Gastro – a grapefruitról és annak szabályos felfalásáról

Cirka három évvel ezelőtt már tárgyaltuk a mango felzabálásának leghatékonyabb módját, most egy másik gyümölcsről mesélek. Ez is finom, lássuk tehát a tudományos ismeretterjesztést, életvezetési tanácsokkal.

A szervezet vitaminellátását kénytelenek vagyunk folyamatosan biztosítani, mert ha nem, akkor skorbutot kapunk és szőrös lesz a tenyerünk vagy gerincsorvadásunk lesz. Utóbbi kettő lehet, hogy nem a vitaminok miatt van, ha jobban meggondolom. A világ legnagyobb léptékben termesztett gyümölcse a narancs, bár ezt jelen posztunk nem tárgyalja, viszont, amint az már a címből is sejthető volt, a grapefruitról lesz szó.

A grapefruitot a XVIII. században találták fel Barbadoson, mindenféle citrusfélék összekeverésével, és viszonylag hamar népszerűvé is vált, ám tömeges termesztését az ámerikaiaknak köszönhetjük, akik mindenféle változatokat csináltak belőle és a XIX. században már ipari mennyiséget gyártottak a gyümölcsöskertjeikben. Mivel a gyümölcs édes is és kesernyés is, a meleg éghajlaton hamar elterjedt, leve kiváló szomjoltó, tele van vitaminnal (ezt akkor még nem is tudták!) és még finom is. A jamaikai édes narancs és az indonéz pomeló törvényetelen gyermeke (spanyol nyelvterületen máig hívják pomelonak a toronja név mellett) mára mindenhol elérhetővé vált, eszi is a nép, mintha ingyen lenne.

1929-ben, egy vörös húsú Texasi változat, a Ruby Red fajtaoltalom alá került, amit ügyes marketinggel becsületes üzleti sikerré is változtattak, a fajtákkal való kísérletezés azóta sem szűnt meg, mára a fehér, sárga, rózsaszín, vörös bélű gyümölcsök egyaránt a piacon vannak. Az ízvariációk is változatosak, a citromszerűen savanyútól az extrém keserűn át a mézédesig minden előfordul. A gyümölcs jellegzetes aromáját a grapefruit merkaptán, egy kéntartalmú terpén okozza, amely lehetővé teszi, hogy egy szobába belépve azonnal tudjuk, hogy van-e ott felvágott grapefruit, ami mégiscsak hasznos tudományos érdekesség.  Emellett jól érezhető rajta a bergamott, ami a keserűnarancsból – vagy egzotikus citrusfélékben járatlanok az Earl Grey teából – tűnhet ismerősnek, ez is nagyon jellegzetes aroma. Tesztalanyunk egy Sunkist példány Rio Red változat.

A grapefruit élettani hatásai főleg az irdatlan mértékű C-vitamin tartalomnak köszönhetőek, de a gyümölcs bőséges likopén forrás is, valamit van benne csomó jó kis rost, de segít a zsírégetésben és a rossz koleszterin csökkentésében is. A magjának kivonatából gomba és baktériumölő hatású anyag nyerhető, a gyümölcs pedig egy spermidin nevú anyagot is tartalmaz, amely a sejtek öregedését lassítja. Számos diéta, léböjtkúra, drog- és alkoholelvonó utáni roborálás alapvető összetevője, egyszóval csudaszer.

Viszont, ahogy a mondás is tartja, nincs grapefruit nehézség nélkül, a gyümölcshúst, mint a citrusfélék esetében megszokott, finom hártya osztja cikkelyekre, de ez a hártya keserű, leszedni macerás, a gyümölcs héja pedig vastag, tehát hozzájutni az anyaghoz babra meló és le kell mosni a konyhapultot utána. Ez az oka annak, hogy sokan csak kicsavarják a levét a jószágnak és kész, pedig az emberi elme csodálatos, így erre a problémára is megtalálta a választ, a titok a megfelelő eszközválasztásban és a feltárási metódusban rejlik: kocogjunk el a boltba és vásároljunk egy grapefruit-kést.

Az eszköz a maga egyszerűségében tökéletes célszerszám, egy mindkét oldalán recézett pengéjű, hajlított kés, amellyel a gyümölcshús könnyen elválaszható a számunkra nem kedves egyéb alkotóktól, így a lényeg simán kikanalazható, anélkül, hogy minden és mindenki könyékig ragacsos lenne. A penge hajlított lapja segít a lehető legtöbb anyagot kinyerni. A céltárgyat az egyenlítő mentén kettévágjuk, a grapefruit-késsel tangenciális bemetszést ejtünk, majd körbehaladunk a héj mentén. Ha ez megvan, akkor finom recegtető mozdulatokkal a cikkelyeket elválasztó hártya mentén bevágunk, és a félcikkelyek így kanalazásra alkalmassá válnak. Körülbelül egy perc az egész félgyümölcsönként, nem egy kihívás még a reggeli rohanásban sem, és ha mindennap megeszünk egy fél grapfruitot, akkor örökké fogunk élni, fényesebb lesz a szőrünk, csillogóbb a tekintetünk, gyorsabban oldunk meg egyszerűbb aritmetikai feladatokat és egyes tanulmányok szerint magasabbra is fogunk tudni ugrani, valamint dőlni fog a pénz és tapadnak a csajok.

Aki figyelmesen követte a szemléltető ábrákat, az maga is kiváló eredményeket érhet el, különösebb előkészületek és gyakorlás nélkül is. Egyetek grapefruitot minden nap.

25 hozzászólás “Gastro – a grapefruitról és annak szabályos felfalásáról” bejegyzéshez

  1. Na, amiben sperm-mel kezdodo anyag van, azt en a szamba nem veszem.
    Viccet felreteve: ez se rossz modszer a fogyasztasra, de mi van ha paratlan a gerezdszam! Mit csinalsz akkor az utolso gerezddel? Na, inkabb mondok egy masikat.
    Este valamilyen eszkozzel (es erre a legjobb az [!]elezett kiskanal[!])) elvalasztjuk a felbevagott grapefruit husat a hejjatol. Ezt egyebkent a kereskedelmileg tamogatott ketreceju keseddel is megteheted. Mint mondtam este csinyajjuk a muveletet. Reggel pedig reggelive felfaljuk. Addigra almodunk vele, kijon a leve es mindenki boldog.

    Amikor emlitetted a merkaptant, akkor esett le, hogy sokkal konnyebben is lehet grapefruitot termeszteni. Leszedunk k sok eretlen narancsot es belevezetjuk a vezetekes gazt. Ettol olcso es autentikus lesz.

    Vegul egy pomelos szepseg. Hollandiaban arulnak egy Fanta Pomelo nevu uditoitalt, megpedig rozsaszinut. Begiumban, ugyebar parszaz kilometerre delre onnan arulnak egy Fanta Pomelo nevu, szinten udtoitalt. Zoldet. No further comment.

    1. Further comment: a belgak az eretlen pomelobol keszult fantat szeretik!

  2. Tibb, rossz hírem van!

    A földgázt már nem etil-merkaptánnal, hanem dietil-szulfiddal büdösítik, úgyhogy nem működne a gyümölccsel. Még jó, hogy nincs vezetékes gáz 🙂

    az élezett kiskanál ugyanez a módszer, csak primitív, törzsi változat, alkalmatlan eszközzel végrehajtva, nélkülözve az elegancia és a professzionalizmus legapróbb jelét is.

    belgium és hollandia tök más piac 🙂 azt meg te tudod a legjobban, hogy az ücsi színe az akarat kérdése 🙂

    1. És akkor a pálinkát mér akarja mindenki ugyanolyan színűre? 🙂

  3. én szeretem a keserűt – a kínaiak szerint ez már a bölcsesség jele 😀 -, úgyhogy a héját a tetejétöl az aljáig futó vágásokkal körben bevagdosom, így könnyen le lehet szedni, aztán az esetleg vastagabban maradt fehér izét könnyen le lehet szedni és már mehet is be cikkenként; de ha a cikkek hártyáját egy éles késsel a belső éle mentén végigvágjuk, akkor a hús simán kifordítható, mondjuk egy konyharuha ilyenkor nem árt, ha kéznél van 🙂

  4. Mióta van dietil-szulfid, le vagyok maradva, hogy csak a billentyűket verem és elmúlt az életemből a kémia! Ha nagyon kutakodnék még lenne fater kamrájában egy kis etil-merkaptán, ha mégis belevágtok… Ha a narancsból nem is csinál grapefruitot, de a gonosz szomszédhoz segít kihívni a gázműveket mindenképp 🙂

    Pappito, te meg egyed a kesernyés fehér köcöléket is, mert anélkül nem viszel be kinint és kénytelen vagy mértéktelen tonikvedeléssel pótolni.

  5. dehogy eszem, nem kell a kinin, itt nincs váltóláz 🙂

    egyébként meg inkább a tonik, abba lehet mindenféle mást önteni!

    1. Honnan szeditek ezeket a kütyüket?! És minek kell ahhoz történnie, hogy az ember grapefruit-marcangoló eszcájgokat kezdjen keresni a weben, ráadásul ángolul? 🙂

      1. ejj, hát az ember grapefruitot akar enni, mert szereti, és akkor fogja magát, utánanéz, hogy aki évtizedek óta eszi rendszeresen, minden reggel, az hogy csinálja. Ugyanis az már rég elérte a legkisebb energiabefektetéssel legtöbb cucc kinyerését. Na ezt a módszert kell lekoppintani és kész is 🙂

  6. Ehh, apuka, ez szánalmas, se nem kés, se nem kanál!

    Igazából semmi esélye a késsel szemben, mert a késeket szeretem, a kanalak meg nem érdekelnek 🙂

    1. Nem érted, ez mindkettő!

      Ha a képen látható módon a deszkára akarod kiszedegetni, akkor a kés a nyerő, de ha szádba, akkor a kanál, mert nem vagyunk földművelők, akik a fagyit is bicskával eszik 🙂

      Ja, és a kanál a lé fogyasztását is megoldja. Nem fikázni, amíg ki nem próbáltad a TÖKÉLETES célszerszámot!

      1. De, sőt, nekem már az oviban is szalonna volt a jelem. 🙂

  7. Hadd említsem meg az én „többfunkciós” grapefruit késemet: szépen ki lehet vele tolni az eret a magokkal együtt – igen büszke vagyok erre, én találtam ki.

    Csak használat után alaposan meg kell mosni 🙂

    1. ej, éppen csak a lényeg maradt ki, a _chiliből_ (és más paprikákból) lehet vele kitolni a magokat… sorry.

  8. the juice is given with aids medication because it netralizes stomach acid and more gets into your blood . all usa bars have it because you get more drunk too

  9. Nyolc részre kell vágni, úgy kell megpróbálni.
    Pici szádba betolod a nyolcadot,
    Nagyot harap, élvez, örül.

    Egy költő veszett el bennem… 😛

  10. vigyázat! a képet nézegetése komoly nyáltermelődést okozhat

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.