Kütyü – SelectaDNA

Régebben már írtam a SNAP nevű rendőrségi adatbázisról, ahova felvihetjük értékeinket, és amely segítségünkre lehet a biztosítási ügyintézésnél egy esetleges betörés esetén. Itt egy másik megoldás, amellyel megjelölhetjük értékesebb cuccainkat, így könnyen bizonyíthatjuk, hogy az a miénk volt.

selectadna_logo

A SelectaDNA egy viszonylag egyszerűen alkalmazható, ötletes megoldás, gyakorlatilag egy azonosító festék, amellyel megjelölhetjük tárgyainkat. Az átlátszó festék un. microdotokat tartalmaz, és minden microdot  üvegenként egyedi kódot, amit vásárlás után a tulajdonos nevéhez rendelhetünk.

selectaDNA_microdots

Igy a megjelölt dolgainkról egy esetleges hatósági vagy biztosítós eljárás során nem kell külön bizonygatni, hogy a miénk volt, elég igazolnunk, hogy a microdoton levő szám minket jelent. A vízalapú festéket nagyon nehéz eltávolítani, különösen, ha ravasz helyekre kenjük. A rendőröknél van mintavevő holmi, úgyhogy költséges és bonyolult laborvizsgálatokra nincs szükség, ha valakit elkapnak a mi laptopunkkal vagy telefonunkkal, tekintve, hogy a rendőrség fér csak hozzá az adatbázishoz amely a microdotokhoz rendelt neveket tárolja.

selecta-school

Az alkalmazása házi körülmények között is pofonegyszerű, de ipari kiszerelésben használják iskolák, könyvtárak, gyárak, videotékák, stb. A home csomagban kb. ötven dollárért jelölhetnünk ötven tárgyat, de vannak komolyabb kiszerelésű megoldások is. Mindegyikhez kapunk matricákat, amiket rágasztgathatunk a jelölt tárgyainkra, ha ettől jobban érezzük magunkat és a betörni vágyók informálására ablakainkban is jelezhetjük, hogy inkább a szomszédba éri meg betörni. Kicsit nyugodtabban alszik az ember, ha tudja, hogy a kerékpárja, fűnyírója, szerszámai, tévéje, laptopja meg van jelölve.

SelectaDNA

A tárgyak jelölgetésén kívül embereket is jelölgethetünk, legalábbis azokat, akik akaratunk ellenére látogatnak el otthonunkba, esetleg záróra után üzletünkbe, irodánkba. Egy automata spray-el lepermetezhetjük a gonosztevőt, aki aztán UV fényben ragyogni fog és hordozza a drága pénzen vásárolt microdotjainkat.

selecta-criminal

Új-Zélandon egy teszt projekt erejéig ezer Randwick Parki otthonban alkalmazták az egyedi jelölést, és hat hónap alatt 61%-al csökkent a betörések száma. A SelectaDNA-t már 24 országban alkalmazzák – és mivel könnyíti a hatóságok életét – sikerrel.

9 hozzászólás “Kütyü – SelectaDNA” bejegyzéshez

    1. Miután megszárad jelentősen jobban néz ki. Jópofa cucc, Új-Zélandon mennyire van erre szükség vajon?

      1. Ezt akartam én is kérdezni 🙂 A hírekből nem igazán jön le, hogy milyen a közbiztonság, mennyire gyakoriak a lopások, betörések.

  1. olyan átlátszó körömlakkszerűre szárad, nem zavaró, pláne, ha ravaszul a hajlatokba kened. Egyébként az, hgoy mennyire van szükség rá… az nem csak attól függ, hogy mennyi betörés van. Itt is van jobb meg rosszabb környék, van olyan is, ahol rács kell az ablakra, de a nagyja az szimpla üveg, hitvány ablakkeretben, szóval nem az a védelem.

    Szükség inkább jogi okokból van rá (azért abban én nem hiszek, hogy egy narancsszín matrica az ablakon elrettenti a lopót) ha valaki sétál a ps3-addal a hóna alatt és te nem tudod a gyári számát vagy előkeríteni a számlát hirtelen, akkor jönnek a hosszas bizonyítási eljárások. Ha rajta van a kenőcs a holmin, akkor azt hazudik a lopó amit akar, a rendőr 3 perc alatt megmondja, hogy a te holmid van nála. A rendőrnek is kevesebb papirozás, neked is kevesebb ügyvédi díj…

    Ráadásul mondjuk veszel egy notebookot a trademe-n, se számla se semmi („as is”) valaki meg elviszi, akkor hogy igazolod, hogy a tied és nem mondjuk eladtad a lopónak csak kéne vissza?

    szóval nekem hatékony segédeszköznek tűnik, ha egyébként a bűnmegelőzés és bűnüldözés többi része működik, mondjuk úgy, hogy mondhatod, hogy a szériaszámok értékek listázva a rendőrségnél, plusz a holmik befestegetve kenőccsel, te megtettél mindent.

    1. Mondjuk e vonal mentén a megjelölt cucc később értékesítése TradeMe-n keresztül lesz problémás. Levakarni nem tudod róla, így csak bonyolítja a helyzetet.
      Más kérdés, hogy valószínűleg ez a kevésbé macerás azzal szemben, ha tőled lopják el.

  2. a) A rendőrök vajon látják a regisztráció idejét is? Mi van ha a tolvaj látja a narancs matricát, és ellopáskor rögtön felken rá valamennyi *saját* cuccot a tiéd fölé/köré, így a rendőrök csak az övét olvassák le, vagy mindkettőt…

    b) A rendőrök hogy olvassák le? Érzékeny pontja (főleg itthon, merthogy itthon is van képviseletük, nem olcsók), hogy hiába szórom ki az anyagot, ha Kovács III. József törzsőrmester egyrészt nem is hallott még ilyenről és nem is érdekli, másrészt meg az egész rendőrségnek nincs itthon amúgysem eszköze, amivel leolvashatná…

    1. a saját cucc rákenését nem tudom hogy ki lehet-e védeni, vagy meg lehet-e állapítani, hogy melyik kenődött előbb. (mondjuk egy számlával megtámogatva, vagy egy korábban listázott szériaszámmal azért kicsit jobbak az esélyeid)

      a rendőrnél itt van egy doboz a kocsiban amivel mintát tud venni, (ez a duma, de ellenőrizni nem tudom, sose láttam még itteni rendőrautót belülről :)) és akkor az hivatalos. Amúgy egy egyszerű mikroszpók és egy fülpiszka elég, nem kell űrhajó hozzá. 🙂

  3. A spray jobban tetszik, betörőt, támadót le lehet vele fújni. De a tárgyakat megjelölni? Nagy esély van rá, hogy úgysem találják meg. Amúgy szerintem egy 50 adagos 30 ezerért nem lenne olyan drága Mo-on, ha tényleg lenne esély arra, hogy megtalálják a cuccokat.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.