Mercedes-Benz SLS AMG

Tudom, hogy hónapok óta lehet kapni Európában, de itt a zátonyon ez a legelső darab, és volt szerencsénk kicsit körbeszimatolni meg belecsücsülni. Megér egy misét.

Az SLS AMG nem is csak szimplán egy elképesztő menettulajdonságokkal felvértezett, elképesztően drága sportautó, hanem tisztelgés az 1954-es Mercedes-Benz 300SL Gullwing előtt, amely teljesen átformálta az európai luxustúrasportautó divatot. Az SLS mindenhonnan nézve lenyűgöző jármű. Pillanatok alatt sokkal megy, vagy még többel, a 6.3-as V8 ami az orrában van, ordít, ha kell, és ijesztően gyorsan reagál mindenre. Minden egyes lóereje 2.78kg-ot mozgat, de már 317km/h-ás sebességnél leszabályoz, (itt egy sztori, hogy svájcban miért ne menjünk 290-el) de ennek semmi jelentősége. Szép.

Engem nem nagyon lehet megetetni sportkocsikkal, mert nem nagyon érdekelnek, de ennek azért volt varázsa, nyilván a kidolgozottsága, meg a finish meg minden abszolút csiribiri, élmény látni egy így megépített autót, akkor is, ha lenne máshol helye nálunk négyszázötvenezer dollárnak.Körbefotózni is kellemes élmény volt. (nyugodtan dícsérjetek meg a fenti kép miatt, szerintem tök szép lett)

Már van belőle egy kísérleti, villanyos példány is (ezt a képet nem én csináltam), bár papíron ez a benzines is csak 13 litert eszik (MUHAHA!). Sajátos érzés a végtelenül hosszú motorháztető mögött csücsülni. A matt fényezés egészen jól áll neki, pedig elsőre fura volt, de hát, nagy duzzogva megszokná az ember…

UPDATE:

Kivétel nélkül, minden nőnek (és pár férfinak is) az volt az első kérdése, hogy kézzel kell-e nyitni-csukni az ajtót, vagy van gomb 🙂 Ha ezen múlik a vásárlás, akkor sajnálattal közlöm, hogy nincs gomb, kézzel kell csukni, mint a budiajtót, és nekem is nyújtózkodni kell a kilincsért, hogy magamra csukjam, pedig én teljesen átlagos testmagassággal rendelkezem (187cm). Roppant gazdag orángutánok előnyben!

20 hozzászólás “Mercedes-Benz SLS AMG” bejegyzéshez

    1. Azért, hogy ne tedd tönkre a komplett hajtásláncot m,ár az első 1000 kilométeren. Nézd meg a műszaki adatait, ennyi lóerőt és Newtonmétert egyszerűen nem lehet az epszilon sugarú úrvezetőre bízni.
      Amúgy meg, ez az autómata gyorsabban és pontosabban vált, mint ahogyan egy ember tudna.

  1. Pappito, a űszerfalról készült képen van három hőmérsékleti piktogram. Melyik micsoda?

  2. A ‘matt alu’ fényezés szerintem sportkocsis.
    Jól állt már Acurának/Hondának, Nissannak, Maseratinak…

    Nekem olyan…nyers lesz tőle.

    1. a matt ezüst az amúgy is MB racecar finish, van valami céges legenda, hogy valami versenyautó átlógott a súlyhatáron és könnyíteni kellett rajta, úgyhogy levakarták róla a festéket is, aztán évekig ez a sima fém volt az MB versenyautók sajátja.

  3. zolcsi, az automatát is szét lehet rugni,
    minket még tanítottak duplakuplungolásra, a régi csepelek, zilek nem voltak szinkronizálva
    ez persze nem jelenti azt, hogy ne fulladna le alattam elsőre egy ilyen
    a piktogramok fentről lefelé
    -olaj
    -hűtőfolyadék
    -töltőlevegő hőmérséklet

    1. jó, jó, de egy századnyi Csepzonban van annyi lóerő, meg Nm, amennyi ebben van…:-) Arról nem szólva, hogy ott volt időd kuplungolgatni, és nem törpént nagy galiba, ha egyszer-kétszer nem találtad el az ütemet. De itt?!

  4. egyébként a 7sebességes, duplakuplungolós attomata van benne, ami egyrészt gyorsabban és pontosabban vált, mint egy ember, másrészt 650Nm-t kezelni külön tudomány, és nincs is rá igazán igény, őszintén szólva, a célcsoport ezzel nem akar foglalkozni.

    Van neki „manual” módja, amiben persze nem te kuplungolsz, viszont a kormányon levő fülekkel kapcsolgathatsz, ha akarsz.

  5. ja, és a töltőlevegőt nem irkálja a műszerfal, ez egy atmoszferikus motor, se kompresszor, se turbo

  6. plusz egy érdekesség, annak ellenére, hogy 6.3-asnak hijják, az M159 jelzésű motor 6.20799 literes, vagyis 6.2-es. – Visszanyúlva az M100 motorhoz, amely 6.3 literes volt és ezzel szerelték a 300SEL-t 1968-ban. (az a másik autó amitől az ember még ma is levizeli a zokniját, W109-es kasztni, 6.3-as V8)

    Az M159 az M156 jelzésű motor újragondolása, amely a C60 AMG-ben mutatkozott be 2008-ban, de volt mit javítani rajta ezek szerint, pedig a C60 is bitang egy holmi. (503 lóerő és 630 Nm nyomaték)

    Érdekes módon az M156-ot nem lehet sokkal ötezer rpm fölé forgatni (elektronikus tiltások vannak bene), az M159 viszont hétezres fordulatszám fölé is taposható büntetlenül, 563 lóerő jön elő belőle 6800-as fordulaton, a nyomatékmaximuma pedig 650 Nm, 4750rpm-nél.

  7. Piktogramokat mindenkinek köszi! A legalsót nem értettem, a váltóolaj hőmérsékletét minek kiírni?

  8. hali ebbe beletrafáltál pont ma gyartottak az enyémet , fekete lesz mint eddig mindig. Agi nem tudja gondolhatod mennyire orul majd az uj „csaladi autonak” csók a család!!!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.