Motor – kézműves alkatrész

Szóval az úgy volt, hogy veszek egy alkatrészt amitől nekem jobb lesz, ehhez képest egy hosszú, ám roppant szórakoztató kalandban volt részem. Ja, és lett alkatrész is.

Induljunk onnan, hogy az Adventure Rider c. motoros fórumon olvasom a motorom topikját. Az XT600-at a Yamaha két etappban gyártotta az XT paletta sok egyéb tagjával együtt (XT500, Tenere, stb.) 1982-1988-ig, aztán 1995-2003-ig. Az én motorom a legutolsó gyártási évből van, amikor az XT600-at leváltotta a már vízhűtéses XT660 család és a Tenerék is egészen elfajultak. Az általam is hajtott XT600E már rendelkezik mindazon csinosításokkal, amelyeket a modell életútja során szedett össze, önindító, hátul is tárcsafék… nagyjából ennyi, ezeket leszámítva sokat nem kellett piszkálni a járgányt ’82 óta. (na jó, pár lóerővel erősebb is lett az évek során)

So we wait and even then it will investigate (POSTOFFICE).
Im Very sorry – I can not do it as much as half the globe.
For the failure in the backup I have for you another set.

A modell eléggé kiveszett mára, viszont még az első szériából is fut elég sok, köszönhetően annak, hogy a gép egyszerű, mint a faék, karburátoros, egyhengeres, léghűtéses, ebben ha meghal az elektronika, akkor kell beletenni egy új biztosítékot. Viszonylag sokan szeretik, bár az ikertesójának számító Suzuki DR650 jóval népszerűbb, köszönhetően annak, hogy ma is gyártják és az is szinte mindent kibír. Szóval a vonatkozó fórumon lehet mindenféle hasznos dolgokat olvasni a világ minden tájáról, ott jelent meg egy cseh srác, aki megdühödött, hogy a gyári lábtartó mennyire kis hitvány, viszont az aftermarket darabok rohadt drágák.

Fogta magát, megrajzolta CAD-ban a dolgot, bekocogott a műhelybe és legyártott magának egy pár új lábtartót, felszerelte, lefotózta és megírta az egészet a fórumba, képekkel. Lett is nagy felhördülés mert sokan panaszkodtak a lábtartókra, némi joggal, a gyári lábtartó elég keskeny, és ha állni kell rajta perceket (ami földutakon, ahova ezt a motort tervezték, előfordulhat) akkor kényelmetlen és fárasztó a lábnak.

Package arrived?
Please let me know to it comes

Pár srác azonnal rendelt is magának cseh barátunktól, és vidáman felszerelgették őket a motorjaikra, ezek a darabok még szinterezett acélból készültek. Az ötödik modelltökéletesítés (Mark V) egy rozsdamentes mintapéldány, amire már én is szemet vetettem, úgyhogy írtam is a legénynek, hogy én bizony szeretnék ilyet, de üstöllést. Válaszméljében megadta nekem Csehországi bankszámlaszámát, hogy arra leszek kedves elküldeni a megbeszélt lóvét és már faragja is a motyót.

I am so sad. Frustrated by the carrier.
Today I gave written request to investigate where she consignment.
Question: how else you going shipments from Europe?
I change the carrier is unreliable and makes me a bad name. Maybe I’ll send it from Austria.

Na erre mondtam, hogy köszi, de így nem, 2012 van, PayPal vagy valami, nem lehet az olyan komplikált, annyira meg nem kell nekem lábtartó, majd hetekig nem hallottam felőle, aztán egy váratlan méljében közölte, hogy mostantól PP-al is lehet nála fizetni, küldjem a pénzt. Küldtem, és ezzel elkezdődött valami csodálatos.

Hozzá kell tennem, hogy ez a muki egy egyszerű jómunkásember, amolyan lakatosféle, tud CAD-ban rajzolni, rajzot olvasni meg mindenféle fémmunkákat elvégezni a műhelyben, angolul viszont nem tud. Csehül pedig én nem, szóval mégis a közös platform az angol lett, ha már a fórum nyelve is az. Halványan meg vagyok győződve, hogy a google translate segítségével generál angol mondatokat, de akárhogy is csinálja, nagy respekt neki, hogy legalább igyekszik. Szóval kéretik a vicces angolságot nem rosszindulatból kinevetni, pláne a rajz és a terhelési izé után.

Július 17-én adta fel a csomagot, amiről küldött is egy mélt, benne egy Cseh Posta csomagszámmal ahol követhettem a feladmány sorsát. Természetesen a csomagkövetés kimerült abban, hogy feladva NZ-be akkor meg akkor, most meg már a státusz kézbesítve ekkor meg akkor. A köztes időben egy kukk nem sok, annyit sem tudtunk a cuccról de egyre morcosabb leveleket írt, amelyben a helyi postát fenyegette és mindenféle súlyos dolgokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a cucc nem érkezne meg.

I am not an imposter.
I have to cancel the request for investigation at the post office.
Very strange that you deliver on Saturdays (even in Western Europe).

Általában olyan 10 nap alatt ér ide bármi az EU-ból normál postával, nálam Augusztus 11-én dörömbölt a postáslányka a csomaggal, amiről aztán legott értesítettem is a srácot, aki időközben mindenféle vizsgálatokat kezdeményezett az elveszett pakk ügyében. Tegnap viszont felraktuk a lábtartókat a helyére, elsőszülöttem segítségével, úgyhogy most már minden kerek, ráadásul kiderült, hogy a kisebbik gyerekem egyidős a fiával. Engedjétek meg, hogy a mailjéből csent szavakkal zárjam is a posztot:

Thank you for your endurance & patience

9 hozzászólás “Motor – kézműves alkatrész” bejegyzéshez

  1. hát ez nagyon tetszett!! 🙂 azért a terhelési analízis kicsit kamuszagu, de nem baj, lényeg hogy működik. kipróbáltad már?
    a posta meg persze egy vicc, a követés Ausztráliában is hasonló, magyarul feladták, megérkezett a csomag az országba, de ennyi. de az ember bízva bízik, és egyszer csak csönget a postás.

  2. Hamarosan megyek a cseheken keresztül, ha gondolod, beugrom hozzá, ha az óttópálya mellett lakik 🙂

  3. Megmég azt is mondom, hogy szép példáját látjuk egy worldwide business kialakulásának, ami ugyan egy niche-re van alapozva, de működik. Lehet, hogy más motorokhoz is tud lábtartót gyártani, és a fél világon vannak már kuncsaftjai…. respekt!

  4. szépek az ábrák/rajzok

    Voltaképpen mi ez az izé és minek kell?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.