Kiwikrízis

A egyik legismertebb kiwi ikon, a kiwigyümölcs, és persze a hozzá kapcsolódó egész biznisz feje felett jelentek meg a sötét fellegek. November elején fedeztek fel egy, a kiwinövényt támadó növénybetegséget, amelyről sajnos már vannak szomorú tapasztalatok külföldről.

Az első aggasztó hírek november elejéről származnak, ekkor jelentkezett több kiwikertész az első mintákkal a MAF-nál. A hírek gyorsan terjedtek és egyre több termesztő és egyéb érintett kezdett komolyan félni, hogy a rettegett PSA-t mutatja ki a hivatal. A Zespri és a MAF azonnal karantént rendelt el az érintett ültetvényen, majd megkezdte a vészhelyzeti protokollok életbe léptetését, amíg a vizsgálati eredményekre vártak.

Pár nappal az első minták beérkezése után, a tenyésztési eredmények sajnos igazolták a kezdeti félelmeket, a kártevő a szép nevű Pseudomonas syringae pv. actinidiae (PSA), egy fitopatogén baci, amely nem is túl lassan, elüszkösítve a szárakat, kinyírja a tőkéket. A levegőben a páracseppekre tapadva, a széllal terjed, de szerszámokkal és ruházattal is átkerülhetnek a kis spórái a még egészséges növényekre. Arról, hogy milyen pusztítást képes a dög végezni, már széleskörű tapasztalatok vannak, Koreában és Japánban már huszonévek óta küzdenek ellene, az elmúlt években viszont az olaszországi kiwiültetvényeken söpört végig a kór, jó kétmillió eurós kárt okozva a Lazio régióban.

A baci a zátony időjárására van tervezve, legjobban 12-22 fok között érzi magát, párás, nedves közegben és ezt itt maradéktalanul meg is kapja. Eddig az ország PSA mentes volt (bár a fertőzött olasz ültetvények is kiwi kézben vannak) amely komoly piaci előnnyel járt, de sajnos úgy látszik ez már a múlté. Eddig is voltak szóbeszédek, hogy a PSA itt van, de fertőzésekről nem esett szó. A baci maga a növényt támadja, emberre nem veszélyes, a gyümölcsbe nem kerül be, szóval a kockázat nem emberegészségügyi, hanem inkább gazdasági, fertőzött ültetvényeken a Hort16A nevű goldkiwi terem, ugyanaz a fajta, amely olaszországban is bekapta a legyet, ráadásul ezen van a legmagasabb haszon is.

Az első fertőzés a kiwitermelés fellegvárában, Bay of Plenty-ben a Seeka és a Satara termelőközösségek ültetvényein került elő, amely cégek papírjait azonnal fel is függesztették a tőzsdén, amíg fény nem derül a pontos részletekre. A terület adja a kiwitermés közel nyolcvan százalékát, nem csoda, ha mindenki zabszemközeli állapotba került, az évente közel másfél milliárd dolláros kiwibiznisz, amely a mezőgazdasági export harminc százaléka, a kiwigyümölcsből jön össze (százmillió tálca megy ki évente), majd’ háromezer ültetvényen tízezreknek adva munkát.

A minisztérium emberei azonnal mintavételező csoportokat küldött szerteszét, az ültetvényeken szigorú karantént rendelt el és folyamatosan dolgoznak a laborokban is. Egy héttel az első vizsgálati eredmények után már felmerült a gyanú, hogy a fertőzött területeken ki kell irtani a tőkéket, tekintve, hogy a japánok által korábban alkalmazott rézvegyület-alapú permetszer nem nagyon használ, csak felidegesíti az erre rezisztens bacikat is.

November tizenharmadikára az érintett ültetvények száma négyre nőtt, mind Te Puke (Bay of Plenty) környékén van, egymástól nem messze, a karantént viszont kiterjesztették összesen nyolc termőterületre. Kivitermelők százai keresték meg a minisztériumot azzal, hogy szintén tapasztalták a problémát, fotókat és mintákat mellékelve a leveleikhez, a vizsgálatokat pedig már további 82 ültetvény területén végezték el. Franklin, Hawkes Bay és Kerikeri területéről is érkeztek panaszok, de ezekről még nem derült ki, hogy valóban a PSA-ról van szó.

November tizennegyedikén sajnos a pozitív tesztek igazolták a korábban karanténba zárt újabb négy kertészet fertőzöttségét (28 ültetvényt viszont tisztának találtak) Te Puke körül, minták százai vannak a minisztérium laborjaiban és újabb kerteket vontak karantén alá. Megkezdődtek a baciölő permetezések és a fertőzött növények visszavágása is folyamatban van. A Zespri szerint, ha valaki, akkor a zátony tudja kiverekedni magát a szorult helyzetből és kiirtani a kórokozót, de azért ez erősen optimista hozzáállásnak tűnik a MAF szerint. A minisztériumnak a nyolcvanas évek kiwiboomja óta megvan a teljes mintatörténet, akkor kezdtek el rendszeresen mintákat gyűjteni a termelőktől, amelyeket most elővettek és sehol semmi nyoma a fertőzésnek, szóval akár reménykedni is lehet, Japánban huszonöt éve, Olaszországban 1992 óta élnek együtt a kórokozóval és nem tudták kiirtani.

Tizenötödikére a helyzet rosszabbodott, tizenhárom ültetvény erősen fertőzött, ami ötszáz hektár biztos veszteség, további tizenhat zár alatt van. A Zespri bankokkal tárgyalt, hogy támogatást szerezzen az érintett termelőknek, akik viszont némi állami támogatásban reménykednek (az nem szokás errefelé), arra hivatkozva, hogy ha a kiwiüzlet bedől, az mindenkinek rossz, nem csak a termelőknek és a munkásaiknak. Az már most jól látszik, hogy akár sikerül kiirtani a nyavalyát, akár nem, ez nagyon sok pénzbe fog kerülni.

Ma megkezdték az első fertőzött ültetvény kiirtását, legalalábbis azt a részét, amely erősen érintett. Időközben az első jeleket (rozsdaszín foltok a leveleken) súlyosabbak követték, a lekgorábban fertőződött növényeken leszáradt ágak, elhalt rügyek vannak, menthetetlenek. Az elkeseredett farmer nem az egyetlen aki nem érti, hogy hogyan üthette fel a fejét a fertőzés az ültetvény kellős közepén, a minisztérium emberei és a nagy tapasztalattal rendelkező kiwitermesztők is vakarják csak a fejüket, nem látszik, hogy mitől robbant ki pont most a fertőzés. Új-Zéland komoly profitot csinál abból, hogy elszigeteltsége miatt számos növénybetegség itt nincs jelen, a kór- és kártevőmentesség egyre komolyabb érték a piacon. Egyesek szerint a PSA már évek óta lappang a környéken, de a rendkívül csapadékos, de nem túl hideg tél végül annyira kellemes körülményeket biztosított a baciknak, hogy rohanvást szaporodni kezdtek. Mindenféle elméleteket gyártanak, okolva hol a mesterséges beporzást, hol a méhecskéket, akik széthordják a kórokozókat, hol az elégtelenül tisztított szerszámokat, de egyértelmű válasz egyelőre nincs. Folyik a kármentés, az ültetvények kiirtása, a karanténok és lassan nekifognak az ültetvényekről szökött vadkiwi kiirtásának is, nehogy ott bújjon meg a baci.

6 hozzászólás “Kiwikrízis” bejegyzéshez

  1. Mi van? Rézvegyület bacira?
    Talán inkább antibiotikum…

    1. hár a réz az jó mindenre, kilincsnek, sörcsapnak… nincs rá ellenszerük, ártani meg a rezes holmi biztos nem árt, a réz pusztítja amivel kapcsolatba kerül

  2. Eléggé meglepő, hogy egy ekkora üzleti lehetőség sem bírta rá a nemesítőket egy rezisztens faj létrehozására. Volt rá vagy 20 év…

    Remélem nem oda fog kilyukadni a dolog, hogy valami GM-es megoldással vetnek véget a fertőzésnek.

    Éjjenek a pesszimisták!! Toltam egy CTRL-C-t a kvízkérdés előtt 🙂

      1. Talán PSA-ra. ?
        PSA nem igazán általános fertőzés, a növények nagy része rezisztens rá.

  3. Mostan vágtam fel egy NZ kiwit, Zespri grün 4030 nevűt. FInom volt.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.