NZ Post – YouShop

Az újzélandi posta történetéről már volt szó korábban, és már ott is említettem, hogy a posta igen okosan vészelte át a postaforgalmi monopólum eltörlését. A megváltozott piaci környezetben újabb és újabb, modern szolgáltatások beüzemelésével igyekszik a cég nagyot szelni a tortából.

postlogo

A posta továbbra is állami kézben van és viszonylag jól is múködik, bár idén már pedzegetni kezdte, hogy a szombati kézbesítést befejezik és csak a munkanapokon fogják a postaládáinkba tömni a küldeményeket, tekintve, hogy a hagyományos levélforgalom combos tempóban hanyatlik.

A levélküldeményeken kívül viszont sok más is van amit a posta szolgáltatni tud, igazodva a piaci igényekhez. Mivel a zátony lakossága – köszönhetően az erős kiwi dollárnak és a helyi kereskedők árképzési szokásainak – lelkesen rendel mindenfélét az internetes áruházakból, az NZ Post ügyesen – ha nem is úttörőként, de komoly saját infrastruktúrával – helyezkedett be egy piaci résbe. A webáruházak egy jelentős része része, (pl az Amazon), leginkább nem szeret Új-Zélandra szállítani, ahogy sok ebay-es eladó is csak nagyon drágán, vagy egyátlalán nem postáz a zátonyra.

youshop-uk

Annak ellenére, hogy még a magas postaköltség ellenére is sokszor megéri az internetről vásárolni, arra nincs jó megoldás, ha az eladó egyszerűen kizárja Új-Zélandot a címzettek közül. Erre reagált a posta azzal, hogy elindította a YouShop nevű szolgáltatását, amellyel egyelőre két komoly piacot nyit a kiwiknek, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot.

A szolgáltatás lényege, hogy ha beregisztráljuk magunkat, akkor a posta ad nekünk egy amerikai (vagy angol vagy mindkettő) postacímet, amelyre a webshopok már szívesen küldik el nekünk a megrendelt motyót, sok esetben postaköltség nélkül. A postacímünk egy nagy raktár címe amúgy, amelyet a kiwi posta üzemeltet, az oda beérkező küldeményeket hozza haza és kézbesíti a felhasználónak. Igy helyiként rendelhetünk mindenfélét az USA-ban és UK-ben.

youshop-box

Persze az USA-NZ postázásért fizetnünk kell, de a küldeményünk nyomonkövethető és már úgy jön el az USA-ból, hogy már eleve annak a kezében van, aki majd aztán elhozza az ajtónkig. A postaköltség változó, csomagonként van egy NZD12.50.-es alapdíj, amire jön a fél kilónként NZD4.75.-, tehát, ha van egy fél kilónál könnyebb rendelésünk, az NZD$12.50 + NZD$4.75 = NZD$17.25.-ból itt van.

A ravaszság annyi, hogy nem szimplán a mérlegre teszik a csomagot, hanem valamiféle ősi, postaforgalmi okkultizmus alapján, bélyegenyvbe mártott vonalzóval mérik, un. volumetrikus súlyt számolnak, amelynek képletét fekete kokas vérével írták be a kézbesítőkönyvekbe: Volumetrikus súly (kg) = [hossz(cm) x szélesség(cm) x magasság(cm)]/5,000cm. Ez azért jó, mert a harminc dekás csomagunk, ha kicsit nagyobb, akkor akár elérheti a másfél kilót, de hát a postával nem lehet vitatkozni. Illetve lehet, de minek.

youshop-how

Ha a csomagunk értéke magasabb, mint 250 dollár (de alacsonyabb, mint 1400) akkor még hat dollár extrát is felszámolnak, valamiféle biztosításra, és ilyenkor már a vám összege is hozzáadódhat a költségeinkhez, de az amúgy sem megkerülhető bizonyos összeg felett. Ugyanakkor, ha több csomagunk van, amiért egyszerre fizetjük meg a postaköltséget, kaphatunk kedvezményt.

Ha rendelésünk megérkezik a posta külföldi raktárába, kapunk egy értesítést, hogy jött valami cucc, és megmondják mennyiért hozzák el nekünk, ezt ha legott kifizetjük, akkor egy-két napon belül elindul felénk a csomagunk, amelyről folyamatosan kérhetünk tracking információt.

A posta emellett a roppant kedves szolgáltatás mellett folyamatosan fejleszti az informatikáját, eddig is kínált okostelefon appot, és webes kalkulátorokat, de mindenféle API-kat is kínál a nagyérdeműnek, amelyeket az beépíthet az alkalmazásaiba, vagy saját webshopjába.

6 hozzászólás “NZ Post – YouShop” bejegyzéshez

  1. Az USA cím biztosítása nagy ötlet, sok cuccot nem tudtam megvenni európai (azaz inkább csak magyar) szállítási cím miatt az ebay-en.
    Az persze dupla fura, hogy egy állami cég ilyesmire is képes 😉

    1. Magyarországról is elérhető ilyen szolgáltatás, annakidején egy Kindle-t rendeltem szülinapi ajándéknak, mert itthon még nem fogalmazták, a szülinap meg ugyen nemigen halasztható.
      http://www.borderlinx.com/

    2. Dadadada. Nem allami. A legnagyobb g3ci terrorista zsarolo kocsot tarsasag ami uj zelandon letezik. Verszivok!

      1. Upps, my bad. Allami tulajdon. A tobbi kijelentesem attol meg tartom. Sot, most ez a fostalocska tarsasag, in their greatest wisdom, koltsegtakarekossagra hivatkozva, lehet, hogy csak heti haromszor fog kezbesiteni hamarosan. De csak a varosban, videken nem. Mert ugye fajlagosan hol is van a nagyobb koltseg? Videken.
        Es arrol sincs szo, hogy a csokkentett szolgaltatas miatt mennyire fogjak csokkenteni a belyeg arat.

        1. a bélyeg árát nyilván nem fogják csökkenteni, ilyesmire még nem is volt példa tán, és ha csökkentenék, akkor előbb nyolcmilliós beruházással felkészítenék erre az informatikai rendszert 🙂

          egyelőre a szombati kézbesítésről vakerálnak, hogy azzal leállnak (levelezésről beszélünk, nem csomagról btw)

          a zsarolós-terroristás részt továbbra sem értem

  2. Ez a vudu volumetrikus számítás csúnya kibabrálás az egyszeri vásárlóval. Egy egész darab kosárlabdát az USA-ból komoly 60 pénzért lettek volna hajlandóak leszállítani. Rögvest az ügyfélszolgálathoz fordultam, hogy nem tetszenének esetleg leereszteni a kedvemért, akkor talán félpénzből is meglenne. Nem tetszettek. Legalább mázlim volt, iParcel elhozta kevesebb, mint félpénzért, igaz adtak hozzá izgalmat is, jön-e, vagy nem jön-e.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.