megint időjárásunk van

Megint időjárásnak nézünk elébe, a bolygó jelenleg egyik legnagyobb vihara tart erre. Az ojságcikkek előszeretettel használják az “ausztrália méretű vihar” kifejezést, ezt hagyjuk is meg nekik. Vidám hétvégénk lesz, már ma délutántól.

Az biztos, hogy egy elég stramm időjárási rendszer halad nyugat felé, és még ma eléri az új-zélandi partokat. Rengeteg csapadékra számíthatunk, erős szélre, széllökésekre és akár tornádókra is. A szélsebesség elérheti a 120-130mk/h-t is, amely már képes levinni a tetőt, felborítani a fákat és a villanyoszlopokat.

Változatos csapadékot jeleznek, az északi szigeten ez jobbár a eső és felhőszakadás, amely intenzitása elérheti az óránként 20mm-t is, az elkövetkezendő napokban 150-250mm eső néz ki a szigetnek. A déli szigeten, a Mt.Cooktól délre eső területeken erős havazás várható, a tengerszint felett már 300 méteres magasságtól, ami azt jelenti, hogy lezárhatják a Desert roadot meg számos hegyvidéki utat.

A tengeri viharjelzés elég zord időt jósol a környékünkre, Manukau és Waitemata öblök, no meg a jó öreg Hauraki is belehajol az akár hetven csomós szélbe, ma ne menjen senki pecázni. Az hirtelen leződuló csapadék és az erős szél könnyen okozhat földcsuszamlásokat és – különösen a déli szigeten – a hirtelen megáradó folyók is komoly gondot okozhatnak.

A hatalmas, alacsony nyomású légtömeg már lerendezte Tasmaniát, ott volt áramkimaradás meg minden. A képen jól látható, hogy a Tasmániát elhagyó rendszerben tizenkét méteres hullámok igyekeznek felénk. A közlekedők lehetőleg ne közlekedjenek, az utak nem lesznek bátorságosak. Új-Zéland időjárása szinte mindig nyugatról érkezik (lásd a nagy földi légkörzés nevű áltisis anyagot), és hozzá kell számolnunk, hogy a déli sark felett folyamatosan egy magas nyomású terület van (ez okozza egyénként, hogy a déli-sark a világ legszárazabb területe) amely néha összekülönbözik a körülötte csatangoló, alacsony nyomású levegővel.

A száraz nyár és ősz után enyhe telünk volt, szerencsére, a déli-sarkról érkező hideg idén roppant kiméletes volt a zátonyhoz. A jelenleg zajló tavasz se túl gonosz, bár csapadékban nincs hiány, az elmúlt hetekben, itt északon egyre gyakrabban látni a Napot, kék eget napközben pedig 14-18 fokok vannak, éjszaka se nagyon megy már 10 alá. Délután egykor kezdett esni az eső.

14 hozzászólás “megint időjárásunk van” bejegyzéshez

  1. Nem tudsz valami utszeli helyet, ahol nagy valoszinuseggel radolne egy q nagy fa az automra? 🙂

    1. Mondtam én, hogy építkezni betonbú, téglábú, meg acélbú kell. Acélbú, hogy ne vigye el a szél.:)

      1. Meg azért is, mert földrengésnél igen jó hatásfokkal tud figyelmeztetni (fejbebasz) az eseményre, nehogy átaludd a dolgot. lásd Christchurch…

  2. Meg elunk, bar ki tudja mi van meg hatra. Nem volt veszes, lehet, hogy a java minket elkerult. Kicsit rezgett a haz talapzata a szeltol, de a kocsirol nem birta lemosni a tegnap esti madarkaka-hegyet. 😛
    (Tanulsag: ne parkoljatok fa ala!)

  3. racs, merre vagytok? Auckland?

    nálunk csak lóg az eső lába, délaucklandban esik, és majd lefújt a szél a motorról

  4. Vaze, itthon is csak esik ha kell, ha nem. Tiszta nyúl- nyél-nyálka minden, itt nem a tiszta fajtábul, hanem a koszosabbikbul ömlik… és behatol mindenhá’.

  5. Pont a napokban mutatták a híradóban, hogy Tasmáninában mekkora havazás volt.

  6. Hahó, megvagytok még, szátonylakók, vagy elvitt benneteket az időjárás?

  7. zolcsi a Zátonylakók a hétvégén mindig offline leledzenek. Tán tornádót keresnek…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.