ACC – vége a jóvilágnak

Új-Zéland egészségügyi rendszere kissé eltér a számunkra eddig megszokottól. Az egyik legnagyobb horderejű változás az ACC-t érinti, amely szervezet működése leginkább a biztosítókéra hasonlít, ám nem teljes egészében. Az elmúlt évtizedben egyre emelkedtek az ACC-n keresztül kifizetett pénzek, mára már alaphangon másfél milliárdos a hiány, ezt pedig kezelni kell.

ACC-logoA zátony élenjárt a munkahelyen bekövetkező balesetek következményeinek biztosításszerű kezelésében, ami nagyjából annyit jelent, hogy már 1900-ban létezett törvény (Workers’ Compensation for Accidents Act 1900), amely előírta, hogy a munkahelyi balesetet elszenvedőknek állami kártérítés jár, akár heti segély formájában a kiesett időre, vagy baleseti halál esetén kártérítés a hozzátartozóknak.

Ez a rendszer nem működött valami jól, számos panasz érkezett ezzel kapcsolatban, hiszen a segély roppant kicsi volt, és maximum hat évig lehetett igénybe venni, és nem terjedt ki a törvény hatálya a nem-munkahelyi vagy a közúti balesetekre. A munkáltatók kötelesek voltak biztosítást kötni és a munkavállalók akár be is perelhették őket, ha nem tették. A sok panasz és sopánkodás hatására, 1966-ban felülvizsgálták az egészet és hogy mennyire nagy falat egy ilyen rendszer, azt jól mutatja, hogy maga a vizsgálat is meglehetősen hosszan folyt.

acc-stjohnambulance

A hosszas elemzés eredménye az un. Woodhouse Jelentés lett, amely meglehetősen részletesen, mélységében tárgyalja, hogy a rendszerben mi a rossz és hogyan lehetne jobbá, hatékonyabbá tenni a balesetek következményeinek kezelését. A jelentésben javasolták, hogy egységes díjjal fedezzék a sérülések következményeit, függetlenül attól, hogy a sérülés a munkahelyen történt-e vagy sem, a díjat pedig a munkáltató fizesse a dolgozók után. Az önfoglalkoztatókra egy másik számítás szerinti, hasonló díj háruljon, a közúti balesetek lefedésére pedig díjfizetésre kötelezték a járművek tulajdonosait.

Ebben a szellemben meg is történtek a változtatások, majd 1974 április elsején létrejön az ACC – Accident Compensation Corporation, hogy ellássa biztosítószerű feladatait. A megalakulása óta számos változáson esett át a szervezet, de az alapkoncepciója változatlan maradt. Az ACC által fizetett kezelések és gyógyászati segédeszközök száma szépen gyarapodott és ez bizony kemény terheket rótt az államra, aki a beszedett ACC díjakból már nem tudta fedezni a költségeket.

A költségek… tegyünk egy gyors kitérőt az itteni egészségügy felé, bár csak nagy vonalakban, mert a helyzet elég kusza. Új-Zélandon van állami egészségügyi ellátás, amelyet az állam a beszedett adókból fedez (nem von az állam külön TB-t), amelyekből kórházakat meg mindenféle hasonló facilitást üzemeltet. Ez nem biztosításos rendszerben üzemel, erősen sarkítva és a részletektől messze elvonatkoztatva mindenkinek jár, senki nem marad ellátatlanul, ám komolyabb beavatkozások esetén hosszú várólista van, és a delikvens majd sorra kerül amikor sorra kerül. Emellett magánkézben vannak a körzeti orvosi rendelők és vannak magánkórházak, amelyeket magánbiztosítók üzemeltetnek, ha valakinek telik rá és óhajtja, akkor magánbiztosítja magát és akkor várólista nélkül mehet a biztosító kórházába.

acc-physio2

Emellett egyéb egészségügyi szolgáltatók is vannak a képben, mint pl. a St.John közhasznú alapítvány, amely sürgősségi betegellátással és mentészettel foglalkozik az egész országban, a mentőautókat ők üzemeltetik. Ezzel vissza is érünk az ACC területére, mert bizony a mentő azért tud elvinni mindenkit, aki megsérül, mert az ACC fizeti a kiszállások és kórházbaszállítás költségeit.

Az ACC a működési költségeit az adózóktól szerzi, egy átlagos alkalmazott a jövedelméből az szja mellett jelenleg 1.7%-ot köteles fizetni az ACC-nek. (csak érdekességképpen, ideérkezésünkkor az ACC levy 1.2% volt, majd felment 1.5-re, idén áprilistól pedig 1.7%, az elmúlt négy évben 57%-ot emelkedett). A jövedelmekből befolyó összeg mellett az üzemanyag árából (9.34 cent/liter) és a kötelező gépjárműregisztráció díjából is kap az ACC, így elég komoly tétel folyik be, egy szimpla, kétliteres benzines autó éves regisztrálási díja NZD 247.86, (fél éve ez 211.84, egy évvel ezelőtt 183.22) amely az alábbiakból tevődik össze:

  • Úthasználati licensz (ez maga a regisztráció) : 43.50
  • ACC díj : 168.46
  • egyéb díj: 1.64
  • adminisztrációs költség: 6.72
  • ÁFA: 27.54

De hogyan megy el a pénz? Vegyünk egy példabeteget, aki meghúzta a derekát (szimplifikált eset lesz, lumbálpunkció nélkül). Alanyunk első körben a háziorvoshoz fordul (GP) amely a körzeti feladatokat látja el, és végzi az apróbb beavatkozásokat (benőtt köröm, vérvétel, hüvelykenet, szálka kihúzása, gyógyszer felírása, hajoljon, le, köhögjön, stb.). Vizitdíj van, amit mindenkinek fizetnie kell, és a vizitdíjat a magánbiztosítók sem térítik általában. Az orvos megvizsgálja emberünket, majd vagy hazaküldi, hogy pihenjen, vagy további vizsgálatokat rendel el és/vagy elküldi a beteget fizioterápiára, esetleg gerincmasszázsra. Nem meglepő módon ilyen szolgáltatókból millió van, mert ezeket a kezeléseket már az ACC fizeti – ám nem minősülnek kórházi kezelésnek, bár van olyan kezelés amit a kórházban végeznek és szintén az ACC állja.

Tételezzük fel, hogy a nyolc fizió nem volt elegendő, alanyunk továbbra sem tud dolgozni menni, ilyenkor jogosulttá válik egy nem túl erős, de meglehetősen biztosan megérkező heti összegre az ACC-től, amely addig jár neki, amíg újra munkába nem tud állni. A rendszer fejésének legegyszerűbb módja ez a megoldás, ezt lelkesen alkalmazzák sokan, annyira magas számban, hogy az ACC mostani felülvizsgálata során erős hangsúllyal került szóba az ilyen módon kicsorgó pénz – többezer, heti benefitet kapó beteg jogosultságát fogják felülvizsgálni a közeljövőben. Emellett ha kicsit ügyes az ember, és dolgozni sem akar, akkor sérülés nélkül is szert tehet a szerény heti bevételre, akár szorongásos panaszokkal is. (ami mellett feketén esetleg dolgozik is)

További elképesztő méretű kiadást jelent az idelátogató rengeteg turista, ugyanis az ACC őket is biztosítottnak tekinti és finanszírozza az esetleges baleseteket követő gyógykezeléseket és beavatkozásokat. A zátonyon a turizmus kiemelt terület, hatalmas gazdasági erő, hat milliárd dollárz körüli összeget költ el itt két és fél millió látogató évente és ezt a két és fél millió embert (Nz lakossága 4.3 millió fő) is fedezi az ACC, akkor is, ha a turistának adott esetben van utasbiztosítása. Ez annyira súlyos, hogy számos utazási iroda a világon azzal hirdet ide utakat, hogy nem kell biztosítást kötni, mert itt az ingyen jár. A másik oldala a dolognak, hogy az egészségügyi intézményekben gyakran előfordul, hogy bár a turistának van saját biztosítása, a kórházi ügyintéző nem tölti ki a biztosítós papírt, mondván, hogy az bonyolult, és minek szenvedjen vele, amikor úgyis fizet az ACC.

acc-physio1

A jelenlegi helyzetet az előző, kissé osztogatóbb kormány sikerítette, hiszen az biztos szavazatszerzés, ha ingyen egészségügyet ígérünk, no és persze volt miből, 2008 harmadik negyedévéig Új-Zéland szufficites gazdaság volt, az állam több pénzt szedett be, mint amennyit elköltött. A gazdasági válság azonban keményen odavágott a jóléti államnak, amely elkezdte tempósan felhabzsolni a tartalékokat. A munkanélküliség hirtelen megemelkedése amúgy is komoly teher az államnak (segélyek, kieső adóbevételek, alcsonyabb fogyasztás), és az amúgy sem túl kedvező helyzetben egyre komolyabb szükség lett az állami költekezés csökkentésére. Jelenleg az állam heti 250-400 millió dollár hitelt vesz fel, hogy biztosítani tudja a működését, jogos igény, hogy a biztosan bekekövetkező magas adósságszolgálat mellett ne szórjunk el a kelleténél több pénzt, ideje felülvizsgálni, hogy mekkora szerepet kell az álamnak vállalnia bizonyos területeken.

A kormány ezért bejelentette, hogy amellett, hogy az ACC díjak tovább fognak emelkedni, az általuk fedezett szolgáltatások köre szűkülni fog. Az azonnali felhördülés mellett azért voltak józan hangok is, de nézzük végig, hogy milyen változásokat javasoltak az első körben:

  • szigorúbb elbírálás benefit esetén
  • nem fogja téríteni az ACC a saját magunknak okozott baleseteket és az öngyilkossági kísérlettel kapcsolatos dolgokat
  • bűnelkövetők esetében nem fogja az ACC fizetni a kezelések nagyrészét (jelenleg is korlátozottan fizet a bűnelkövetők kezelésére)
  • munkáltatói és gépjárművekkel kapcsolatos biztonsági fejlesztések, eljárások ösztönzése (ilyenek jelenleg is vannak, a cég kaphat kedvezményt a fizetendő díjból, ha dokumentáltan tesz a balesetmegelőzésért)
  • Az ACC gazdálkodásának (eszközök, tőke, ingatlanok, kötelezettségek, kinnlévőség, stb.) átvilágítása és transzparenssé (na meg hatékonnyá) tétele

Ezek csak az első lépések, és már ettől is két milliárd dolláros spórolást vár a kormány, és alítom, hogy menet közben még fog egyéb sunnyogásra is fény derülni. A díjak mindenesetre emelkedni fognak, az első, óvatos nyilatkozatok szerint:

  • a regisztráció drágul 32 dollárral a benzines autók esetén
  • az üzemanyag árában 9.34 centről 9.90 centre literenként
  • a motorkerékpárosok kapják a legkomolyabb emelést (arra hivatkozva, hogy ők veszélyesebbek és a baleseteik súlyosabbak, tehát költségesebbek) 125 köbcenti alatt 257 dollárra, 125 és 600 köbcenti között 511.43 dollárra, 600 köbcenti felett pedig 745.77 dollárra emelkedik a regisztráció

A legkomolyabb ködevő dumák a motorosokkal kapcsolatban hangzottak el, úgy pro, mint kontra oldalról dőltek a veretes baromságok, egyelőre számokkal nem nagyon találkoztunk. Az ACC szerint egy motorosbaleset következményei tizenhatszor kerülnek többe átlagosan, mint egy autós baleseté, épp csak azt nem mondták, hogy rohangálnak ezek a huligánok! Rengetegen ingáznak a munkahelyükre kismotorokkal (250ccm környékén) és – ez most rettenetesen szubjektív véleményem alhasi (sztomatikus) becslésem alapján – én sokkal komolyabb károkat tudok okozni a kéttonnás vasammal, mint egy kretén motoros, ha elesik vagy nekimegy valaminek. No, meg az ittas vezetés is jellemzőbb az autósokra…  Nekem mindenesetre fura, hogy a dömperemre alacsonyabb regisztrációs díjat kell fizetnem, mint egy 250-es kismotorra.

Elég aggasztó a kép, és persze ilyen általános érvényű változásokat nem lehet úgy megvalósítani, hogy ne lépjenek valakinek a tyúkszemére, bár az nekem kicsit fura, hogy nem a turisták biztosítását szüntetik meg, hanem a motorosok díját emelik. Persze a link szolgáltatásokat, amelyek az ACC-t fejegetve éldegélnek vidáman, fokozottan fogja sújtani az ACC slankítása, de értük nem is lesz kár. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy a valós következmények, számokban mit fognak mutatni az első egy év után, és persze arra is, hogy ki fog csontkovácshoz járni, ha már nem lesz ingyen…

7 hozzászólás “ACC – vége a jóvilágnak” bejegyzéshez

  1. Így motortémában az jutott eszembe, hogy azért egy Marauder mondjuk három literet eszik százon, míg a tiéd tizenkettőt. Szóval a benzinbe burkolt ACC-ből sokkal jobban kiveszed a részed, mint a motoros, pedig neki is pont ugyanannyiba kerül az intenzív osztály.

    Szóval mégiscsak fair enough. Szerintem még így is kevesebbre jön ki a vége.

  2. még ez is lehet, nem tudom, nem ástam bele magam a baleseti statisztikába. viszontellenbensőtpláne, az autós események jobb eséllyel többszereplős sérüléses kalandok mint a motroncosok…

    fene tudja

  3. Na persze, én is egész nap telekocsikat látok, reggel a T3 sáv is dugig van többutasos autókkal, hogyne.

    vagy ha arra gondolsz, hogy ha autó sérül, akkor több autó szerepel… hát ott meg akkor több ACC is volt fizetve.

  4. csak arra gondoltam, hogy egy autóban többen ülnek, mint egy motoron. a te reggeli élményed azért nem interpolálható az egész közlekedésre…

    egyébként amikor én jövök haza a felhajtónál van ilyen T-sáv és bizony nézegetem a többenülős kocsikat előbb felhajtani a pályára, nagy számban.

    persze ez se statisztika.

  5. a motorizált puhatestűek sokkal sérülékenyebbek, mint páncélos küzdőtársaik, traumatológus ismerős csak donorjelölteknek hívja őket, nem ok nélkül
    amit kocsival karcolás nélkül megúszol, azt motoron végrehajtva igen költséges és hosszadalmas baleseti ellátás részen jutalmad
    magasabb kockázat és költség, magasabb díj, szvsz korrekt

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.