G+

Biztos nem nekem kéne erről posztolni, nem vagyok valami nagy híve a social networkingnek, sőt leginkább semmilyen híve nem vagyok, de egy nézést megért a Google új játéka. Többet nem igazán.

Az ötlet maga amúgy nagyszerű és kézenfekvő is, a százezermilliárd gmail felhasználó már úgyis kéznél van, nosza kössük őket össze valamiféle fészbuktalan fészbukban és akkor ők majd jól generálják a tartalmat és ettől valami nagyszerűnek kell történnie. A projekt a guglitól megszokott meghívós rendszerben indult, állítólag hamarosan már boldog-boldogtalan csatlakozhat hozzá és részt vehet a közös örömben. Az elmélet, hogy az ismerőseinket körökbe (circles) rendezhetjük, és ha bármit megosztunk (na jó, nem bármit, de erről később) akkor az általunk kijelölt körök fogják csak látni, így kommunikálhatunk a pajtásainkkal ugyanazon a felületen, anélkül, hogy a távolabbi ismerőseink belelátnának az esetleg bizalmasabb közlendőinkbe.

Ezt ugyan tudta eddig is a google chat, sőt a skype is (és ezer más app), és persze maga az email cc és bcc mezői is hasonló okból léteznek, viszont ezek legalább átláthatóak. A G+ legnagyobb baja nem az, hogy nem működik jól, mert remekül működik, látványos elemek, gurulnak a köreink és ismerőseink, a legnagyobb baj az, hogy felesleges. Értelmetlen. Semmilyen előnye nincs azokhoz a megoldásokhoz képes, amelyek már eddig is sokszázmillió felhasználót tudhatnak maguk mögött, sőt a FB már intézményesült is.

Ahogy a wave és a buzz pár napos tündöklés után elpusztult, ez a jelenlegi kezdeményezés sem hinném, hogy sikeres lesz, a google most nem azért vall kudarcot, mert olyasmit akart megreformálni amit nem igazán lehet, most inkább elkésett a G+ megjelenésével, a piacot elvitte a FB, ahol nem is kell gmail üffélnek lenni ahhoz, hogy használhassuk.  Sőt, ha már van FB accountunk, akkor ott posztolgatunk mindenfélét a falunkra és nem fogunk külön még egy böngészőablakot nyitva tartani, csak, hogy egy másik felületen is megosszuk ugyanazt (egyenlőre meglehetősen korlátozott, hogy honnan tudunk megosztani dolgokat).

A másik, hogy beta, vagy ha jobban tetszik félkész a cucc, az egyik ősprojektből (google reader) pl. nem tudunk megosztani tartalmat annak ellenére, hogy a GR már elejétől rendelkezik megosztás funkcióval, nekem is itt van jobb oldalt az „Ezeket olvasd” ajánló, ami egy gombnyomással működik, ez nyugodtan mehetne a G+ megosztókába is, de nem megy. A koncepció nekem ott is homályos, hogy nem egy „falunk” van, mint FB-ban, vagy Tumblr-ben, Twitterben (a szocnet aranyháromszöge) hanem van a Stream (ahol mi osztjuk az igét), ezen belül (esetemben) a Friends kör által megosztott mindenféle, aztán ott van az incoming, ahol azok jelennek meg amiket olyanok posztoltak, akik engem vettek fel valami cirklijükbe, de én őket nem. Ez az egész katyvasz meg van fejelve egy ritka béna notifikációs megoldással és kész is az idegbaj és a mitkeresekitt érzés. Ennek következtében, a köreim számát egyre redukáltam, de így is értelmetlen az egész.

Csak példaképpen, van egy barátom, aki rendszeresen posztol mindenféle érdekeseket a Tumblren ahol követem, plusz gyakran beszélünk skype-chaten magántermészetű dolgokról, és időről-időre kapok tőle emaileket is. Vajon miért kéne mégegy felület, ahol kommunikálhatunk? Jó, persze összemihíjjákoltuk magunkat a G+on is, de sok értelme nincs a dolognak, a google megvan, de semmi plusz.

Fentiekhez bátran odasorolhatjuk azt, hogy egyelőre, egyszerűen nincs is elég felhasználó, amitől az én G+ oldalam pl. akár 10-20 órán keresztül is változatlan, leszámítva, hogy mindenféle, minden bizonnyal nagyon kedves emberek kezdenek követni engem, akikről fogalmam sincs, hogy kicsodák és, hogy milyen alapon adtak hozzá ők a mindenféle köreikhez. Szóval az egész balhé működget, az eddig meglevő funkciók mind szépek, csak nem látom, hogy mi a cél, hogy mire jó az egész? A Hangout funkciót ki se próbáltam (videochat, jujj, hát ilyet azért már láttunk párat) a chat with people se érdekel túlzottan, a gchat eddig is működött, ha akartam, a vadidegenekkel csetelés (botolás) meg hát… Nem véletlenül nem vagyok folyton belépve a gmailba se, nem érdekel a webes mail, azon túl, hogy hasznos kényszermegoldás, de nem egy szocnet élmény. (facebook accountom sincs, pedig az legalább már általános)

Nyilván nem ez az egyetlen jópofa ám felesleges megoldás, a google jó cég, hatalmas erőforrásokkal rendelkezik, vannak kreatívjai bőven, az eredeti ötletei mind bejöttek (kereső, maps, gmail) de ez a buzz/wave/g+ vonal csak levegőbe puffogtatás. Könnyen lehet, hogy nincs igazam, de az élet összes minden-egyben megoldása igazából kivétel nélkül semmire se jó igazán, kezdve a svájci bicskától az ilyen fb-mikroblog-cset izéknek. Na majd meglátjuk, ha kiforrja magát. Ha kiforrja. Tőlem egyelőre tízből három pontot szerzett.

6 hozzászólás “G+” bejegyzéshez

  1. „Értelmetlen. Semmilyen előnye nincs azokhoz a megoldásokhoz képest..”

    Erre ott van a twitter, mint ellenpélda. Milyen elsöprő újdonságot hozott? Lényegében semmit. Minden létezett korábban is, csak más formában.

    A twitter egyszerűen újracsomagolta a meglevő technológiákat, és a népek ráharaptak. Előre nem lehet tudni, hogy miből lesz siker, és miből bukás. A google+ is egy újracsomagolás. Majd eldönti a nép, hogy mi lesz a sorsa.

    1. a twitter pont azért népszerű, mert nem kell vele dolgozni, bekapálod, hogy „szarni mentem” és az összes követőd boldog. Ez kifejezetten hasznos, ha mondjuk közösségi rendezvényre mész és onnan valami mobileszközről tudósítasz (lőnek ránk!) de csomó twitterező pakolgatja a linkeket, képeket, mert a karakterkorlát megköti a kezüket. De ez a legolcsóbb, legkisebb energiabefektetést igénylő közösségi izé. Arról nem is beszélve, hogy lehet követni a celebeket, lehet olvasni, hogy bazmegol a dajcstompi.

      de ez nem tartalomcsinálás az én fogalmaim szerint.

      Persze, nem lehet tudni, hogy siker lesz-e vagy bukás, de én tudhatom, hogy fogom-e használni vagy sem. a FB-ot egyértelműen sikernek gondolom, de nem használom mégse. A G+ se áll jól ezügyben.

  2. Én nem használom, nem töröltem, de az értesítéseket kikapcsoltam. Tulajdonképpen a facebookban is az zavar a reklám után, hogy piszok sok fölösleges mail jött, ezen a google + is, fasság.
    Meg amúgy se értem ezt a közösségimédiabaszt, akire kíváncsi vagyok azt olvasom, mert tud valami tartalmat, vagy levelezek vele.
    A gmail viszont nagyon tetszik, az összes mailcímem behúztam a gmail alá, és működik fainul.
    Kevés kiegészítőt használok hozzá, most ez a csevegés tetszik, olyan mint a skype.
    Most kint van a gyerek texasban, telefonról netel, sokkal jobb a gmail csevegés, mint a skype, mondom, telefonról.

    1. én se töröltem, és én se igazán foglalkozom vele.

      „akire kíváncsi vagyok azt olvasom, mert tud valami tartalmat, vagy levelezek vele.” – hát pont ezt mondtam 🙂

      a gmail egyébként szerintem is kifejezetten jó holmi, IMAP, meg amit akarsz. a csetelést nem használom igazán, csak nagyon ritkásan, arra van más, amit megszoktam.

  3. Ez az írás olyan, mint amikor a megrögzött autóvezető először pattan bringára. „Esik az eső, fúj a szél, izzadok és fázom, mindenki lelép elém, mindenki el akar ütni, mire bérek melózni, addigra nem kapok levegőt, cserélhetem a rajtam lévő ruhákat és még fürödnöm is kéne, mert oroszlánbarlang-szagom van. Semmi jó nincs ebben.”

    Az első mondat a legjobb, „nem nekem kéne írnom social networkingről, amikor úgyse vagyok híve”.
    Csak azt nem értem, hogy ezek után miért csodálkozol rajta, ha nem tetszik? 🙂

    Jó, konkrétan még én se látom, hogy nekem miért jó NEKEM, miután 99%-ban azok az emberek vannak fent. Aztán rájöttem:

    kidobod a twittert meg a facebookot és akkor egyetlen google azonosítóval elérsz mindent. Képeket, videókat, könyveket, (zenét), emaileket és a barátaidat. Egyeduralmi vágyak. Ráadásul 1-2 év múlva – ha túléli – még felhasználóbarátabb is lesz, mint a FB. És többet írhatsz egyszerre, mint a twitteren.

  4. én nem csodálkozom, valamit félreolvashattál. Az, hogy nekem valami tetszik-e, azt a magam kis szempontjaim alapján szeretem eldönteni, mentem és megnéztem és szerintem semmi a világon nincsen benne, ami mást, neadjisten többet nyújtana a már meglevő megoldásoknál.

    Azt én pontosan értem, hogy a google miért akar mindenkit a saját kis birodalma (és kontrollja) alá terelni, nem is neheztelek ezért, sőt vannak helyzetek, amikor ez nem is zavar. (pl. a gmail esetében, ami szerintem kiváló termék, vagy a reader, ami szintén).

    A twittert már kidobtam (nem használom igazán) a fb-ot már régesrég kiirtottam az életemből, a g+ra már csak két naponta nézek rá és ez egyszerűen nem változtatott semmit az IP-alapú életemen. Ráadásul a buzz és a vév tiszavirág-életű próbálkozásai után nyilván vannak kétségeim.

    Egyébként a gyakorlatban leginkább a tumblr-re hasonlít az egész, csak bonyolultabban kezelhető és nem nyújt különösebb pluszt, azon felül, hogy zaklathatom a címjegyzékemben szereplőket.

    Szóval engem így hetek után se győzött meg a dolog, majd megnézzük a következő próbálkozást is, ezt meg csendben elfelejtjük.

    Egyelőre a józan ész-social networking párbajban nálam az előbbi a nyerő.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.