Mercedes-Benz R350 CDI 4matic

Volt már itthon többféle Mercedes is, volt C, volt E, volt SLK, meséltem már az SLS-ről, Smartról, most ismét kipróbáltunk egyet, hát ezt nem könnyű elhelyezni, de hát már ebben a szegmensben is van kocsi a birodalmi csillaggal.

Megmondom őszintén, hogy a gyári ismertetőt el se olvastam, a modellről csak annyit tudtam, hogy nem nagyon vették, pedig az elképzelés nem rossz. Nagyjából annyit sikerült megfejteni, hogy a cég akart gyártani valami bazi nagy, hétszemélyes családi autót, ami személyautóbb az ML-nél, de buflákabb az E-osztálynál. A bazinagy az bejött.

Szerencsére nem akar terepjárónak kinézni vagy úgy viselkedni, az összkerékhajtás is inkább biztonsági célokat szolgál, ez beveri a hasát elég hamar, nem arra van kitalálva, hogy lemenjen az aszfaltról. Az úton viszont teljesen jól érzi magát, a hathengeres dízel szépen rángatja (sport módba kapcsolva a váltót kifejezetten harapós), belül nem is nagyon hallani semmit a motorból.

A belseje elképesztően tágas, széles is meg hosszú is, mindenféle térből van kábé kétszerannyi, mint kéne, lábtér, fejtér, válltér, csak holttér nincs, az ellen van valami holttérfigyelő varázslat a tükrökben. Valahogy elég kevéssé Mercedeses az érzés belül, talán a hombár méreteknek köszönhetően, de akinek családi autó kell, annak biztos klassz egy ilyen, hatalmas (de tényleg) csomagtartó, amiben van plusz két rejthető ülés, mindehol pohártartók, kis zsebek, polcok, kampók vannak.

A felületek javarésze viszonylag könnyen takarítható műanyag, bár az ülések bőre a szokásos minőség, azért nem tudom, hogy szeretném-e a gyereknyállal átitatott morzsát és a csokis-ücsis kéznyomokat látni rajta, márpedig ezek nélkül nincs családi autó, sőt. Mindenesetre az én gyerekeim civilizáltan viselkedték magukat, úgyhogy nem kellett újrabőröztetni semmit.

Továbbra sem értem, hogy ki a célcsoport, de számos jel utal arra, hogy női vásárlóknak álmodták meg a jószágot, ha tippelnem kellene, akkor a rohadt gazdag, sokgyerekes anyukákról lehet szó, hát nem tudom, mindenesetre a kormány sokkal vékonyabb, mint amit én kényelmesnek gondolok, a nejnek tetszett, a pedálok hosszú úton járnak, ez se a férfiak kedvéért van így, és persze az összes kényelmi biszbasszal fel lehet szerelni az autót.

A tempomat/limiter azt hiszem alapból benne van mindegyikben, de ebben volt még motoros ötödik ajtó (őnagysága hajolgasson?), navi, tolatókamera, telefon, elölhátul-jobbrabalra zónás okosklíma, (bár az első Merci klíma amit én hangosnak érzek) motoros, fűtött ülések, villanyminden, meg amit még ki lehet találni, de hát választható extrákból sosem volt hiány ha Mercedesről van szó.

Nem tudom mennyit eszik, mennyibe kerül és hány lóerős, mert lusta voltam utánanézni, mindenesetre kipróbálni nagyon jópofa volt, egy ilyennel biztosan kényelmesen el lehet kirándulgatni messzire, könnyű és kényelmes vezetni, kilátni belőle, de autónak eléggé jellegtelen,  valószínűleg az a baj, hogy a praktikus luxusjármű anakronizmusát nem sikerült ügyesen feloldani. Ettől még finom darab, csak nem támadt fel bennem a birtoklási vágy.

5 hozzászólás “Mercedes-Benz R350 CDI 4matic” bejegyzéshez

  1. A zasszony azt mondta vegyunk egy 7 ulesest. Szerintem ez pont jo lesz!

    1. szerintem is tetszene neki. viszont akkor a vackodat ki kell dobni a garázsbó, nem fog elférni 🙂

      1. Ma’ melyik vackot? a garazsban csak az van.

        Mernem konnyu ezt a kategoriat elhelyezni? People mover, a japanoknak egy csomo van: MPV, Grandis, Estima, Previa, Odyssey. Vagy szerintem a VW Sharan is ilyen volt korabban.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.