Rugby World Cup 2011 – All Blacks forever!

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb izgalommal figyelte az egész ország a meccseket, azzal a titkos reménnyel, hogy Új-Zéland 1987 után újra megszerzi a Webb Ellis kupát. Meg is szerezte, ha nem is könnyen.

Az All Blacks veretlenül jutott el a döntőig. Az első igazán szerencsés fordulat Ausztrália megverése volt, az ozzi-kiwi sportesemények mindig fontosak lélektani szempontból, a rugby különösen az. Az ausztrálok a velszieket lenyomva megszerezték a harmadik helyet, de akkor már ez senkit nem érdekelt, mindenki a döntőre készült.

A vasárnap esti nyolcvan perc végig nagyon izgalmas volt már a hakától, a franciák kitettek magukért, nem sok levegőt hagytak a kiwiknek a meccs alatt. Amíg az egész országban megállt az élet, az All blacks végül legyőzte a francia csapatot. A játékosokon hatalmas nyomás volt, az új-zélandi rugby fellegvára az Eden Park stadion, ha itt nem nyernek a kiwik, akkor vége a világnak, de szerencsére nem így alakult.

Auckland belvárosa dugig volt emberrel, a híradások szerint kétszázezer ember tombolta végig a meccset az utcákon, plusz hatvanezer a stadionban, de az ötszáz kivezényelt rendőrnek nem sok dolga volt, gyakorlatilag incidens nélkül zajlott az esemény. A buli persze nem ért véget a meccs után, hétfőn a csapat végigparádézott a Queen streeten, kezükben a kupával, a tomboló tömeg közepén, az All Blacks minden tagja nemzeti hős, sőt, még a legendásan mufurc edző, Graham Henry is elmosolyodott, szóval mindenki boldog.

Az országnak nagyon jót tett a győzelem, az egész rendezvény meglepően erősen kovácsolta össze a kiwiket, az elmúlt hetekben mindenki zászlókkal a kocsiján rohangált, a nemzeti lobogó helyett minden kocsmába All Blacks zászló került, a kupa megszerzése pedig olyan eufóriarohamot váltott ki, hogy még. Jó látni, hogy milyen egy büszke ország, és ez nem csak egy sportesemény, ez az egész rugby és az All Blacks olyan mély kiwizmus amit nehéz elmagyarázni. Az elmúlt időszak katasztrófái, gazdasági nehézségei, problémái után az egész nép önfeledten örül és büszke és bármire képes.

Az már csak hab a tortán, hogy bár a miniszterelnök vezette oda az All Blacks csapatkapitányt a kupához, sikerült neki nem beszédet mondania, hanem a gratuláció után elhúzni a balfenéken és nem megmérgezni politikával a közös örömöt.

11 hozzászólás “Rugby World Cup 2011 – All Blacks forever!” bejegyzéshez

  1. Grats All Blacks! De mik ezek a komcsi vörös csillagok?

    Egyébként hogy kezd az ember rögbizni?

    1. Csak elképzelni tudom. Szerintem ez úgy lehet, hogy lökdösődnek a szurkolók a lelátón, aztán egyszer csak valakit véletlenül belöknek a pályára. Attól kezdve ő az egyik játékos. Nehezen tudnám ugyanis elképzelni, hogy bárki önszántából bemenne 29 marcona közé, amikor tudja, hogy ebből legalább 15-nek feltett szándéka, hogy őt a fülénél, vagy bármely egyéb testrészénél fogva bepasszírozza a gyep alá, lehetőleg valamelyik csontját használva ásóbotnak.
      Nem mellesleg a játék kialakulására magyarázat lehet, hogy a tülekedésben valahogy a tömegbe került egy focilabda, ami eldeformálódott. Az így használhatatlanná vált játékszert bedobták a már a pályára lökött szerencse nélküliek közé 😀
      Vagy nem így volt?

    2. Az nem komcsi voros csillag, hanem a zaszlonk. „The stars represent the constellation of Crux, the Southern Cross.”
      Vagy nem lattal meg NZ zaszlot?

      1. Crux, vagy sem, az ottan egy veres csillag, amit Mo-n még nézni sem szabad, mert tiltott önkényuralmi jelkép. Csak a Munkáspárt alelnökének szabad hodania, mert neki van róla papírja Strassbourgból :-)))

        Szóval csak most tudatosult bennem, hogy a NZ lobogón ilyenek a csillagok…..

        1. Magyarországon nincs Heineken sör? Nem hiszem hogy mióta eljöttem, kivonták a forgalomból. Azon meg van vörös csillag, méghozzá pont olyan, mint a tiltott önkényuralmi jelkép.

  2. Kemény meccs volt. A franciák remekül védekeztek az első félidőben, a másodikban pedig erősen nyomták a gombot. Mondjuk egy vb döntőben én nem is vártam sok célt. Kevésbé lett volna izgalmas a dolog, ha bemegy az a 3(?) pontrúgás az első félidőben.
    Azért elsírtam volna magam, ha nem az All Blacks nyer.

  3. na akkor én is elsírtam volna magam, meg az összes kiwi worldwide.

    Egyébként az oskolában kezdenek rugbyzni a kölkek, ami Mo-n a foci a grundon az itt a rugby és a krikett. (utóbbira nincs magyarázat, azt játszani szörnyű, nézni rosszabb)

  4. Abszolút amatőr rögbi-nézőként én azt mondanám hogy ez a meccs nem a rögbi, hanem a tétje miatt volt izgalmas. Látszott az All Blacks játékosokon, hogy hatalmas rajtuk a nyomás és ezt nem is mindegyikük kezelte jól.
    A végén pedig sajnáltam hogy már nem is volt játék, hanem csak vergődés, hogy meglegyen a kupa / illetve a franciák részéről hogy valamilyen módon mozgásba hozzák a labdát. Ez már nem játék volt, hanem „profizmus” a kupáért. (Az meg, hogy a francia válogatottat megbüntetik mert túl közel mentek a másik csapathoz a haka közben… )

    Persze a hangulatot a kocsmában én is élveztem és jó volt látni a helyi és a francia szurkolók teljesen barátságos hülyéskedését egymással :D)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.