Mi lesz a zászlóval?

Mint arról már régebben írtam, az ország lobogóját többféleképpen is értelmezik a helyi erők, a brit-jellegű megoldás lecserélésének gondolata újra és újra felbukkan. Most a Herald című újság felmérésének eredménye lett érdekes.

2008-ban a Nielsen készített egy felmérést a témában a North & South magazinnak, amelynek eredménye azt mutatta, hogy a megkérdezettek negyede támogatta volna a nemzeti lobogó lecserélését egy kiwibb változatra. Idén sokkal komolyabb rész, 52% válaszolt úgy a Herald felmérésére, hogy ideje lenne egy újabb designnak. A válaszadók 44%-a úgy gondolja, hogy a jelenlegi lobogó pont úgy jó, ahogy van. Nyilván, ahogy a téma egyre komolyabb nyilvánosságot kap, egyre több változáspárti vélemény is napvilágot lát.

Árnyalja a képet, hogy a Herald többféle új zászlótervet is publikált, amelyeket az olvasók javasoltak, ezek egy része már korábban is felmerült így-vagy úgy, akik a változásra szavaztak, azoknak meg kellett mondani, hogy melyik modell tetszene nekik. A tervek javarészt a silver fern, a nemzeti ikonként üzemelő páfránylevél minta körül mozogtak, de több más, helyi vonatkozású szimbólum is felmerült.

A változáspártiak 53%-a gondolja, hogy a silver fernnek rá kell kerülnie az új zászlóra is, 18% a kiwimadárral gondolja ugyanezt és 13% a korut, 12.5% a dél keresztjét, 1% pedig egy tikit látna szívesen hazája új lobogóján. Érdekes módon az aucklandiak, fiatal felnőttek (18-24 év között) és a 70 év felettiek gondolják úgy, hogy a jelenlegi zászló is tökéletesen megfelel, sőt, a változáspárti fiatal felnőttek is szívesen látnák a Union Jack-et az új lobogóban is. (érdekes módon azok is így vélekednek, akik egyébként a Union Jack-et megkülönböztetőnek gondolják)

silver fern, dél keresztje, Alastair Slee terve

Meglepő módon az Aucklandiak konzervatívabbak (pedig ők a Herald igazi vadászterülete) a városban 57% gondolta jónak a jelenlegi lobogót,  a városon kívül ezek aránya 52%. Az aucklandiak egyébként sokkal kevésbé pártolják az új lobogótervben a silver fern-t.

A Herald jó most nagy csinnadrattát csinált a viszonylag régi vitának, volt minden, világháborús veterán, mindenféle bevándorló, karikaturista, több alternatív zászlógaléria (1, 2, 3), sőt , még a miniszterelnök, egy reggeli tévéműsorban gyorsan skiccelt zászlótervét már meg is akarja venni valaki húszezer dollárért. Szerencsére vérre menő viták nincsenek, de számtalan vicces megjegyzés, érv és terv születik és szerintem a kiwik remekül szórakoznak az egészen, még az is lehet, hogy a végén lecserélik a lobogót. Kanadának bejött…

9 hozzászólás “Mi lesz a zászlóval?” bejegyzéshez

  1. A fekete, silver fernes zaszlora nekem azt javasolta a kiwi kollegam, hogy menjek es vegyek maganak egyet a szuvenir boltban. Nagyon gaz lenne egy olyan?

  2. Nem egyszerű ez a zászlókérdés. Végignéztem a terveket, de az új javaslatok is zavarosak. Nem tiszták és egyértelműek. Tény, a NZ zászlót fejből meg nem mondtam volna, még a posztot olvasva is rácsodálkoztam, hogy jé, ilyen.

  3. hobe a fekete silverfernes nekem is tetszik, már a fekete alapszín is király ötlet, mondjuk nem a benzinkutakon kapható de valami rendes fernes szerintem faja lenne. persze nem a tengeren 🙂 oda lenne marine változat, halálfejjel meg két keresztbe tett páfrány 🙂

  4. charlie, a mostani lobogó pünkt olyan, mint az ozziké, csak az ittenin nincs a hétágú föderációs csillag a junion dzsekk alatt. mellesleg ez az egyik leghangsúlyosabb érv a csere mellett, hogy könnyű összekeverni a kettőt, volt is ebből már diplomácia bonyodalom, hogy valami ozzi felmarkolt egy nz zászlót vagy fordítva.

    az új tervek zavarossága pedig magától értetődő, a nagyja csak valami skicc, különösebb jelentés nélkül, de azért vannak remekül átgondolt tervek is, amelyek érdemes arra, hogy elgondolkodjon rajtuk a kiwinép.

    A szinekkel is van zűr, mert a maori színek (fekete, vörös, fehér) meg a kiwik feketéje meg ugye egy szigetnek alapvető kék…

    Plusz a kiwi ikonok, a madár, a koru, a fern, ezeket nem lehet egy zászlóra zsúfolni, de mondjuk a páfránylevél a közös többszörös, mert maori vonatkozása is van, meg a kiwik is a magukénak gondolják, ráadásul azt egyszerű stilizálni is, felismerni is, a kötődés is megvan hozzá, talán jobban is, mint a brit lobogóhoz.

    Nem egyszerű kérdés, de én változáspárti vagyok, bár beleszólásom nincs 🙂

  5. Nem, jaj, dehogyis, csak az egyik könyvemben említették, és azt hittem, ez az. Gondoltam, megkérdem.

    A múltkor elfelejtettem megírni, azt a bizonyos tree fern-es képet elkérhetem 1280 x 1024-ben? Köszönöm.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.