Muzik – október

Az október havi zeneellátmány már ideért egy ideje, csak még nem volt módom posztálni a frisseket. Most kicsit vegyesebb a kép, de azért nem annyira vegyes. Kissé nyitottabb szemmel nézegettem végig ezt-azt az emusicon, ami rettenetesen időrabló időtöltés, de egészen izgalmas dolgokra is bukkanhat az ember. Viszont már most negyven album csücsül a „saved for later” gyűjteményben, többet viszont nem akarok költeni, úgyhogy elhúzódik kissé a beszerzés.

emusic_logo

Első szerzeményem a múlt hónapban már említett Dave Brubeck legendás albuma, a Stardust. Na erről nem sokat kell regélni, aki a művésszel összebarátkozott, annak musthave. Természetesen az albumnak igen jót tesz Paul Desmond és az ő szaxofonjának közreműködése.

2davebrubeck-stardust

Paul Desmond ezen az albumon is dolgozik Brubeckkel, nagyon kiforrott, nagyon kellemes, ebben sem lehet csalódni, minden háziasszonynak meg kell vennie és rendszeresen hallgatnia. Én jazzra főzök, erre meg különösképpen finom dolgokat lehet.

2brubeck-college

Krakauer nem ismeretlen a vájtszemű blogolvasók előtt, pont egy évvel ezelőtt markoltam két albumot is tőle, most pedig itt a harmadik, egy koncertfelvétel. Krakauernek a neve is krakkóit jelent, a koncert is Krakkóban zajlott, a megszokott Klezmer Madness! és a Socalled együttműködésével. Teljesen megbízhatóan hozza a megszokott  elektroklezmer-bolondokháza hangulatot, itt-ott kissé átcsúszva a performansz kategóriába, de azért még nem hallgathatatlan, csak néha felkapja a fejét az ember. Aki nyitott az ilyesmire annak muszáj kipróbálni, nem mondom, hogy nem érdekes élmény, ellenben a műfaj hallgathatósági határát 40-50 percre is kitolja, pedig nekem a klezmer 15 perc után Guantanamo.

2krakauer-krakow

John Beasley is múlt havi gyűjtés, a Letter to Herbie albuma messze jobb, mint a Positootly!, bár azt is szeretem. Valahogy átjön rajta a soundtrack-szerző egyénisége, de nem zavaróan, hanem inkább kissé nyitottabban érződik a zenén. Csak egy hangulat, hogy nem olyan zártak a műfaj keretei, a széleken túl is van élet. Megfontolt, kellemes időtöltés, akár háttérben, akár célzottan ezt hallgatni.

2lettertoherbie

Na erről tényleg nem kell ódákat zengeni, tessék elolvasni a borítót. Ez biztos nem az az album, amitől valaki megszereti a jazzt, gyakorlott fülnek is kitartás kell hozzá, bár megéri a belefeccölt energia. Ha az elején jól megkapaszkodunk, akkor nem eshet bajunk és a végére nagyon szépen, kereken összeáll az egész, de ha részleteket ragadunk ki, akkor kijön a konyhába a feleségünk a válóperes ügyvéd névjegyével.

2steamin-davis

Egy hozzászólás “Muzik – október” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.