A dömpi

Van nekem ez a terepjáróm, dömpike, amely éppen újjászületik. Már haza is jött!

isuzu-light

A jószág még abból a korból származik (épphogy) amikor un. Javítható Járműveket gyártottak a gyárak, ráadásul ez egy olyan terméke, amely – hogy fogalmazzam szépen – leginkább dzsunga nagy dizelmotorokat és nehéz teherautókat szokott gyártani. Amikor valami fura indíttatásból személyautót próbáltak készíteni, akkor bizonyos személyautós alapvetések, korábbi tapasztalat hiánya miatt, nem merültek fel. Ez okoz némi puruttyaitánságot, viszont kölcsönöz némi bájt is a vasnak. Meg vagyok győződve arról, hogy a tervezés és építés során szimplán megpróbáltak teherautóalkatrészeket kisebb méretben előállítani, majd összeszerelni, lesz-ami-lesz alapon. Ez többé-kevésbé sikerült is.

isuzu-maorifield

Az Isuzu Wizard nevű járgányt egyébként 1990-től 2004-ig gyártották és számos piacra jutott belőle, számos különböző néven. Ez az ötajtós (long wheelbase) verzió a háromajtós Isuzu MU után egy évvel jelent meg Japánban Wizardként, az USA-ban pedig Isuzu Rodeo és Honda Passport néven. A General Motors világában a helyi piachoz illeszkedő néven Opel/Vauxhall/Holden Frontera néven futott, Egyiptomban Chevrolet Fronteraként, Thaiföldön Isuzu Cameo és Isuzu Vega neveket kapott, de Dél-Afrikában Isuzu Frontiernek, Equadorban, Boliviában és Columbiában viszont Chevrolet Rodeonak szólították. Amúgy volt belőle pickup verzió is amit őrült logikai csavarral úgy hívtak, hogy Pickup.

isuzu-desertroad

Miután a dömpi már 2008 óta megvan, ideje volt költeni is rá, mert eddig a kötelező gyakorlatokon felül csak egy pár új gumit kapott, azt is csak azért, mert nagyon muszáj volt. Meg két szúrófényt, de csak azért, mert az volt otthon. Még mindig van kettő, ha rájövök, hogy hogy lehetne felszerelni őket, azokat is felrakom. Ja, mondjuk vezérműszíjat cseréltünk már 200ezernél, de azt a kötelezők közé számítom.

isuzu-90milebeach

Szóval a legkellemetlenebb probléma az volt, hogy folyamatosan elfogyott a hűtővíz, ami nagy dízelek esetén nem kellemes jelenség, viszont számtalan oka lehet. Erősen aggódtam, hogy olyan oka van, ami miatt el kell dobni adni az autót, de mélylélektani vizsgálódások során kiderült, hogy a hűtő van elrohadva, így ha kinyit a termosztát, akkor a hűtővizet  elegánsan ráköpdösi a meleg motorra, ahonnan nyom nélkül elpárolog. (innen gratulálnék az egybeépített víz-olaj hőcserélőhöz, öröm kiszedni)

isuzu-muriwai

Persze gyanús volt, hogy csupa rozsda a víz, az meg nem lesz olyan csak úgy, de arra nem számítottam, hogy a hűtő a teljes magasságában képes széjjelrohadni. Ezt a problémát egy hűtőcserével orvosoltuk, bár az új hűtő, amely minden ízében azonos a régivel, egy (1) mm-el el van cseszve, így a hűtőventillátor védő burkolatának a felfogató füle nem passzol a hűtő füléhez. Annyiért, khm.

isuzu-rangiputa

A közetkező gond a jármű imbolygása volt, amely részben a gumik, de leginkább a kormánymű miatt volt, úgyhogy ha már a hűtő úgyis kinn volt és az ember hozzáfért mindenféléhez, azt is kiszedtük és a szaki elvitte a felújítóba. Ott nem tudom mit műveltek vele, de visszatettük és most nem kell 30-40cm-es, kapkodó karmozdulatokkal küzdeni az úton maradásért. Persze a vezetési élmény az továbbra is terepjárós, de az alkati kérdés, sose lesz olyan, mint egy Toyota Celica.

isuzu-home

A felhasználói élmény fokozása érdekében vásároltam két új gumit az első kerekekre, mert a régiek már teljesen ki voltak készülve, alig volt rajtuk minta. A gumik egyébként az egész kaland összes költségének a negyedét vitték el, rohadt drága a gumi ekkora méretben. Sőt, fékevesztett felújítás-őrület eksztázisában még új ablaktörlőket is vettem!

isuzu-street Volt még egy kissé misztikus olajosodási gond is, a motor menetirány szerinti bal oldala ugyanis hajlamos volt úszni az olajban. Az ilyesmit egy ideig elvicceli az ember (korrózióvédelem, külső-belső olajzás, stb.) de azért, ha véletlenül át kell menni a patakon*, akkor az ember nem szívesen mérgezi le száz km hosszan az élővilágot. Plusz, ha az olaj kinn van, akkor benn nincs, márpedig ott nagy szükség van rá, azért vesszük drága pénzér’. Eléggé dühítő módon nem volt igazi folyás, csak folyamatos olajpára képződött, és nem sikerült rájönni, hogy honnan jön, de állítólag a szerelőbácsi feltárt egy lehetséges okot, majd megszüntette azt, szóval reménykedünk. A szerelgetés előtt nem akartam olajat cserélni, hátha mégis ki kell dobni a kocsit, de most annak is itt az ideje, majd jól ránézünk, hogy szobatiszta maradt-e a masina.

isuzu-muriwai2

Ezután már csak ki kellett fizetnem a regisztrációt, le kellett vizsgáztatnom és kellett vásárolnom RUC-ot megint párezer km-re. Ezek szinte jobban fájtak, mint a fent felsoroltak kifizetése, de most már ez is mind megvan, már csak az apróságok vannak hátra, mint pl. az egyik küszöb rendbehozása, mert valamiért megtámadta a rozsda, de egészen fura módon az utastér felöl rohad, azzal kell valamit kezdenem, csak előre fázom nekiállni, le kell szedni hozzá a kárpitot leszorító műanyagokat, amelyekben nyilván mára üvegkeménységűre szikkadt patentok várnak, amelyek szilánkokra robbannak, csak ha rájuknéz az ember.

isuzu-waimauku

Ezen kívül még vannak sporadikus zárproblémák, ablakmozgatási problémák, rengeteg pókháló mindehol, a kp/zár távirányítóba is kell új elem plusz az ablakmosó és azt az alu fellépőt is le akarom szedni róla, hogy macsóbb legyen, de azt még meglátom.

isuzu-huia

Az ablakmosó-tartály ugyanis elengedi az ablakmosó folyadékot, ahelyett, hogy azt – igény esetén – rálocsolná az ablakra. Egyszer már küzdöttem ezzel a problémával, de amikor nem sikerült megoldanom, nem törődtem a dologgal, úgyis keveset megy a gép, meg ki is kéne venni a teherautó-akkut, hogy hozzáférjek, ami dögnehéz és fel kell mászni a kocsi motorterére hozzá, szóval macerás. Egyébként a tartálynak semmi baja, a kis szivattyú egy lehetetlen vékony kis tömítése adta fel. Valamelyik nap viszont leltem a trademe-n egy arcot aki éppen egy ugyanilyen kocsit bont el (az őrült!), legott letámadtam az ablakmosó miatt és ő készségesen el is adta nekem a tartályt szivattyústul, 15 dollárért. Miután eltökölt vele egy hetet, végül ideadta ingyen, sőt el is hozta a munkahelyemre, arany pofa. (kár, hogy a két hátsó ajtót már eladta)

isuzu-90milebeach2

Az egyetlen kis probléma, hogy annak ellenére, hogy az autó tök olyan, mint az enyém, ugyanaz az évjárat, sőt még a színe is ugyanez a fekete-ezüst, a rohadt ablakmosó-tartály tök más. Nekem egy téglatest van, tetején kupakkal, amit a muki hozott, az meg hosszú és íves és még csak nem is hasonlít. Mindenesetre leszedtem róla a szivattyút, és erősen remélem, hogy a világ autóinak 81%-át ilyen szivattyúval szerelték, tehát semmi más dolgom nincs, csak kiműteni a saját ablakmosó-tartályom, arról leszedni a szivattyút, felrakni az újat (jusson majd eszembe összerakás előtt kipróbálni, hogy berreg-e), mindent visszarámolni, majd élvezni a kis házi szökőkút sziporkázását.

isuzu-hokianga-ferry

Az apróságokra majd szakajtok időt, most viszont újra van egy működőképes, kormányozható autóm, amely jogosult résztvenni a közúti forgalomban. Mielőtt nekiláttunk volna a járgány reanimálásának, kissé tájékozódtam, és hát anyagilag nem nagyon lett volna jobb megoldás, ha eladom a dömpit és veszek valamit az árából, akkor jó eséllyel ugyanennyit költöttem volna arra is (talán a két drága gumit megúszom, de jó esély volt rá, hogy vehetek négy olcsóbbat). Erről a kocsiról viszont legalább azt tudjuk, hogy a többi része rendben van (futómű, hajtás), plusz belefér minden (szörfdeszka, hűtőszekrény, stb), elmegy árkon-bokron, ha arról van szó és nem rohad.

isuzu-90milebeach3

Egyébként most, hogy kerestem róla a képeket, kiderült, hogy ehhez a járgányhoz kötődünk valamelyest, a többiről csak elvétve találtam fotókat, leginkább olyanokat melyeket az eladásukkor csináltam az árverős vebszájtra. De a dömpiről van csomó, az a sok kirándulás meg partonmenés azért csak jelent valamit, végül is elvitt bennünket Cape Reingától Raetihiig. A végtelenbe és tovább!

isuzu-capereinga

*: és ha ilyen autót vezet az ember, akkor, ha lehet,  úgy intézi, hogy át kelljen menni a patakon!

7 hozzászólás “A dömpi” bejegyzéshez

  1. Most már csak egy nagyobbacska eb kellene a csomagtérbe, kicsit csorgó nyállal, s teljes lenne az idill 🙂

    Egy időben azzal bosszantottam az éppen autót keresgélő uramat, hogy olyat nézzen, amibe belefér hátul egy birka. Lekulákozott! (Vidéki volnék.) Pedig akkora hely kell – ha másnak nem, hát a három bevásárlódoboznak…

  2. Nekem tetszik ez a vas, sajnos az itteni unokatesóját, amit Opel márkajellel forgalmaznak, nem szerelték elég erős motorokkal, egy ekkora kocsiba meg a 116LE kevés, pedig vennék ilyet szivesen

    1. nemtom azokban mekkora modor van, de tudtommal minden piacon minden modell Isuzu dizelekkel volt szerelve (a rövid bighornból volt benzines is meg Irmscher tuning verziók!)
      Az enyémben egy 3.1-es TD van, 4JG2 kódjellel, soros négyhengeres, ebben már elektronikusan vezérelt befecskendezés van (űrkorszak!)

      Piaconként volt némi eltérés a teljesítményben, 110-130hp között volt mindenféle, tudtommal az enyém 125hp/3600rpm és 275Nm nyomatékot ad le 2000-es fordulaton. Vagy hát ezt tudta kétszázezer km-el ezelőtt 🙂

      tény, hogy nem egy versenyautó, nehéz is meg nagy is meg lomha is, de hát nem száguldozásra van kieszelve

      1. Azt nem tudom, hogy más piacokon mennyire egységes motorral árulták, de mivel Amerikában úgy tartják, hogy a gázolaj traktorba való :), ezért itt dízeleket nem is nagyon forgalmaznak. Ez a típus többféle benzinmotorral került itt forgalomba, a leggyakoribb a 3.2-es V6-os volt 205 lóerővel és 290Nm-es nyomatékkal.

  3. …még csak annyit, hogy ha lenne pénzem a kocsira/adóra/üzemanyagra, akkor egy Trooper-t vennék, a régi, „nagyon kocka” verziót, az tetszik nekem a legjobban.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.