Október 1. – adóváltozás

Amint azt már emlegettem korábban, az adórendszer komoly változásoknak néz elébe, amely mindannyiunkat érinteni fog október elsejétől. Nem csak az áfakulcs emelkedik, a jövedelemadó mértéke is változik.

A változások értelemszerűen mindenkit érintenek, az áfa-emelés következményeit egyelőre csak becsülgetik, szerintem meglehetősen optimistán. Az áfa (GST) 12,5%-ról 15%-ra emelkedik, a két és fél százalékpontos emelkedés azonnal érezhető lesz, minden drágulni fog, az óvatosabb elemzők szerint a válság utáni kilábalás felpörgetése miatt az árak az áfaváltozást meghaladóan fognak változni.

SZJA sávok 2010 október elsejéig
SZJA sávok 2010 október elsejéig

Az itt adózóknak viszont van jó hír is, az szja kedvező irányba változik, a legfelső, 38%-os adósáv megszűnik, helyébe a most második legmagasabb adómérték, 33% lép. Emiatt sokan támadták a kormányt, hogy ez a lépés a magas jövedelműeknek kedvez, ami részben igaz is, ám a legalsó adósávban is csökken az elvonás, ráadásul a legmagasabb jövedelműek hozzák össze az adóbevételek javát (80-20-as szabály). Az átlagkeresetet lefedő tartományban is csökken az elvonás, 21-ről 17,5%-ra.

SZJA sávok 2010 október elsejétől
SZJA sávok 2010 október elsejétől

A céges adózás is változik, a 2012-es adóévre a jelenlegi 30%-os cégadó 28%-ra mérséklődik, a kormányzat nem titkolt célja, hogy az Ausztrál cégadónál (30%) alacsonyabb elvonással átcsábítsa a cégek egy részét a Tasmán tenger ezen oldalára. A pénzügyi befektetések hozamának adója is 28%-ra csökken 2012-re, ideértve a kamatadótól a részvényhozamokon át az összes befektetést.

A részletes információk elérhetőek az IRD oldalán, de egy kis kalkulátorral előre megsaccolhatjuk, hogy az áfaemelkedés és az adócsökkenés hatásai végeredményben pozitívak lesznek-e számunkra. (a mi családunk előreláthatóan plusszal fog kijönni a változásból)

3 hozzászólás “Október 1. – adóváltozás” bejegyzéshez

  1. Attol tartok nem az „osszes befektetes” adoja valtozik 28%-ra, mert az osztalek (ami ugye penzugyi befektetes) tudtommal tovabbra is a tobbi jovedelemmel egyutt adozik. Ez ceg eseteben ugye valoban 28%, azonban ha maganszemely kap osztalekot, az ~30-33% lesz.
    Remelem nincs igazam.

  2. a kifizetett osztalék az jövedelem szerintem, így az szja alapját fogja növelni – ez az én tippem.

  3. Létezik nálatok nyereségadó (ami itthon 20% minden kifizetésre)? Vagy osztalékadó? Mert ha nincs, akkor kifizetés után jövedelemnek számít… szerintem.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.