Bajban a nemzet!

Akkor derül ki milyen erős egy nemzet, amikor mindenkinek közösen kell szembenézni az életet alapvetően befolyásoló problémákkal. Nem az első eset, hogy egy multi gáncsot vet a kiwi életformának, a korábbi esetek átvészelése nem jelent garanciát arra, hogy ez a későbbiekben is sikerül. Az aktuális közfelháborodás már most szélsőséges nyilatkozatokra ragadtatta a közvélemény egyes tagjait és ki tudja mi lesz a vége? A Nestlé megváltoztatta Milo receptjét.

milo

A Milo egy ilyen kakaószerű instant italpor amiben van mindenféle jóság, vitaminok, ásványi anyagok meg rost, úgyhogy nem csak finom, hanem egészséges is. A Milo a harmincas években született, amikor a gazdasági világválság erősen odacsapott az ausztráloknak (is) és a gyermekek tápláló élelmezése nem volt megoldott, egy Thomas Mayne nevű vegyész okoskodta ki, hogy hogy lehetne a csokit meg a árpamalátát úgy összekeverni, hogy tejjel iható legyen. Így született meg a Csendes-óceáni régió ovomaltinja.

Az 1934-es piacrakerülése óta a termék töretlen népszerűségnek örvend, ami nyilván köszönhető annak, hogy csokis íze van, amit nem túl nehéz letolni a gyerekek torkán. Mára a Milo nemzeti itallá vált, a munkahelyemen a tea és a kávé mellett mindig ott van egy két kilós aludoboz Milo is. Na ebbe gasztrokulturális alapvetésbe köpött bele a Nestlé azza, hogy megváltoztatta a receptet. A változás nem jelentéktelen, a gyártó kiszedte a receptből az A és B1 vitaminokat, a magnéziumot és a vanília ízesítést, és helyettük D, B3, B6, B12 vitaminokat rámolt bele.

milo2

Az ojságok cikkeznek, a facebook nyüzsög és szervezkedik, az emberek pedig sápadtan kérdezgetik egymástól, hogy igaz-e a hír? Felháborodott anyák viszik vissza a terméket a boltokba, mert a gyermekek nem isszák az úja verziót, felháborodott apák sopánkodnak, úgy téve, mintha a gyerekek innák otthon a Milo-t, és a kezüket az üzleti élet verőerén tartó élelmesek már aukciós szájtokon árulják húsz dollárért – az eredetileg kilencbe kerülő – régi recepttel készült tartalékaikat. Nincs kizárva, hogy egy fél év múlva már készpénzként fog működni a régi recepttel készült italpor, vagy banki fedezetként, mint a parmezán.

A Nestlé ausztrál szóvivője szerint a változások aprók és csak jobbá tették a terméket, de igazság szerint egy sovány tejjel készült pohárnyi Milo az új verzióban 4.5 csillagot kapott az új  ausztrál Health Star Rating rendszrben (amihez a Zátony is csatlakozott tavaly). Sőt, nem átallotta a némber azt mondani, hogy a vanilia íz kidobásával a kakaó és a pálmaolaj is fenttartható termelésű forrásból származik. Röviden az amúgy egészséges ital egészségesség-marketingfaktorát sikerült növelni, ami biztos szuper ötlet, kár, hogy a vevők szerint az új termék szar ihatatlan.

Ilyen felháborodás utoljára akkor volt, amikor 2011-ben a christchurchi földrengés megrongálta a Sanitarium Marmite gyárát és 2012 márciusára elfogyott a boltokból az élesztőkivonat. A Sanitarium elkezdte rendbehozni a gyárat, de a komoly szerkezeti károk miatt kénytelen volt elköltöztetni az egészet egy másik helyre, miközben az egész város próbálta rendbehozni az egyéb károkat. Persze sajnáltuk a félig összedőlt katedrálist is, de azért az igazi probléma mégis a Marmite hiánya volt.

A sign alerting customers that a product is out of stock is placed in front of an empty shelve where Marmite is usually found at a supermarket in Auckland, New Zealand, Tuesday, March 20, 2012. The manufacturer, Sanitarium, announced this week it had run out of Marmite, the sticky black spread that fans adore and doubters think would be better used for axle grease. (AP Photo/New Zealand Herald, Sarah Ivey) NEW ZEALAND OUT, AUSTRALIA OUT
A sign alerting customers that a product is out of stock is placed in front of an empty shelve where Marmite is usually found at a supermarket in Auckland, New Zealand, Tuesday, March 20, 2012. The manufacturer, Sanitarium, announced this week it had run out of Marmite, the sticky black spread that fans adore and doubters think would be better used for axle grease. (AP Photo/New Zealand Herald, Sarah Ivey) NEW ZEALAND OUT, AUSTRALIA OUT

A Trademe-n ravaszkodók persze akkor is próbálkoztak, 2012 májusára már 750 Marmite aukció volt regisztrálva és a gyár még mindig nem tudta mikor lesz képes újra megtermelni az évi hatszáznegyvezer kiló, kissé cipőkrém-szerű finomságot. A helyzet annyira kiéleződött, hogy a cég kénytelen volt reklámkampányt indítani, hogy megnyugtassa az összeomlás szélére került társadalmat.

marm2

A marmite-talanság két évig tartott, aztán helyreállt a rend, de ott legalább volt elfogadható érv a termeléskiesésre, no meg, az ember az ausztrál vegemit-al és a UK shopból beszerzett marmite-al mégiscsak át tudta vészelni a nehézségeket, a Milo esetében ez nincs, a Nestlé vagy visszacsinálja amit művelt, vagy a nép egyszerűen úgy fogja Ausztráliából rendelni a Milo-t, mint ahogy a kínaiak küldik haza a gyerektápszert vödörszám. Külön megalázó, hogy az ausztrál Milo recept nem változik, és abban pl. pálmaolaj nincs is egyáltalán. Az ausztrálok egyébként inkább hidegen isszák, a zátonynép viszont melegen szereti a löttyöt, vagyis hát szerette, kíváncsi leszek lesz-e bojkott meg tüntetés.

6 hozzászólás “Bajban a nemzet!” bejegyzéshez

  1. Összehasonlításképp, majdnem olyan megrázó élmény lehet ez itt a helyieknek, mint mikor a Danone csoport megvásárolta a Győri Kekszt és be akarta zárni a gyárat. A vásárlók meg közfelháborodással egybekötve jól megbüntették a Danone joghurtokat.

  2. Hááát, szerintem az eredeti változat is ihatatlan volt, itt a család igényeit az após szokta kielégíteni egy 12-es pakk 800g-os Nesquick kakaó postázásával.
    Ez legalább oldódik folyadékban, nem úgy mint az itteni Cadbury csokicucc vagy Milo, ami nekem max a kanál oldalára ragad akárhogy próbálkozom.

    1. szerintem az íze nem rossz, viszont én is értetlenül állok a jelenség előtt, hogy a por gyakorlatilag vízálló, házakat lehetne szigetelni vele

      1. Fogalmatok sincs hogy kell hasznalni.
        A helyiek nem vacakolnak tejjel. Forro vizben oldjak.
        Ha mar szar, legalabb a tej maradjon meg.

  3. Én imádom a Milot. Dél Afrikában szoktam rá és a tapasztalatom szerint hagyni kell állni kb 5-10 percig a tejjel úgy oldódik fel teljesen. Én már untam a nesquiket azért is csíptem a Milot

  4. Marmite sztem ehetetlen. Veggiemite is dettó. Még csak bele se merek gondolni miből lehet.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.