Nő a munkanélküliség

Vannak aggasztó hírek a hazánkból (illetv a régióból) beutazni szándékozókkal kapcsolatban, amelyeknek egyik magyarázata a kiwi gazdasági önvédelem.

A bevándorlási ügynököktől és a frissen érkezettektől egyaránt ugyanazok a sztorik jönnek, súlyos vallatás megérkezéskor, alapos átvizsgálás, sok esetben korlátozott turistavízum kiadása (az nem változtatható másik vízummá), időbeli tartózkodási korlátozások, szélsőséges esetekben azonnali kiutasítás. A zátony úgy tűnik igyekszik megvédeni a munkaerőpiacát, amely a nagy gazdasági válság óta ismét gyengülő lábakon álldogál, miközben még az előző sokkból sem gyógyult fel teljesen.

A munkanélküliségi mutató utoljára két éve volt ilyen magas, ezév második negyedévében 6.8%-ot mond a Statisztikai Hivatal, így 162 000 embert tartanak nyilván munkanélküliként, a nem munkaképesek száma 1.1%-al nőtt, így  1.1 millió emberrel nem számol a munkaerőpiac. (gyerekek, nyugdíjasok, munkaképtelenek stb.)

Az okok leginkább a munkaerőpiac szűkülésének, a munkaképesek számának emelkedésének köszönhető, egyszerűen többen vagyunk a meglevő munkahelyekre. A jelenlegi helyzet egyenes következménye a korábbi pénzügyi válság következményeinek, annak, hogy az ország második legnagyobb városa, Christchurch összedőlt, és az ott élő háromszázezer ember egy részének elveszett a munkahelye. Auckland munkanélküli mutatója 7.3%-ra csökkent, Wellingtoné 6.4%-ra emelkedett, utóbbi részben a kormány hivatalnokcsökkentési programjának is köszönhető.

Jelenleg Új-Zéland munkanélküliségi mutatója jelenleg a hetedik legjobb az OECD országok között, nagyjából Németországgal és Dániával áll egy szinten, a 15-64 éves korú munkaképesek közül 72.9% dolgozik.

Ha valaki bevándorlós-munkakeresős indíttatásból tervez ideutazni, az alaposan készüljön fel, legokosabb csak kézbe kapott munkaajánlatra jönni, és még ennél is okosabb bevándorlási szakemberrel beszélni mielőtt valaki repjegyet vesz.

10 Responses to “Nő a munkanélküliség”


 • Párom ma mesélt egy érdekeset, ami az általad leírtaknak az egyik példája lehet… A csapatban credit controllerként dolgozó brit munkatársának nem hosszabították meg a work visa-ját. A cégnél arra tippelnek indokként, hogy a credit controlleri szakma nem annyira speciális, hogy ne tudná egy kiwi is elvégezni és inkább kitessékelik.

 • hát ez nem jó hír bmeg.. nagyon nem jó.. mondjuk nem nagyon szeretek dógozni, de akkor sem jó

 • Furán jönnek egymás után a hírek, tőled is, az ujságokból is. Júliusban olvastam a Heraldban, hogy az első félévben jelentősen negatív lett a be- és kivándorlók aránya, különösen a (magasabban)képzett munkerő vonatkozásában. Az Ozzi gazdasági boom elszipkázza a NZ munkaerőt. Nem sokkal később a prime minister is megkongatja a vészharangot, hogy baj lesz. Ezért, vagy azért az “Immi” honlapja teljesen bevándorló baráttá alakul. Korábban a feltételeket hangoztatták inkább elutasító hangnemben, most meg csábító a hangnem.
  Nem értem.

 • Azt hiszem, az egész fejlett világban ugyanaz a helyzet: esztergályos, CNC-s, villanyszerelő, kárpitos, darus, és a többi hasonló szakmában nincs elég ember, mert a népek marketingesnek mennek.

  Aki bevállalja a fizikai-jellegű, de magas képesítést igénylő munkát, aki műszaki-természettudományos pályára megy, annak lesz munkája, azt a Zátony is várja. Irodalomtörténész, árufeltöltő, meg irodista nem kell, az van ott is.

  Még mindig nem elég nagy a baj, amúgy: tegnap kértem árajánlatot egy német cégtől, de azt mondta a nő, hogy sajnos nem tudja e-mailben elküldeni, mert nincs benn az irodai alkalmazott, aki E-mailezni szokott. Ha nincs, hát nincs….

 • Sziasztok,
  szerintetek biztonságtechnikai mérnöki diplomával, IP video téren szerzett 4 év tapasztalattal a BOSCHnál + 7 év egyéb biztonságtechnikai rendszerekkel szerzett tapasztalattal, felsőfokú angol nyelvvizsgával lenne esélyem vízumot kapni és munkát találni itthonról ASAP ???

  • Karesz!
   Nem akarlak elkeseríteni, de mi hiányszakmás végzettséggel adtuk be a vízumkérelmünket 1 éve és még mindig nem kaptunk vízumot (Magyarországon vagyunk). Officerünk is van 5 hónapja. Ellenőrizgetik a papírokat, de lassan megy minden. Állást is nézegetünk, de legtöbb helyen azt mondják, hogy ha nincs munkaengedélyed vagy nem vagy ott, akkor ne is jelentkezz.
   Mi nem kockáztattuk meg a “turista vizummal kimegyek és találok melót” verziót. Már nem is bánom, mert olvashattad itt a blogon ennek az opciónak a hátrányait.
   Arra is készülj fel, hogy rengeteg pénzt emészt fel a project. :(
   Szóval nem egyszerű.
   De sok sikert kívánok! Talán neked gyorsabban megy majd.

 • @Karesz: ASAP semmiképpen. Mellesleg nézegesd meg, hogy a diplomád rajta van-e az elsimert végzettségek listáján: http://www.immigration.govt.nz/opsmanual/i35171.htm

  illetve nézz szét mondjuk a http://www.seek.co.nz, hogy mennyi olyan állást látsz meghirdetve ami passzolna neked.

 • Eh, csak ossze kell boltolni egy kivi csajjal…

Leave a Reply
Bad Behavior has blocked 1476 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: