Gastro – méteráru

Ez ugyan még tavaly történt, de azért elmesélem. Évvégén került egy fél disznó némi sallangokkal, amine egy részét kolbásszá változtattuk.

Szegény állat alig volt hatvannégy kiló, mikor elérte a végzet, itt a sertést nem hizlalják, a zsírját nem igazán eszik, ha túl kövérre hagyják, akkor egyrészt nem lesz gazdaságos a termelés, másrészt nem lesz elég csíkos a bacon, azt meg itt rosszul tűrik. Szemre elég vézna ám egy állat ami ilyen sovánka, a kolbászcsináláshoz nincs is elég zsírja szegénynek, azt ki kellett pótolni.

Mivel Tibinek más projektjei is futottak, ezért nem lett az összes húsból kolbi, csak egy ládányiból, ami kb 25kg volt. Ezt ügyesen háromfelé szedtük, mert mindenki a saját paprikáját alkalmazta, nekem szerencsére van becsületes házim, amibe tuti nincs belekeverve semmiféle marokkói veszedelem. Sőt.

Délelőtt kezdtük el a darabolást-sarabolást és a töltéssel egészen sötétedésig elbabráltunk, közben persze a megfelelő mennyiségű lubrikációs segédeszközt alkalmaztuk. Akadt némi technikai nehézség, de áthidaltuk azt is, úgyhogy végül a darálás után a bekevert kolbászt végül a kézi tekerentős töltővel tettük a birkabélbe.

Végül én kb. 8 kg kolbásszal értem haza, sajnos ezek most nem mentek a füstre hanem kis pihentetés után a fagyasztóban végezték, de megsütve isteniek, sőt. Az már most jól látszik, hogy a füstölőprojektet nem halogathatjuk sokáig. Egyrészt a dolog költségoldalról sem elhanyagolható (a szerb v. a német szárazkolbászárainak kb. 30%-án lehet termelni) másrészt pedig az ember biztos abban, mit eszik. Nem is beszélve az alkotás öröméről, mégiscsak más a saját és akkor még ott van a fun factor is.

8 hozzászólás “Gastro – méteráru” bejegyzéshez

  1. Szépek. Egyúttal tisztelettel kérdezném, hogy a paprikakészletek hogyan alakulnak? Talán van ott még, ahonnan az előző jött, csak szólj, ha rá kell mennem a témára. Később viszont már csak a következő termésből november tájékán.

  2. JMFC, ki nem fér hozzá közületek rendes magyar paprikához és kényszerül az arabra? Az ott nem Tibb keze?-)

  3. kérem mindenki nyugodjon meg! MIndenkinek van becsületes paprikája, példaképpen említettem amit emlitettem.

  4. egyébként pedig az Tibb keze

    demonalisator, őrleményügyben majd kombinálunk privátban, egyelőre még nem kellenek az ensz békefenntartók 🙂

  5. (Magyar) háziurunk, mielőtt elhagyta az ír partokat, s elevezett másfelé, tervezett hasonlót, ennek eredménye egy darabjaira szedett, baromi erősnek tűnő húsdarálógép a konyhaszekrény hátuljában, amit nem tudok összeszerelni… de ha tudnám se mernék ilyesmibe belevágni. Marad a gyönörködés. Ó, az alkotás öröme…!

  6. Kata,
    emlékeztesd férjeduradat arra nemes feladatra, amikor füstölőt csináltunk a rajayogai ház terraszán, aminek a legnehezebb része a füst lehűtése volt…
    Csók: kk

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.