen néznek ki:

  • 42.524 cent – National Land Transport Fund (útalap)
  • 9.90 cent – ACC Motor Vehicle Account (baleseti kezelés fedezete)
  • 0.66 cent – Local Authorities Fuel Tax (helyi üza adó)
  • 0.045 cent – Petroleum or Engine Fuels Monitoring Levy (ellenőrzés és minőségvizsgálat díja)

Erre jön még az áfa, tehát az adó után is fizetünk adót, 6.5 centet literenként. Fenti 42,524 cent fog megemelkedni most 45,524 centre és úgy tűnik, hogy jövőre is emelkedik majd, újabb 3 centtel, vagy még többel.

petrol-VKTinNewZealand

A VKT (Vehicle Kilometer Travelled, járműkilométer) nevű mérőszám alapján rajzolt grafikonokkal tisztul kicsit a kép, legalábbis előjönnek apróbb részletek. Egyrészt sokkoló látni, hogy a zátonyon több, mint negyven milliárd km-t tettek meg a járművek, másrészt elgondolkodtató, hogy ezt a mennyiséget hogyan lehetne nem-fosszilis energiahordozókkal fenttartani.

petrol-VKT-populationAz egyik megoldás akár lehetne is a közösségi közlekedés, hiszen az hatalmas tétel embert tudna elvinni naponta, viszont egyrészt a gazdaságos üzemeltetése nem könnyű, másrészt ilyen alacsony népsűrűség mellett, szinte csak a városokban értelmezhető, városból meg kevés van. Azért vegyük észre, hogy az üzemanyag árak és a közösségi közlekedést választók számának túl szoros összefüggése nincs, ellenben 1-2 évvel ezelőttig gyakorlatilag nem is volt közösségi közelekedés. Amióta meg van, az emberek használják is. Van még hova fejlődni, ugyanis hiába lesz nagyon drága az üzemanyag, ha nincs alternatívája az autónak.

petrol-publictransport

Akinek – és egyelőre ezek vannak többen – nem sikerül értelmezhető közösségi közlekedési formát lelnie, marad az autójában, és azt az autót nem nagyon cseréli le újabbra. A megtett km-eket jobbára a 8-12 éves, importált használtautók teszik meg, a japán belpiacos modellek széles spektruma járkál itt az utakon.

petrol-VKT-vehicleageHa elvonatkoztatunk a felhasznált üzemanyagtól, akkor egyértelműen kiderül, hogy a személyautók intézik annak a több, mint negyven milliárd km-nek a túlnyomó többségét, pedig itt a közúti áruszállítás igen erős iparág, nélküle az ország gazdasága napok alatt összeomlana. A buszok aránya igen jól jelzi, hogy a közúti közösségi közelekedés mennyire marginális, ráadásul a buszok számában benne vannak a nem menetrend szerinti buszok (charter, turizmus, stb.)

petrol-VKT-vehicleA mostani adóemelés következményei persze csak áttételesen lesznek érezhetőek, bár az autós szervezetek kifejezetten hisztisek lettek tőle, hiszen az autó és a közlekedés mindenkit érintő, súlyos gazdasági hatásokkal rendelkező tényező, ráadásul politikai ütőkártyát adhat az ellenzék kezébe az, hogy a kormány az autósokkal akarja finanszíroztatni magát és az országot. Ez persze blődség, de hát a politikai adok-kapokban ennél meredekebb dumákat is láttunk már. Mindenesetre, ha idén 3 cent, jövőre 3 cent, talán több is, megkeserítheti ez soksok zátonylakó életét.

Ma egy liter (91-es) benzin 154,9 cent, (95-ös: 161,9 cent) egy liter gázolaj 99,9 cent.

linkek:

VKT részletesen (pdf)

Üzemanyag, adók, díjak és büntetések

AA Petrolwatch (csak 2009)

How petrol price is calculated(pdf)

Egy hozzászólás “Üzemanyagár és adók – sok grafikonnal” bejegyzéshez

  1. A közösségi közelekedés az tomegkozlekedes magyarul vagy az valami mas?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.