Kütyü – Mi Band

A nem lanyhuló fitnesszőrület és az okostelefonok találkozása remek kütyübirodalmat szült, most barátkozzunk egy feltörekvő márka termékével, amely a sportkütyük rendjébe és a fitnesszkarkötők családjába tartozik. A Xiaomi az egyik legnagyobb mobilgyártó, aki nemrégiben felismerte, hogy a túlzottan kínai névvel hátrányt szenved a nemkínai piacokon, úgyhogy kitalálta a Mi brandet és a telefonok mellett már mindenféle egyebeket is gyárt.

mi1

A műfajt persze nem a Xiaomi találta ki, a piacon számos jól bejáratott, különböző funkciókkal bíró termék elérhető, mint a Jawbone, Nike+ Fuelband, FitBit, Garmin, Polar, stb. és másféle termékekkel már ismerős nevek is egyre-másra jelennek meg a boltokban, pl. az Acer. A Mi Band sem sokban különbözik a többi gyártó hasonló termékétől, viszont az árában igen, szinte pofátlanul olcsó, úgyhogy a húsz dolláros árával éppen beleesett a játszós büdzsébe.

mi-band1

Tekintve, hogy a Xiaomi az androidos piacra gyárt telefonokat, a Bandhoz szükség van egy androidos (v.4.4) okostelefonra is amire fel kell telepíteni a Mi Fit nevű ingyenes applikációt, azt bluetoothon összebarátkoztatni a Mi Banddel, és már fittülhetünk is. A koncepció az, hogy van egy okos mozgásérzékelőnk, ami kitalálja, hogy éppen lépegetünk, megszámolja a lépéseket és ebből okkult módszerekkel következtet a fittségünkre. Megszabhatunk magunknak napi sétálnivalót és nyomon követhetjük a 3 ledből álló pici kijelzőn, hogy kábé hol tartunk, vagy a telefonon, hogy pontosan hol. Ha elsportoltuk magunkat az általunk megszabott határig, akkor vibrál meg villog, velünk örvendezik.





mi-szalad

A fitneszkarkötők nélkülözhetetlen képessége az alváselemzés, a Mi Band nem hagy bennünket cserben, kifigyeli, hogy mennyit fészkelődünk éjszaka, majd reggelre kielemzi, hogy mennyi időt töltöttünk mélyen alvással és mennyit nem-túl-mélyen alvással az éjszaka, sőt, ha esetleg felébredünk, azt is érzi. A napi teljesítményünket és alvásunk minőségét egy nem túl komplikált grafikonra rajzolja fel, amit aztán nézegethetünk napi, heti és havi bontásban, és megkapjuk azt is, hogy hány kalóriát égettünk el az izgésmozgással.

mi-sleep

Ha amúgy nem érdekel bennünket a sétaméricskélés, akkor használhatjuk a bigyó egyéb funkcióit, pl. az ébresztőt, ami igen hasznos, ha úgy akarunk felkelni, hogy másokat nem verünk fel, a beállított időben a karkötő vibrálással ébreszt. Ráadásul több ébresztést is beállíthatunk, hétköznapi, hétvégi, vagy általunk megszabott ismétléssel. Én, aki hajlamos vagyok bármit átaludni, simán felkelek rá, szóval működik.

mi-alarm

Emellett kihasználhatjuk vele az android Smart Lockját, ha beállítjuk, hogy a karkötőnk Trusted Device legyen, akkor amíg a telefon meg a karkötő közel van egymáshoz, nem kell a lezárt képernyőt oldogatnunk minden alkalommal, amikor a telefont babrálni óhajtjuk, nyitva marad. Ráadásul rezgős és villogós módszerrel jelez nekünk, ha a telefonunk vagy a Mi Fit app mondani szeretne valamit, a bolti Mi Fit app értesítései elég szimplák, de mondjuk ha nem halljuk meg, hogy csörög a telefonunk, akkor az általunk beállított idő elteltével vibrálni kezd a karunkon, hogy tudjuk valaki hív bennünket.

mi-lock

Mivel a gyári app fejlesztése nem túl tempós, a népek saját kézbe vették a fejlesztés egy részét, úgyhogy vannak szabadon elérhető verziók, amelyek lehetővé teszik más applikációk értesítéseinek Mi Band-ra vezetését, így teljesen testre szabott recegés-villogás rendelhető az sms-kapáshoz, email érkezéséhez, beérkező fb kommentekhez, vagy akármihez. Őszintén szólva én ehhez túl lusta vagyok, de akit érdekel és képes egy apk-t felrakni a telefonjára egyedül, az errefelé keresgéljen.

mi-graph

A legutóbbi frissítésben (app v.1.4.152) már olyan őrületes fejlesztések jelentek meg, mint pl. a fb-on és twitteren való megosztás, (mintha bárkit érdekelne hogy aludtál) három másik közösségi szájt (QQ, Weibo, WeChat) és valami csak kínában elérhető egészségügyi szolgáltatás, és ez a verzió már támogatja a Mi legújabb termékét, a Mi Scale-t, ami – hiszed, vagy sem – fürdőszobamérleg, viszont csak tizenpár dollár és az egész család súlyváltozásait képes követni. Hol tart a tudomány!

mi-scale

mi-smart-scale

Más karkötőkkel nincs tapasztalatom, de ez elég tisztességesen bírja a tempót, a gyár szerint elég havonta feltölteni a hozzá kapott kis usb-s bölcsővel, hát nekem eddig nem sikerült lemerítenem, és állítólag a trükkös appal, ha minden telefonos notifikációnk röcögteti a karkötőt, akkor is huszonnapokig bírja szuflával. Sőt, mi több, a cég szerint IP67 por és vízvédettségű a kis bigyó, tehát kibírja, ha zuhanyzunk benne, erről nem tudok nyilatkozni, én sose pancsoltam vele.

mi-x

A  gps alapú Route Tracker funkció picit még kiforratlannak tűnik, tekintve, hogy szerinte két és fél perc alatt ötezer négyszáz km-t tettem meg az előbb a parkolóban, ami ugyan nem fénysebesség, de azért a hangsebességnél lényegesen fickósabb tempó és még csak össze se borzolódott a frizurám. Emellett menet közben egy ideges női hang kínaiul karattyol, és az applikációban is feltűnik némi kínai szöveg itt-ott, de gondolom majd kicsiszolják. Jó lenne, ha működne, akkor nem kéne az endomondo, ha térképen akarnám nézegetni, hogy merre kóricáltam.

mi-battmi-flashÖsszességében persze sportolni remekül lehet enélkül is, de ki ne szeretné a grafikonokat meg a kütyüket, ráadásul messze a fájdalomköszöb alatti az ára is. Azt nem tudom, hogy én fittebb vagyok-e, de a gyerek esténként elrángat sétálni, hogy lássuk, hogy villog, ha elérjük a mittoménhányezer lépést… mivel a gyerekkel sétálni jó móka, már ezért megéri, bár egyesek szerint ilyen fitneszbigyó nélkül is lehet sétálni, de hát annyi mindent beszélnek az emberek.

2 hozzászólás “Kütyü – Mi Band” bejegyzéshez

  1. nekem ez a mi egyre gyanúsabb, hogy a következő mobiltelefonom gyártója lesz.

    egyébként meg egy jawbone 24 plus karkötőm van, ami kb. 5-ször ennyibe kerül, és a leírtak alapján kevesebbet tud, miközben hetenként tölteni kell. az egyetlen mentségem, hogy ajándékba kaptam.

  2. „… de azért a hangsebességnél lényegesen fickósabb tempó és még csak össze se borzolódott a frizurám.” – biztos jó a hajlakkod! 😀 Taft?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.