Cápás, pingvines, érdekes

A Kelly Tarlton’s-ról már írtam egyszer, amikor oda kirándultunk, most pedig ismét bebizonyosodott, hogy jó ötlet volt létrehozni az egész miskulanciát.  Egy cápás érdekes, no meg pingvinek is. eFi, hegyezd a füled!

shark-dive

A kissé sokkoló hír ma jelent meg az újságban, hogy egy cápa császármetszést hajtott végre egy másikon, ilyet még nem hallottam, de ami érdekesebb, a cápászok se. Aszondja az ojság:

Shark-shark

A látogatók meglepve látták, hogy az egyik cápa császármetszést hajt végre egy másik cápán. A személyzet eleinte kétkedve fogadta a hírt a kajabáló látogatóktól, de aztán saját szemével is meggyőződhetett arról, hogy az állat alhasán egy hatalmas harapás éktelenkedik, amiből kilóg egy kiscápa. Kisvártatva már négy kiscápával ugrott meg a lélekszám, akik mind a seben keresztül kerültek a vízbe.

Fiona Davis szerint – ő halügyi szakértő Tarltonéknál – rendszeresen előfordul, hogy a cápák kiharapnak darabokat egymásból, ez a vadonban is gyakran megesik, de a mai esethez hosnlítóról még csak nem is hallott, sosem.

Szerinte a támadó cápának pontosan tudnia kellett, hogy hogyan és hova harapjon, hogy a kicsik is megússzák és a cépamama is túlélje a kalandot, amivel valószínűleg meg is mentette a kiscápák életét, mert a személyzetnek nem volt tudomása arról, hogy az állat vemhes, márpedig, ha természetes úton születnek a kicsik, éjszaka, amikor nincs ott a személyzet, akkor az akváriumban lakó többi cápa és rája általában megeszi a kicsiket.

A kiscápák cápaoviba kerültek, ahol a nagyok nem tudják megenni őket, ha pedig nagyobbak lesznek, akkor szabadon engedik őket az óceánban.

Személyes véleményem szerint ez a harapás puszta véletlenségből sikerült így, de akkor is nagyon érdekes. Meg, hogy gondolom nem ment ez minden vér nélkül, mégse cincálta szét a többi cáp a megharapottat. Furák ezek a cápák.

A másik hír, hogy a KT-ban pingvincsibe áradat van, elképesztően édibédi kis dögök másztak ki a tojásokból, egészen pontosan a Gentoo pingvin kolónia szaporodott meg alaposan. Új-Zélandon egyedül itt van Gentoo tenyésztés, vadon pedig minössze háromszázezer példány éldegél a veszélyeztetett fajból (Pygoscelis papua).

shark-chicken

Ezek a pingvinek nagyjából 35 napig csücsülnek a tojásaikon, amelyekből 48 óra alatt kel ki a kis gentoo-csibe. Az első napokban anyjuk hasa alatt bújkálnak, a tojásban maradó tápanyagokon éldegélve, aztán átállnak a szülői kiszolgálásra. Amikor viszont belefognak a kajálásba, akkor abba se tudják hagyni, evőgépekké változnak, hiszen a déli-sarki környezetben a túlélés egyetlen esélye a minél jobb táplálkozás, a gyors növekedés.

shark-gentoo

Ha már kifejlődtek és nem édibédi pingvincsibék, akkor 50-75 centi magasra nőnek meg, így a pingvintársadalomban ők a harmadik legmagasabb banda. Jó, azért jópofák nagykorukban is, de nem annyira, mint csibeként.

9 hozzászólás “Cápás, pingvines, érdekes” bejegyzéshez

  1. Én eddig úgy tudtam, a pingvinek nem tudnak repülni. Pedig de, mint ahogyan az első képen is jól látható. 🙂

    A cápák csudálatos sebészi képességeiről eddig is sokat olvashattunk, de ezek szerint az orvostudomány egyéb területein is otthon vannak. Kíváncsi vagyok, mikor derül fény tudásukra a pszichoanalízis és az Alzheimer-kutatás területein.

    Remek kis színes, jó volt ezzel kezdeni a reggelt, köszi.

  2. Aranyosak ezek az „elképesztően édibédi kis dögök”. 🙂 A cápás sztori meg érdekes. Nem tudom elhinni, hogy direkt császármetszés céljából harapott a cápa-papa. 🙂

  3. demonalisator: Az első képen az a pingvin repül? Nem csak ugrik? 🙂

  4. Mindenek előtti köszi a cápás exkluzív infot! Persze lehet, hogy nem direkt „császármetszett” a másik cápa, de ettől függetlenül vajmi keveset tudunk még ezekről a ~370 millió éve létező állatokról (az ugye megvan, hogy a fák később lettek?!).
    Nem is olyan rég olvastam a nagy fehér vs sorozatgyilkosok analógiát, ami egy egészen friss felfedezés – a post erre.

  5. Kotosy: nézőpont kérdése! 🙂 A szaknyelv irányított zuhanásnak hívja. 🙂

  6. biztos vagyok benne, hogy nem volt veletlen a csaszarmetszes… az allatok jobban figyelnek egymasra mint az emberek + szevak nelkul kommunikalnak… es bizony tenyleg nagyon sok mindent nem tudunk meg roluk (sem) csak azt hisszuk

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.