földrengés Christchurchben – update

Mi itt kényelmesen átaludtuk azt a földrengést, ami hajnali fél öt körül érte Chch-t és környékét. Az érintett környéken szükségállapot van, egyelőre úgy tűnik haláleset nem történt.

A rengés epicentruma a várostól kb. 30km-re nyugatra, 10-12km-es mélységben volt, épületek, homlokzatok omlottak össze és komoly gondok voltak a víz és energiahálózattal. Az úthálózat súlyos károkat szenvedett, hatalmas repedések, vetődések vannak az aszfaltban, a közlekedés bizonyos részeken macerás vagy lehetetlen. Két kis híd használhatatlanná vált.

Most, napvilágnál úgy tűnik, hogy a legkomolyabb károkat a téglaépületek szenvedték, homlokzatok, kémények omlottak le, további károkat okozva, az elektromos hálózat 90%-a újra működik, a kiesést nem károk, hanem a beépített biztonsági rendszerek okozták, amelyek lekapcsolták a transzormátorokat.

A repülőtér futópályája is is megsérült, lezárták, a vízhálózat egyes szakaszai le vannak zárva. Az energiahálózat leállása hosszabb volt, minr 4.5 óra, tehát a mobilhálózat kifutott az akkukból, egyes részeken nincs mobilnetwork. A Polgári Védelem dolgozik, a kórház működik, az eddigi kettő komolyabb sérültet ott kezelik, a könnyebb sérülteket kérik, hogy igyekezzenek csak végszükségben a kórházat terhelni.

Jelenleg a károk felmérése zajlik, az embereket a belvárosban nem nagyon engedik vissza a házakba, tartva a falakban ébredt feszültségek hatásaitól, a csatorna és vízhálózat javítása megkezdődött. Súlyos gondokat okoz, hogy az emberek sorban állnak a benzinkutakon, viszont az EFTPOS hálózat nem tért még magához, nincs elektronikus fizetés egyelőre, a készpénzhasználat itt nem olyan népszerű.

A Polgári Védelem minisztere éppen a tévében azt mondja, hogy a rengés 7.4 erősségű volt, az utórengés 7.1 erősségű, ahogy az NZ blogokat olvasgatom, még reggel 10:17kor is volt egy utórengés. A város profin kezeli a helyzetet, nincs pánik, volt némi rendbiontás, de már rávertek a kezére a fosztogatóknak. A tűzoltóság, rescue csapatok, kórházak, városi szakemberek mind dolgoznak, mint a gép. Rettenetesen szerencsés helyzet, hogy eddig csak anyagi kár van, halálos áldozat nincs.

Az elektromos hálózat lassan visszaáll a rendes menetbe a városban, az érintett, vidéki részeken el fog telni egy kis időbe, mire újra minden működik. A reptér továbbra is zárva a polgári forgalom előtt. A minszterelnök ezekben a percekben száll fel Whenuapairól, hogy Chch-ha menjen.

11:00

Újabb utórengések vannak, a tévében egy geológus beszél, a kamera meg-megremeg. Még nincs vége. A média – szokásával ellentétben – teljesen normálisan viselkedik, a szakértők és hivatásos vezetők értelmesen beszélnek, nincs pánik, nincs hiszti, nincs frissen fodrászolt riporter a romok között, tudósítanak. A város dolgozik, a lakók átmennek a szomszédokat megnézni, hogy minden oké-e.

11:18 utórengés, amely érezhető volt Greymouthban is

A Polgári Védelem felszólította a lakosságot, hogy takarékoskodjon az energiával és az ivóvízzel, amennyire csak tud. Komoly ivóvízgondok látszanak kialakulni, a vízhálózat sérüléseinek felmérése továbbra is zajlik. Várhatóan a boltok nem nyitnak ki, a közelekedés, köszönhetően az utak és az épületek sérüléseinek, akadozik, a nép ostobább része bámészkodik, ahelyett, hogy elkotródna az útból.

A munkálatokat nehezíti és a következményeket súlyosbítja, hogy nincs valami jó idő, éjjel 4-5 fok volt, bár most kezd kisütni a nap, 14 foknál nem lesz melegebb, erős szél várható. Nyugat felől komoly időjárási front van kilátásban.

19:30

A Canterbury kárfelmérés/jelentés az alábbiakat tartalmazza

  • Canterbury Regional Civil Defence Emergency Coordination Centre  és a The National Crisis Management Centre működik
  • este hét és reggel hét között Chch CBD-t lezárja a rendőrség, amelyet létszámban megerősítenek
  • délre az elektormos hálózat 77%-a, estére kb. a 90%-a helyreáll a városban. A vidéki részeken, a kidőlt oszlopoknak köszönhetően csak később lesz áram
  • a városi tanács megindított a Building Safety Evaluation processzt, statikusok és építészek dolgoznak, tartanak a meggyengült szerekezetket érő utórengések káros hatásaitól
  • a szennyvízelvezető csatornák megsérültek, a kárfelmérés zajlik, a PV ajánlása szerint forralni kell a vizet ivás előtt
  • a Lyttelton alagút és a kikötő sértetlennek tűnik, az alagutat már megnyitották
  • a Chch reptér belföldi terminálja megsérült, lezárták, de a légiforgalom már visszaállt. Wigram reptér lezárva.
  • A vasútvonalak java része megrongálódott egész Canterburyben, elcsúszott, girbegurba sínek, járhatatlan pályák, a kárfelmérés és helyreállítás megkezdődött

További utórengésekre számítanak, az időjárás komoly csapadékkal és 130km/h-s széllökésekkel közeledik nyugatról, az Ausztrália felől érkező esős hideg holnapra eléri a déli sziget.

22:15

Újabb utórengések.

Szeptember 5 – 19:00

Folyamatos, friss update elérhető a Polgári Védelem értesítőiben, RSS, Twitter. A boltok egy része működik, az iskolák kettő napra biztosan zárva maradnak, további utórengések történtek és továbbiakra számítanak, akár hatos erősségűekre is. Az elsősegélyhelyek működnek, akinek összeomlott a háza, az tud hol aludni. A kórházak, vöröskereszt, az üdvhadsereg dolgozik, ételből nincs hiány, palackos ivóvíz van, ahol működik a vízhálózat, ott is forralni kell a vizet. Az igazi problémát jelenleg az áradások jelentik, a városon kívül néhol földcsuszamlások történtek. További súlyos probléma, hogy a környékbeli farmerek képtelenek ellátni az állatokat, többezres tejelő állományt fejnek generátorokkal termelt energiával, de a begyűjtő tankerek sok helyre nem tudnak eljutni, köszönhetően a sérült utaknak.

A szakértők egyelőre két milliárd dolláros kárt számoltak ki, aminke egy részét fedezni fogja a korábban erre létrehozott alapok pénze, biztosítások, stb. A közúti szállítmányozás továbbra is áll, a területre irányított szállítmányok vesztegelnek vagy visszafordultak. A nyugati parton vannak sérült kikötők, ahonnan nem tudnak elindulni a szénszállítmányok külföldre.

Szeptember 5. – 22:00

A szükségállapot továbbra is fennál Chch városban és Selwyn és Waimakariri kerültekben. A rendőrség lezárta a Chch CBD-t, Kaipoi belvárost, Kairaki Beach-et, Pine Beach-et és ha szükséges további területeket is ellenőrzés alá von. Kis szerencsével az eső hétfő estig nem éri el a várost. 150 ember éjszakázik segélyhelyen. Mindenkit szépen kérnek, hogy aki Chch-ba utazna az elkövetkező hetekben, az ne tegye inkább.

Szeptember 6.

A belvárosi épületek felmérése folymatban van, piros, sárga és zöld címkéket kapnak a házak, állapotuktól függően. A boltok java része nyitva van, semmiféle hiány nincs, minden erőforrás rendelkezésre áll. A hadsereg is megérkezett, a veszélyes épületeket bontják. Továbbra is vannak vízgondok, de csak a város bizonyos részein és pár városon kívüli helyen. A cégek, amelyek visszatérhetnek az épületeikbe vagy bérleményikbe, dolgoznak. Senki nincs közvetlen veszélyben, bár továbbra is készültség van a lehetséges utórengések miatt.

A University of Canterbury bizonyos épületeibe nem lehet bemenni, (laborok, vegyszerveszély) a könyvtár berendezése súlyosan megrongálódott.

Szeptember 7.

A kormány munkabértámogatást ajánlott fel a kisvállalatoknak, hogy addig is tudják fizetni az alkalmazottakat, amíg helyreállnak a munkahelyek és lesz újra bevétele a cégeknek.

51 hozzászólás “földrengés Christchurchben – update” bejegyzéshez

  1. Ez szörnyű. Örülök, hogy nem esett bajotok, és remélem, hamar sikerül helyreállítani mindent.

  2. Strácok ez nagyon durva! Tudom, hogy NZ gyakorlatilag törésvonalak mentén fekszik, de ez az első tudósítás, ami ilyen közeli időpontban ekkora pusztítóerőről számol be…
    Lakik ott néhány ismerősöm, remélem jól vannak!!!!

  3. NZ mutass példát, hogy milyen profizmussal lehet kezelni ezt a katasztrófahelyzetet!!

  4. Most olvastam a híreket az nzharaldon és eddig úgy tűnik tényleg sikerült halálos áldozatok nélkül megúszni…
    Pappa, te már ismered azért a helyi viszonyokat valamelyest, mire számíthat ilyen esetben Chch? Gyors lesz a kárfelmérés és a helyreállítás?

  5. demonalisator, azért mi elég messze lakozunk onnan, túl az érzékelési határon, úgyhogy nem voltunk veszélyben.

    1. Ezt tudom. De sokkal közelebb vagytok oda, mint ide. Tök irracionális, de tehetetlenség van itt, ha nektek ott bajotok esik. Nem tudok menni azonnal a zöld festékes vödörrel. 🙂

  6. Vitya, az építőipar gatya, van munkáskéz és van soksok biztosított ingatlan, tehát a helyreállítás hamar meg fog indulni. A közművek, utak, fontosdolgok helyreállítása már most megy.

    Amellett, hogy szerencsésen nem halt meg senki, azért ez sokba fog kerülni, pláne, hogy megsérült pár műemlék is. De amennyire láttam a híreket meg olvastam a polgári védelem oldalát, nagyon összeszedetten működik minden, ott van, akinek ott kell lennie.

    1. A biztosito nem fizet foldrenges okozta karra ingatlan eseten. Ha valaki megis tud ennek az ellenkezojerol, akkor szoljon es megyek biztositot cserelni!

        1. Errol beszelek, kenhetem a hajamra: „Each building is eligible for cover up to $100,000 (+GST)”
          Amikor a biztositast kotottem es rakerdeztem a foldrengesre, akkor erre az EQC-re hivatkoztak. Azota nem jartam utana. Nektek fizeti a biztosito a teljes kart (- 100000NZD) foldrenges eseten?

          1. azt írja az FAQ, hogy:
            „What if I need more cover?
            If you think EQCover is not enough for your property, talk to your insurance company who can give you additional cover.”

            De amúgy a land value-t nyugodtan vond le fejben a biztosítandó összegből: a földterületed a rengés után is jó eséllyel megmarad, így „csak” az épület helyreállítását akarod biztosítani, akkor pedig már nem kell nagyon messzire lőni a százezertől…

  7. Vitya, NZ jelentéktelen és távoli ország, az index ügyeletes szerkesztője meg az MTI-ig lát, ahonnan nyilván ezt a rövidhírt kapta, kitette. Ez olyan nekik, mint a kétfejű bornyú. Kopipészt az MTI hírfolyamból és kész.

  8. A gyerekeimről nincs hír, mobil nincs, megőrülök az izgalomtól.A menyem a nyolcadik hónapban….. Azért vagyok kicsit nyugodt, mert ők Westport közelében laknak, gyanítom, hogy arra már nincs akkora gáz.

  9. Mari, ne izgulj (tudom, könnyű mondani), nem halt meg senki, két felnőtt sérült meg, mindkettő reggel, kórházban vannak, jó kezekben.

    Westportból nem jött semmi komoly hír, bár kései utórengéseket éreztek a helyiek Greymouthban. Biztos vagyok benne, hogy amint lesz mdjuk rá, felveszik veled a kapcsolatot.

  10. Még én sem kaptam hírt Paulról, pedig ő sem a környéken lakik, hanem Nelsonban. Se sms, se e-mail. Nem tudom, mi a fene lehet vele. Mindig válaszol. Lehet, hogy lementek segíteni, onnan meg nem tud írni. 🙁

  11. Visszaültünk a tévé elé, amikor jött a hír, gondolhatod. A fosztogatókon kicsit meglepődtem, de aljanép ezek szerint akad normáliséknál is, sajnos.

    Ma volt egy új-zélandi turistanő a piacon, tőlünk tudta meg a hírt, jól lesápasztottuk szegényt.

  12. Hát ez közel volt, Csötürtökön ott rohangáltam a városban.

  13. Moni, egy helyi blog kommentjeiben a fosztogatókról azt írta egy chch-i, hogy „biztos wellingtoniak voltak” 🙂

  14. Azért a cviklinek lehetett volna annyi esze, hogy megkérdez… a Vitya-féle link meg egy elég karcsú cikket takar, de az meg a BBC hibája

  15. Vitya, szépen kérlek ne vetítsd ide az ottani keserűséget, sztereotípiákat. Pláne nem akkor amikor rombadőlt egy város. Köszönöm.

  16. zolcsi, cvikli már vázolta, hogy kutyát se érdekel NZ, messze van, minuszos hir bármi ami itt történik, bőven elég amit az MTI kiizzad magából. Nem kell engem megkérdezni, van google… ő ojságja, ő játéka.

    1. Igaz is, úgysincsen élet a faluszéli gémeskúton túl… illetve van, csak ott a hülyék laknak, az meg kit érdekel.

      1. Nem arra gondoltál, hogy „Magyarországon kívül nincs élet, ha meg van, az nem olyan”? vagy valami ilyesmi…

  17. Azért az is egy érdekes hír, hogy az ASB bank még aznap délután felajánlott 1 millió dollárt a helyreállításra…

    Nyilván jó reklám nekik meg minden, de legalább ha már sok pénzük van valamennyit segítenek…

  18. Rita, nagyon sokan segítenek, a bankoktól a kisboltosokig, nagy cégek, kis cégek. Plusz ott az állam, ami viszonylag normálisan fel van készülve. Az emberek nagyrésze, akinek összedőlt a háza, nem a készenlétben álló segélyhelyre ment, hanem a szomszédoknál, barátoknál éjszakázott, ami talán nagyobb és közvetlenebb segítség, mint egymillió dollár. Működő társadalom?

  19. Aha, én is valami ilyesmire utaltam. Szemben mondjuk a magyar bankokkal, akik tettek egy nagyot az árvíz-sújtotta településekre…

    Mi el is mentünk a Salvation Army árusításra és hagytunk ott némi pénzt, ha én járnék így más is megtenné…

    Azért az durva volt, hogy Taranakiban is érezték a rengést.

    1. konkrétan a Unicreditről tudom, hogy gyűjtést indított a dolgozói közt, a dolgozók egy elkülönített számlára utalhattak, a beérkezett összeget pedig megduplázta a bank

      csak nem reklámozták vele magukat…

  20. Na a gyerekeknek is megremegett az ágyuk éjszaka, kb. 800 km-re az epicentrumtól. Nem semmi kis földrengés!
    Működő társadalom, évszázados praktikák a kis világok működéséhez, kultúra és hagyomány. Ennek köszönhető, hogy az ottani embereknek nem kell annyit félniük és a jövőjük miatt rezsketniük, mint itt nálunk. Meglátjuk, hogy működik ez Hawaiin!

  21. most is mennek a gyűjtések, mindenki kalapozik, ojságok, cégek, magánemberek. sajnos sok muemlek serult meg. mindjart lesy update a masodik ejszaka utan

  22. legalább nem kell tíz millióért tologatni a száz éves „műemlékeket”
    Végre megindul a gazdaság, van mit felújítani, a leaky building probléma is megoldódott, fizet a biztosító, minden király. A lakbérlet Chchban egy kicsit megugrik, de hát az csak átmeneti lesz. Kéne egy földrengés Wellingtonban is.
    A faszerkezetű házak bírják a mozgást, a hidak már földrengésbiztosra vannak építve. Csak éjjel történjen, amikor üresek az irodák meg a „műemlékek”

  23. Odébb kell rakni az egész szigetet, úgy 1000km-rel. Ha már épületet tudnak mozgatni, akkor ez lehet a következő project. 🙂

  24. No, állítólag volt Wellingtonban egy 5.2-es ma reggel és némi vulkanikus aktivitás is megindult.
    Alakul a show.
    Ha Taupó környékén is megindul valami, akkor bepakolok egy kis túlélő szettet a kocsiba…

  25. Az apokaliptikus megmondók még nem léptek színre? Semmi „ez Isten büntetése a bűneinkért” és/vagy a földrengést a klímaváltozás okozza?

  26. zolcsi, elég régen laknak itt ahhoz, hogy tudják még a legméregzöldebbek is, hogy a rohadt fődrengést nagyon nehéz a gobális nyakába varrni 🙂

    istenbüntetéses elmebeteg az volt már de szerencsére csak blogkommentben és szűkebb közösségében tört ki belőle, az meg mindegy, hagymongya, szólásszabadság van

  27. Sziasztok!

    Először is bocs a részben off-ért.
    Valamelyik posztnál írtam, hogy úgy tervezem, idén ősszel kimegyek Új-Zélandra, egész pontosan Aucklandbe 3 hétre nyelvet tanulni, ismerkedni a várossal stb. Viszont ez a földrengés elbizonytalanított, még ha cca. 750 km-rel messzebb is történt. Azt eddig is tudtam, hogy az egész ország törésvonalon fekszik és hogy Mo.-hoz képest sűrűbben csörömpöl a porcelán a konyhaszekrényben. Szóval maga az esemény annyira nem lepett meg. Viszont úgy emléxem, hogy ehhez hasonló erősségű utoljára 1968-ban pusztított arra felé. Mennyire téma ez a mostani esemény az északi városokban? Nyilván az, de most ezt nem a szolidaritásra vonatkoztatva kérdezem, hanem, hogy van-e reális esély arra (esetleg korábbi tapasztalat(-ok) alapján), hogy egy-egy ilyen nagyobb földrengés jóval távolabbiakat is generál6, akár hónapos késéssel is?
    Szerintetek, érdemes most belevágnom az utazásba? Ti bizonyára sokkal jobban átlátjátok a ottani jelenlegi helyzetet és lehet, hogy csak én misztifikálom túl.

  28. nehogy már a földrengések számítsanak! Japánban 250 millió ember él törésvonalon és ahogy nézem elvannak egy ideje. Itt van évi tizenezer rengés, amiből kb. 20 jut az érzékelési tartományba, a többi csak műszeresen élvezhető. Arról nem is beszélve, hogy egy ekora erősségű rengésnél sem halt meg senki (bár ez nyilván szerencse kérdése is)

    olvasd el a posztomat az ország geológiájáról meg a másik chch-s földrengős posztot, abban van realtime földrengésjelzés

    geológiailag aktívabb a környék, mint Mo, de azért ez nem azt jelenit, hogy a földrengések által felkorbácsolt láván kell átgázolnunk reggel a munkahelyeinkre

  29. Az elmúlt 104 hónapban Aucklandben általam érzékelt földrengések száma = nulla. Statisztikailag az itteni tavaszi hetekben várható, érzékelhető földrengések száma = majdnem nulla. Amiből az következik, hogy vagy lesz földrengés Aucklandben vagy nem lesz. Vagy érzékelhető lesz, vagy nem. Vagy esetleg kitörhet a Rangitoto vulkán. Vagy nem. Vagy nem tavasszal. Vagy nem a Rangitoto. Szerintem 3 hét nyelvtanulás Auckland-ben bevállalható. Statisztikailag. Élj veszélyesen!

  30. Jaj, ne már! Sem a Rangitoto, sem nem akármelyik másik Auckland-i vulkán nem fog kitörni. Ezek itten monogenetikus vulkánok. Auckland egy aktív lávamező felett helyezkedik el, az a lávamező meg szépen csöndben elvan, és úgy minden ezer évben egyszer (a Rangitoto a legfiatalabb, kb 600 éves), ahogy a felgyülemlett tektonikus feszültség megkívánja, előtör kb bárhol az aktív mező területén. Ahol épp jól esik neki.

    Ehol lehet néhány érdekességet megtudni a Rangitoto-ról: http://www.arc.govt.nz/environment/volcanoes-of-auckland/rangitoto.cfm

  31. Legjobb tudomásom szerint itthon Mo-n is évente közel 150 földmozgás észlelhető. Ebből ugyebár semmit sem érezni a talpunk alatt, csupán műszeres játékok ezek is. Mondjuk az idei esztendőben sikerült néhány komolyabbat is(Mo-hoz képest, persze) összehozni Földanyánknak…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.