Brisbane

Abban a kivételeses szerencsés helyzetben vagyunk, hogy vannak némi rokonzok Brisbane-ben, így minden évben ellátogatunk Queensland fővárosába, már ha éppen nem szülünk gyereket.

Brisbane nagyon kellemes város, kicsit sűrűbb, mint Auckland, ellenben ugyanannyian laknak benne, és némileg pezsgőbb kulturális élet zajlik ott. Valahogy az egész sokkal nagyvárosiasabb, plusz ott van a folyó (Brisbane river) is, amitől meglehetősen egyedi lesz a város arca.

Az 1-2 óra autókázással elérhető Sunshine- és Gold Coast kiváló nyaralási lehetőségeket biztosít, előbbi inkább családosoknak való, utóbbi viszont igazi bulizóhely, hatalmas felhőkarcolókkal, apartmanházakkal, kocsmákkalés posh éttermekkel, nem beszélve a végeláthatatlan, homokos tengerpartot és az ahhoz rendelt jó időt. Ezeket ismét megnéztük, bár egész héten esett az eső, de hát sebaj, a Gold Coastot úgysem láttuk még szürke felhők alatt, felhőszakadásban.

Ahova viszont mindenképpen érdemes ellátogatni, az a város kulturális központja, a South Bankon a folyóparton sorakoznak északról délre a Gallery of Modern Art (GOMA), a State Library of Queensland, s Queensland Art Gallery, a Queensland Museum és a Queensland Performing Arts Centre.

A galériákban a legtöbb állandó kiállítás ingyenes, az időszakik szoktak pénzbe kerülni, de nem nagyon lehet zsákbamacskát venni, általában igen profik a kiállítások. Idén a festői hosszúságú névvel ellátott: Modern Woman: Daughters and Lovers 1850 — 1918 | Drawings from the Musée d’Orsay, Paris címűt néztük meg, és szuper volt. A felhozatalban ott volt Edgar Degas, Pierre—Auguste Renoir, Edouard Vuillard, Edouard Manet, Camille Pissarro, Pierre Bonnard, Auguste Rodin, Berthe Morisot és Jean François Millet, plusz volt egy videorészlet a századfordulós női megjelenésről.

Majd egy órán keresztül tartott, mire végigjártuk az egészet, borzasztó klassz volt, egészen érdekes darabokat hoztak illetve állítottak össze, le a kalappal. A kiállítás előtt van egy QR kód a falon, meg persze ingyen wifi, úgyhogy okostelefonnal komplett kommentárt kaphatunk ahhoz amit látunk, plusz mindenféle kiegészítő infókat a képekről az alkotókról és a korszakról is.

A galériában még megnéztünk csomó minden mást is, az állandó kiállításon vannak bútorok, kerámiák, üvegek, fotók, festmények, ausztrál őslakos holmik és installációk is, szóval érdemes tekeregni és rászánni az időt, pláne, hogy mindenfelé víz van, benn az épületben is és kinn a szökőkutak és csobogók rendszerében is, nagyon látványos.

A gyerekeknek, hogy ne unatkozzanak túlzottan, sok helyen van külön „For Kids” megjegyzés a műtárgyak mellett, nekik szánt kérdésekkel és feladatokkal, a legtöbbje ügyesen működik, bevonja a gyereket a műértésbe, vagy legalábbis megpróbálja, általában működik.

A galériából átsétáltunk a könyvtár épületébe, ahol a legkisebb banánt falatozott amíg a nagyobbikkal megnéztük az Odditoreum c. érdekességkiállítást, ami nagyon ötletes volt, mindkettőnknek nagyon tetszett. Eztán átkocogtunk nagy kedvencünkbe a GOMA-ba, ahol leginkább kortárs művészetekkel lehet ismerkedni, éppen a Contemporary Australia: Women c. rendezvény zajlott, ahol helyi művésznők alkotásait csodálhattuk meg, hát… elég kortárs volt. A legtöbb dolog persze érdekes, de én speciel nem tudom hova tenni azt a videoinstallációt, amelyen a falra vetítve egy loopolt videon egy nő áll egy ló hátán, kezében csörgődobbal, és a fal előtt további csörgődobok. Én ehhez kicsi vagyok.

Még benéztünk a múzeumba is, ahol éppen valami múmiás kiállítás és 3d mozi volt, de több turnussal későbbi időpontokra is eladták már a helyeket, úgyhogy múmiát egy szálat se láttuk, ellenben egy jó órát csellengtünk a múzeum többi részében, ahol van mindenféle érdekes dolog, főleg iszonyat mennyiségű ember meg nagyon meleg. Rengeteg családot láttunk, ahol a kölkek megállás nélkül pörögtek, mert ez olyan rendes múzeum, ahol mindent meg lehet fogni, ki lehet próbálni.

A mi gyerekünknek (aki ébren volt) az tetszett a legjobban, hogy csomó kihúzható fiókot lehetett végignézni, mindben volt valami érdekes kis gyűjtemény, ásványok, madártojások, rágcsálók, levedlett kígyóbőrök és rovarok.

Hát ez a rovar dolog elég fura, ismerjük a mendemondákat arról, hogy Ausztráliában lakik a világ legrémesebb, leggyilkosabb jószágainak 87,6%-a, pókok rákok, skorpiók, cápák, medúzák és kígyók, hát ezzel nehéz a városban szembesülni, mi összes látogatásaink alatt 1 darab rusnya pókot láttunk (melyik pók szép?) és a rokonzok mesélték, hogy egyszer bemászott valami kígyó a kertbe.

Hát ehhez képest a vitrinben látni ezeket a pókokat meg kígyókat… elég megrendítő élmény, annak ellenére, hogy a szerkesztőség ünnepli a természet sokszínűségét és ennek megőrzésére törekszik, naggyon kíváncsi lennék, hogy a természetben mi a frász szükség van péklapát méretű pókokra és olyan kígyókra, amire elég ha ránézel, máris kipurcansz? Jó, a cápát értem (különben eFi megharagszik) még a kockamedúzára is van magyarázat (megeszi a teknőcbéka) de a huntsman póknak semmi értelme.

Annak ellenére, hogy a jellemző időjárással ellentétben (csapadékos nyár, száraz tél) végig ömlött az eső, azért meglátogattuk a Lone Pine koalaparkot, (mondjuk a koala is egy teljesen felesleges állat) ahol láttunk sok szép koalát meg wallaby-t meg mindenféle madarakat meg kazuárt, ami az én személyes kedvencem, csodálatos madár, olyan alkattal, mint egy oldalára fordított szaratov hűtőszekrény (fiataloknak: lehel) és kábé annyi esze is van, sajnos rengeteget elütnek belőle az utakon. Meg volt kacsacsőrű emlős is, de az csak aludt vagy sztrájkolt, lényegében visszautasította az együttműködést.

Meglátogattuk a nevével szöges ellentétben lelt Sunshine Coastot és a viharos Gold Coastot, valamint ismét felmentünk a Mt. Coot-Tha hegyi kilátóba lenézni a városra (amúgy príma botanikus kert van a lábánál), de mire felértünk, Queensland komplett partvonala egy darab vastag esőfelhővel takarózott, úgyhogy klasszul megáztunk, visoznt nem láttunk semmit. Azért itt egy kép, ládde, milyen szép város!

10 hozzászólás “Brisbane” bejegyzéshez

  1. Szar egy hely ez, nincsen se 18-as villamos, se 3-as busz, nem tudnak ezek semmit… 🙂

    Vonatjuk van ezeknek?

  2. hát, a ti esetetekben rendben van, de jómagam – mint Új-Zélandon 6 csodálatos hetet eltöltött – továbbra sem értem, hogy kiwik miért a szomszédba mennek nyaralni.

    mikor kinn voltam kérdeztem pár embert, de nem kaptam választ. uncsik a hegyek meg a tengerpartok? nincs elég meleg? wtf? 🙂

    1. ennek csomó oka van
      részben sznobásgból, részben azért, mert ugyanakkora költséggel ausztrál (fiji, cook-island) időjárást kapsz, részben azért, mert ott vannak kaladparkok meg jobb éttermek meg olyan látnivalók amik itt nincsenek és csomó kulturális lehetőség, ami itt nincs vagy nem olyan.

      A magyarok miért mennek horvátországba, amikor ott van nekik a balcsi? miért mennek ausztriába, amikor ott van nekik a kékes?

      Mást akarnak, ennek nincs sok köze ahhoz, hogy uncsik-e a tengerpartok meg a hegyek. Nem uncsik amúgy, de azok mindig itt vannak.

      1. Értelek, de szerintem például a hasonlataid ott sántítanak, hogy pl. egy tavat tengerrel összehasonlítani alaptalan (akár látványossági faktor, akár activityk tekintetében), s a Kékesben sem hiszem, hogy pl. magashegyi túrákat tudnál tenni.

        Viszont egy kicsit még forszíroznám ezt, ha nem bánod: mik azok a látnivalók, amiért a kiwi ausztráliába megy? És itt most nem kultúra, építészet vonalon mozgok, sőt a koala/kenguru párost is kivenném képből.

        Sőt még egy. Az mennyire jellemző, hogy egy kiwi úgy megy el nyaralni például ausztráliába, hogy még a saját országát sem turistáskodta be?

        1. A kiwiknek szerintem OZ egyet jelent a Gold Coasttal (nyaralas szempontjabol). Olcsobb oda menni, mint pl. Queenstownba es az idojaras is jobb.

        2. na tessék, hobe kiwi, megmondta 🙂

          amúgy meg millió nemzeti park van ott is, mind más, különböző éghajlat, növényzet, más tájak, ott van sivatag, meg ayers rock meg mittudomén, az egy teljesen más ország. egy magyar miért megy spanyolországba meg angliába meg amerikába kirándulni? mert érdekli, más.

          Amúgy meg speciel a GC erre épült, millió apartman, saját nemzetközi reptér, kalandparkok, meleg, tenger, millió féle kaja, nekik az a siófok. Nyáron itt 25 fok van, ott 35, végtelen homokos tengerpart ahova ki tud feküdni és dögleni.

          Az meg, hogy a saját országát se turistáskodta be de máshova elmegy abban semmi de semmi kivetnivaló nincs, oda megy mindenki ahova akar, ez nem csak itt van, én még emlékszem, amikor mindenki buszra ült, mert szabadon mehetett bécsbe bázakerettyéről, pedig még pesten se járt soha.

          1. Megám asse mindegy, hogy OZ-ban is angolul beszélnek. Szóval más, de majdnem olyan mint mi, és nincs gond a kommunikációval.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.