Motor – winter is coming

A hét elején könnyű szívvel gurultam be a vizsgaállomásra, hogy újabb fél évre megszerezzem a műszakit, de legnagyobb meglepetésemre, mint az anyagcsereügyben relokált macska, repültem.

gumi-vizsga

Nyilván egy világ omlott össze bennem, hiszem a motorom A Szalonállapotú Örökmozgó, amelynek semmi baja nem eshet, olyan mint a safhauzen, mindig megy, sose meg nem áll. A vizsgán is csak a gumik miatt bukott meg szegény jármű, aszonta a forma, hogy van, ahol már egy milliméter alatt van a minta mélysége és ez tűrhetetlen. Férfiaknál ez a méret dolog nem vicc, szóval inkább nem vitatkoztam, úgyis nála volt a bélyegző és nem félt használni.

gumi-oldfront

Szomorúan felkullogtam az internetekre, hogy találjak valami új gumit elviselhető áron, ám meglepődve szembesültem azzal, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint gondoltam. Nem úgy megy ám, mint autóknál, ahol bármelyik gumishoz begurulva, azonnal 8-10 különböző gumiból választhatunk, nem.

gumi-oldrear

Ráadásul az én motorom un. Dual Sport felépítésű/alkatú izé, (ami azt jelenti, hogy se terepen se aszfalton nem az igazi) aminek a kerékméretére szinte kizárólag Dual Sport mintázatú gumik vannak, amelyek eléggé recések és bumszlik, hogy kapaszkodjanak a földúton de elég simák, hogy túlzott rázkódás nélkül suhanjanak az aszfalton. Megvalósítható kompromisszum, nyilván, mint élvezni a tavaszi pikniket, aztán szűzen férjhez menni. Nekem viszont inkább aszfaltra optimalizált gumik kellettek.

gumi-workshop

Eredetileg Bridgestone Trail Wing volt a motoron, ezzel szerelték, és gyaníthatóan ez még a gyári szett volt, tekintve, hogy még mindig csak huszonnégyezer kilométer van az órában. Ez a gumi viszont oldalt is elég bütykös, hogy lazább talajon is meg tudjunk kapaszkodni, ami egész addig nem baj, amíg van minta a futófelület közepén is. Miután én terepen szinte soha nem fordulok elő, és a sávok közötti haladáskor is csak a gumi közepét használom, nekem ott a minta elfogyott kevésbé hangsúlyos, ami ugyan sima járást eredményez, viszont kanyarodáskor előjöttek a recék és röcögtették a motort.

gumi-newrear2

A röcögtetés még nem lenne baj (ha az lenne, nem egyhengeressel járnék) de az, hogy kanyarban, különösen vizes úton, a gumi kapaszkodóképessége kb. 80%-al romlik az már nem tetszett, és jön a tél a sok esővel. Viszont, mivel a terepezés nem jellemző, ezért aszfaltra ideális gumit kerestem, de azokat aszfaltra tervezett motorok kerékméretében gyártják.

gumi-newfront

Az internetet turkálva gyorsan kiderült, hogy vagy veszek megint Trail Wingeket (azóta fejlesztettek rajta), a DS motorosok kedvencét a Metzeler Tourance-ot (ami annyira nem lehet hitvány, a BMW GS sorozatot évekig ezzel szerelték) vagy a Michelin Anakee nevűjét. Másból egyszerűen nincs méret errefelé. Európában kissé szélesebb a választék (Heidenau, Pirelli, Avon, stb.) de itt sok szerencsét a K60 beszerzéshez.

gumi-newrear

Legott eliszkoltam az ADVrider forumaira, ahol szintetizálódik a tudás, a világ minden tájáról osztják az eszet mindenféle alakok, mindent kipróbálnak, aztán elmesélik mi van. A Metzeler kapott sok pozitív visszajelzést és a Michelin Anakee 2 is, de utóbbinak februárban jött ki az új verziója, az Anakee III, amely megnövelt élettartammal, alacsonyabb gördülési ellenállással és jobb kapaszkodóképességgel kábítja a proletárt , akinek motorja kevesebbet fog fogyasztani, ám jobban fog menni és a bárányok is együtt fognak hálni a farkasokkal (szerintem a hajam is kevésbé fog korpásodni tőle). Az új GS BMW-ket is ezzel az Anakee III-al adják a németek, nem lehet az olyan rossz. A kissé szokatlan mintázat ellenére sokan dícsérték és ebből éppen volt is készlet a motorosboltban, úgyhogy emellett döntöttem.

gumi-anakee3

Szerencsére a bolt tesztgumija éppen lekerült egy hónap után az egyik srác DR650-jéről (arra ugyanaz a méret kell), így az egy hónapos, 99%-os pár köpenyt egy százassal olcsóbban emeltem be. Legott fel is tetettem, közben adtak kávét meg egy ingyenes wof vouchert, szóval fél év múlva spórolok még 40 dolcsit. Most csak vissza kell mennem a VTNZ-hez, megmutatni, hogy lecseréltem a gumikat és kapok műszakit.

A munkahelyem felé motorozva értettem meg a supermoto (vagy ahogy itt hívják supermotard) kategóriát, bár én nem cseréltem kisebbre a kerekeim, azért az aszfaltgumik így is sokkal viccesebbek, mint a röcögőses voltak, erősen döntve is kapaszkodik (száraz aszfalton mondjuk nem kunszt) és sokkal simábban gördül, mint a Bridgestone-ok tették. Arról nem is beszélve, hogy bazi nagyot lehet fékezni vele csúszkálás nélkül, ez szintén új élmény. Kíváncsi leszek mit mutat majd télen, szakadó esőben.

6 hozzászólás “Motor – winter is coming” bejegyzéshez

  1. 🙂 „anyagcsereügyben relokált macska” – köszönöm ezt a kifejezést! 🙂 még nem hallottam.

  2. Több éve NZ-on élve és beilleszkedve (számításokat megtalálva) is anyagi kihívás, egy ÚJ motor gumi megvásárlása? Csak mert feltűnöen örülsz annak, hogy fogtál egy 100-ast a vételkor. Egy garnitúra új gumi vásárlása, még Mo.-on sem igényel Credigen hitelt.

    A használt termék vásárlását az új helyett, az ottani gazdasági helyzetetek, vagy csak a korábbi vásárlói beidegződések indokolják?

    Természetesen no offense, csak érdeklődöm 🙂

  3. Ez egyik kérdésre sem válasz, viszont legalább kellően pikírt.

    Pusztán csak érdeklődtem, az ottani lehetőségeitekről.

    A továbbiakban már inkább nem teszem.

    A legjobbakat.

  4. Hali.

    Majd én válaszolok. Nyilván el is lehet inni azt a százast, és akkor sokkal jobban esik. (Mert vannak olyan magyarok is a világban, akik szerint nem az a nagy élet, hogy hitelen vett zsir-uj autót vezetnek, és így két-három év alatt millókba kerül nekik a kamat, meg az amortizáció.)

    Nincs is kéjesebb érzés annál, amikor a lomtalanitáson kukázott gumit rakatom fel, mert oldalt még van rajta elég hús 2-3 Coromandel-körhöz… Egyre jobban hiányzik Zéland… 🙁

    joco

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.