Kütyü – Osprey Aether hátizsák

Nem kezdek bele túracuccok tesztelésébe (csak kicsit) de amíg nem figyeltem igazán oda, akkorát fejlődött a kirándulásipar, hogy egy alaposabb szemlézés után csak kapkodtam a fejem.

Osprey-Overview

Az egész azért lett aktuális, mert a korábbi, többnapos erdei kalandok során egy kölcsönhátizsákkal operáltam (mégegyszer kösz!), ami egyrészt már sokat látott, másrészt kicsit el is szaladt felette az idő (vasfoga). Az a zsák még a régi iskola terméke, combos merevítés, vastagon szivacsozott pántok és akkora oldalzsebek, hogy elfér bennük egy kártyaasztal. Na ma már ilyen nincs, nekem viszont kell egy zsák amivel ki tudok menni az erdőbe négy napra.

osprey-Berghaus_Vulcan

Az őrület ott kezdődik, hogy amikor én utoljára hátizsákot vásároltam, akkor még mindenkinek egyforma háta volt, most viszont van külön férfi és női zsák, és ezekből is az említésre érdemes gyártók különböző méreteket csinálnak. Ma már nem csak elmegyünk a bőrpántos viaszkosvászon zsákunkkal az erdőbe sétálni, lesz mi lesz, hanem tudományos alapossággal megtervezett űrkorszaki motyókkal csináljuk ezt, ezért is tettem ezt a posztot a kütyü kategóriába. A széles, duci hátizsákok keskeny, magas, a cipelő hátához simuló, áramvonalas izék lettek, őrült jól néznek ki és harmadakkora a súlyuk, mint a régieknek.

osprey-vintage

Szóval nyilván nem azt vártam, hogy a nyolcvanas években beszerzett, terepszínű, TIRGU MURES feliratú, csővázas vászonpakkot találom a boltokban, de azért szemem-szám elállt. Járok én a Kathmanduba rendszeresen, ha árleszállítások vannak, de csak bakancsot meg pulóvert meg hálózsákot venni. A Kathmandu egyébként egy meglehetősen túlárazott helyi kirándulósbolt, komplett saját termékpalettával, mindent megkaphatunk, amire a könnyű/városi túrázónak szüksége lehet (plusz szuper kiegészítőket), de gyakran a nagy, legendás márkák áráért. Ott van még a MacPac és a Bivouac, ezek sokkal szélesebb gyártói kör termékeit forgalmazzák, szintén nem gyáva árképzéssel és persze csomó független túrabolt árul mindenfélét.

osprey-vaude

Miután megfutottam a kötelező köröket az általam ismert márkanevek között (Vaude, Lowe Alpine, Tatonka, NorthFace, MacPac, Deuter) gyorsan rájöttem, hogy a 65-85 liter közötti tartományban, ahova én célzok – nagyon zsebbe kell nyúlni, ha az ember ragaszkodik az általa ismert cuccokhoz (aminek viszont megvan az az előnye, hogy egy Vaude vagy Deuter zsákban nem nagyon fog csalódni).

osprey-deuter

A vadászok számára mindenfélét gyártó cégeket is megnéztem (Hunters Element, Ridgeline,Stoney Creek) de a nagy zsákjaikat is csendes anyagból és terepszínűre  csinálják, és közelében sem járnak az igazán klassz zsákok funkcionalitásához, miközben a nagy zsákkal a hátán nem vadászik az ember, kicsi zsákom meg van, maradt a kutatás.

osprey-HE

Alapos keresgélésbe kezdtem, hogy mások hogy oldják meg, mit mondanak a tesztek, review-k, összehasonlítások. Igy ismerkedtem meg csomó olyan márkával (Gregory, Arcteryx, Osprey, REI ), amiről korábban nem is hallottam, ellenben a nálam sokkal komolyabb felhasználók igazi körülmények között próbálgatják őket mindenféle eredményekkel. Miután láttam, hogy a Best Buy címkét az Osprey Aether kapta, elolvastam minden tesztet, megnéztem minden vonatkozó youtube-on vagy vimeon elérhető anyagot, ideértve a német nyelvűeket is. Kevés jobb szórakozás van, mint a német outdoor lingot hallgatva nézni egy embert aki egy hátizsákról beszél.

osprey-arcteryx

A tesztek javarésze összehasonlítja, hogy az egyes zsákokból mennyire könnyű ki- és bepakolni, elérni a mélyebb régiókat, hol vannak ajtók, búvónyílások meg ki tudja milyen űrtechnológiás cipzárok, de sajnos ezen funkciók nagyrésze Új-Zélandon hajítófát sem ér, mert értelmes ember (vagy aki szereti a száraz hálózsákot és ruhákat) nem megy több napra az erdőbe/hegyekbe anélkül, hogy előbb kibélelné a hátizsákját teljes mélységben egy vastag nejlonzsákkal. (bármelyik túraboltban vagy a Mountain Safety-től beszerezhető)

osprey-walk

Érdemes a mások által megszerzett túrázó és vadásztapasztalatokat olvasás útján megszerezni (amennyit lehet) és eltanulni a helyi megoldásokat azoktól akik már kipróbáltak itt egyet-mást. A helyi természetjárók már kigyakorolták a legjobb, leghatékonyabb megoldásokat és szívesen segítenek, adnak tanácsot, mire ne dobjunk ki pénzt. A poszt alján a linkek között vannak ilyen outdoor forumok, oldalak linkjei is.

osprey-forest

Számomra meglepő módon az Osprey egy jól ismert márka, amit itt a zátonyon is forgalmaznak, bár elég horror áron. Ugyanakkor az egyik boltban éppen kiszórják a tavalyi modellt csökkentett áron, úgyhogy magamhoz is szólítottam egyet. Nem csak a szabad szemmel is kitűnően látható árengedmény miatt jártam jól, hanem mert a tavalyi modell szebb zöld (tundra green) mint a 2013-as verzió (bonsai green).

osprey_aether

Az Osprey egy közel negyven éves amerikai cég, a történetét itt elolvashatjátok, mindenféle szuper zsákokat csinálnak és pár éve teljeskörű élettartamgaranciát is adnak minden termékük mellé. (All Mighty Warranty) Aki celebérzékeny az örülhet, hogy Uma Thurman és Harry herceg is mutatkozott már Osprey zsákkal, ennél azért kissé komolyabb sportértékkel bír, hogy Erik Weihenmayer, egy vak sportoló aki egy Osprey zsákkal a hátán mászta meg a Mount Everestet 2001-ben és számos egyéb hegyet később.

osprey-everest

A zsák maga Aether 70 névre hallgat,  számos csodás funkcióval bír:

  • AddOn™ kiegészítők felkötésének lehetősége
  • Esőzsák (ez az enyémen nincs)
  • Felülről és oldalról is elérhető oldalzsebek
  • Két jégszerszám tartó hurok
  • Folyadéktartály kompatibilis
  • nagy hálós zseb elöl
  • zseb a derékpánton (az enyémen nincs)
  • InsideOut™ szorítópántok
  • zellőzős hátrész
  • Piros leszorítópánt a zsákon belül
  • Elszeparálható, külön bejáratú hálózsákrész
  • Pántok derékalj felkötésére
  • A zsák teteje lecsatolható és külön övtáskaként működik

osprey-backpanel

Emellett számos pánt, hurok, cipzár, és mindenféle hasonló izé van rajta, aminél sokkal fontosabb, hogy a zsák könnyű és bazi kényelmes. Egyelőre csak húsz kiló terheléssel próbáltam (a gyerek belecsimpaszkodott és lógott róla a boltban), de futok tesztköröket mielőtt bevinném a susnyásba. A szorítópántokkal nagyon klasszul össze lehet húzni a zsák tartalmát, elkerülve a lötyögést, billegést.

osprey-redstrap

Miután beszereztem egy ilyet, az amúgy elég terjedelmes hálózsákom feleakkora helyen elfér, így szépen keresztben mehet a zsák aljára, és hatalmas hely marad a mindenféle más holminak. Egyébként érdemes okosan pakolni, ebben számos video és leírás segít nekünk, de azért egy kis józan ésszel is elég messzire jut az ember. A zsák karbantartásáról és használatáról tájékozódhatunk a kézikönyből (régebbi modellek).

osprey-hipbelt

Hasznos Outdoor linkek:

Outdoor boltok/márkák:

10 hozzászólás “Kütyü – Osprey Aether hátizsák” bejegyzéshez

  1. Pappito, a Compression Sac-ot nem értem, mennyivel jobb mint a hálózsákok saját zsákjai?
    (Mármint errefelé minden hálózsákot saját zsákocskában árulnak, tehát vagy arrafelé nem, vagy pedig ez annyival jobban tömöríti, mint amire én képes vagyok magam? És hogyan?)

    /r.

    1. az én hálózsákom zsákja csak egy szimpla zsák aminek be lehet húzni a száját, nincsnek ilyen pántjai amivel kicsire össze lehet húzni, nem egy fenszi-smenszi darab, és eléggé bazi nagy. (szintetikus tölteléke van, nem toll)

  2. Mondjuk szerintem a rovasirasos turul madar miatt vetted meg na de mindegy:)

  3. És mennyiért sikerült megvenni?
    Mostanában én is hasonlót keresek, de jónéhány boltból (Kathmandu, MacPac, MountainDesign) már kifordultam az árcimkéket látva 😀

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.