Villany – Pattern Recognition

Nem, nem Willam Gibson örökbecsűjéről lesz szó, hanem a háztartási villanyórakémkedésről. A villanyóránk ugyanis minden lépésünket jelenti a központnak, ahol szorgos kezek óránként beírják a kockás füzetbe, hogy mennyi elektron kocogott el hozzánk. Ez eddig is így volt, csak rondább volt a grafikon. Most piros.

villany-smartmeter

Amúgy, ha azt hitted az okos villanyóráktól nem rettegnek emberek, hát tévedtél, mint mindennek ennek is megvan a maga alufóliasisakos tábora, de hát adjuk meg mindenkinek a minőségi rettegés lehetőségét. Szóval amúgy az okos villanyóra a felhasználónak tényleg nem jó semmire ha leszámítjuk, hogy kapunk grafikont, ellenben jó a szolgáltatónak több okból is, viszont a rendszer bevezetését végül úgyis a végfelhasználó fizeti meg. Ettől persze a smartmeter még nem káros, csak drágán alakítja át a számokat grafikonná.

Na de térjünk rá a szerkesztőség elektronjaira, most, hogy megjött a villanyszámla, kiválasztottam egy hetet (július 21-27) és leszedegettem a grafikonokat az óránként jelentett adatok alapján. Nagy meglepetésekre nem számítottunk, mivel tél van, több a sötét és több a hideg mint nyáron, és ezen csapások ellen elektromos áram segítségével harcolunk, jól látszik, hogy mikor mennyi kraft kell a háztartásnak. Majd nyáron is csinálok egyet, ha el nem felejtem.

A hétköznapok rutinja kb. a következőképpen néz ki: hat körül kelés (erről én csak mendemondákból értesültem) melegvízfelhasználás, konyhai tevékenykedés, némi sporadikus világítás, nagyjából nyolc körül megyünk el otthonról és fél hat felé érünk haza. Vacsi, főzés, világítás, melegvízfogyasztás, tévé, muzsika, stb. takarodó kb. éjfélig bezárólag. Ehhez a fűtés a következőképpen néz ki: háromnegyed hatra, mire hazaérünk 22 fokra fűt a szisztéma, éjfélkor a hálókban lemegy 21 fokra, a nappaliban pedig 17 fokra, ott nem vagyunk éjjel, aztán jön a reggeli rutin, reggel hattól 22 fok, nyolckor leó. Hétvégén persze attól függ mennyit vagyunk otthon, milyen hideg van odakinn, stb. az elég kiszámíthatatlan és ha csak egy kis napsütés is van, akkor lekapcsoljuk a fűtést, mert nem kell.

Kiválóan megfigyelhető a nyüves villanybojler tevékenysége a reggel és este nyolc körüli időszakban, a vízmelegítés a legkomolyabb tétel a fogyasztásban. Napközben a bojler és a hűtő dolgozik csak, (0.1-0.4 kWh) az éjszakai fogyasztás pedig a külső hőmérséklet függvénye, ha nagyon zord az idő akkor simán megvan az 1+ kWh (22.-e kedd pl.) de mondjuk pénteken (25.-e), amikor nem volt hideg odakinn megállt fél-egy kWh-ban. A hétfői grafikonon látható kék nyíl egy kivételes pillanat, este tízkor szénné égett a ház utcai csatlakozása és két órán keresztül nem volt villanyunk amíg ki nem jött egy muki és meg nem javította, a kedd hajnali magas érték az, hogy a ház visszafűtötte magát 22 fokra miután megint lett villany. Na jöjjenek a grafikonok, a végére odaraktam, hogy mennyit esett meg mennyi volt a legmagasabb és a legalacsonyabb napi hőmérséklet azon a héten.

21 22 23 24 25 26 27

villany-weather

29 hozzászólás “Villany – Pattern Recognition” bejegyzéshez

  1. Én kitoltam velük, napelemeket tetettem fel. Túl sok elektront nem fogok használni.

    1. olyan napbigyó engem is érdekel ami melegvizet csinál (nem a mai nap gondja mondjuk) mert az kiváltana nagyon sok elektromos áram felhasználást, még a tél nagy részében is.

      meg vannak már olyan okos heatpumpok amik megcsinálják a melegvizet is

  2. Az energiafogyasztásod kb 90%-a erre megy el: fűtés + főzés + melegvíz. Ahol gáz van ott mind ez gázzal megy.

  3. Nem értem mit nem értesz. 1 kW mennyiségű villanyáram kb. 4-5-ször többe kerül mint 1kW mennyiségű gáz.

    1. Azt nem értem, hogy legutóbb kb 25+ kiadó házat néztem meg (Hauraki-Devenport vonal), és egyikben sem volt vezetékes gáz (nem ez volt a fô szempont, de ezt is néztem).
      Ha a vezetékes gáz meglétét is feltételnek szabom, akkor soha nem bérelek lakást 🙂
      A Vectornak van erre alkalmazása, szépen megmutatja hová mennyiért húzzák be a gázcsövet. Lehet pont Csanádék fejlesztették 😉
      http://vector.co.nz/gas-estimator

      1. na ez a szar nem működött hetekig, most meg megy, mégis van gáz az utcában 🙂

        egyedül a melegvízért lenne értelme beköttetni. meg persze akkor a tűzhelybe is. fűtés szempontból nem lennék kisegítve.

        amúgy nem nagyon elterjedt a vezetékes gázzal babrálás, de bele lehet futni. általában a házakban _nincs_fűtés, szóval ez hiába szempoint neked, ez alapján ne válogass 🙂

        1. Mint írtam nem szempont, egyelôre. Majd helyben kialakul mi és hogyan lesz pontosan. 🙂

      2. Persze ha nincs bevezetve a gáz és minden villannyal működik akkor nagyon sokba kerül bevezetni és mindent átállitani. Ezért mondtam hogy oda kell költözni ahol a gáz be van vezetve.

        „1kW áramból 3+kW fűtést csinál a masina.” Ez jobb mint az örökmozgó 🙂

        A villany és gáz ára rá van írva a számla hátuljára. Most néztem meg az enyémet.
        villany: 28.56 ¢/kWh
        gáz: 1.804 ¢/MJ

        (átszámolás: 1 J = 1 Ws)

        1. hát nem fogok a gáz után költözni 🙂

          meg azzal se vagyok kisegítve, ami a te számládra van írva.

          hol laksz?

    2. de én használok olyan energiát amiért nem fizetek (mint minden heatpump tulajdonos) nem fűtenék olcsóbban gázzal, mint elektromos módon.

      1kW áramból 3+kW fűtést csinál a masina.

      arról nem is beszélve, hogy iszonyat pénz lenne rákötni az utcai hálózatra (ami nincs) plusz kiépíteni valamiféle radiátoros fűtést, plusz kazán plusz kémény plusz engedélyek a franc tudja mi kell még hozzá. Egy olyan helyen ahol nem megy nulla fok alá a hőmérséklet.

  4. Okosméter: egyetértek, a smart meter nem Neked jó mint fogyasztónak, hanem a mérőóra-üzemeltetőnek. Sokkal több adatot szolgáltat, nem csak mikor a szaki egyszer leolvassa havonta. Most is egyszer olvassa le, de már közel sem kell mennie, csak elhalad a ház előtt a kütyüjével és megvan egész hónapra akár 5 perces időszakokra lebontva a kimenő/bejövő óraállás.
    Bár van, ahol maga az óra küldi naponta be az infót, csak adatbázis legyen a talpán aki ezt letárolja. Nem azért mert nem lehet big dataként kezelni, hanem mert a fenének hasznos regiszterenként, 5 percenként ennyi infó letárolása pláne a jó kis „bőbeszédű” XML formátumban 🙂

    Meg a félig okosak az óránkénti fogyasztást a napi alapján számolják ki, 12-vel leosztva 🙂

    Az viszont biztos, hogy jó kis grafikonokat lehet általa csinálgatni!

    1. szerintem nem xml-ben tolja a datát, hanem vannak direkt ilyen mérésadat protokollok (OSGP pl.), azokat használják, de pontosan nem tudom. Azt nem tudom, hogy hány percenkét jelent a központnak, de a posztban levő grafikonokat a villanyszolgáltató adta, szóval legalább óránként biztos van adat. Tudtommal nem rf, hanem a kanócon megy a feljelentés, de lehet h tévedek, de ha el kell rohangálni a ház előtt, akkor felesleges az egész macera, akkor havonta elég lenne, és ha már itt a menyus, akár le is olvashatná 🙂

      azért, ha én vagyok a grid management, akkor lehet, hogy szeretném tudni ötpercenként, hogy hol mennyi a load, a kérdés, hogy az ötperces intervallumot feldolgozni megéri-e

      de ezek már a villanyhálózat okkult mélységei

  5. Egy ideális(abb) világban lehet hogy más szabványt használnak, a Metrix által karbantartott órák viszont tutira XML formátumban küldözgetik ide-oda az adatokat. Igaz, nem ők a legnagyobb mérőóra-hálózat, hanem másodikak, az elsőről meg nem sok mindent tudok ilyen mélységben.

    1. Adatbázis szinten átlagolnak bizonyos idő felett. Teszem azt 1 hónap után már nincs meg az 5 perces bontás, csak az 1 órás átlag és a csúcs, esetleg minimum értékek az órára. Fél év felett meg ugyanez napi/félnapi bontásban.

  6. Metrixnél ha minden igaz jópár évig tárolják a nyers adatokat, anélkül hogy felösszegeznék. Manapság a BI/adatbázis világban már nem annyira az archivált adatok tárolása kihívás, szóval ezt viszonylag alacsonyabb költséggel meg lehet tenni mint akár nem is olyan rég.

    Oké, a 2degress nem tárolja el az összes technikai tranzakciót évekre, mert az már igazi Big Data és ember legyen a talpán aki elemezhető formába önti, de a mérőóráknál még megtehető.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.