Célegyenesben a zászlócsere

Évek óta megy a morfondírozás, hogy a zátonynak ideje lenne megszabadulnia a jelenlegi lobogótól, bár egészen tavalyig mindez leginkább amolyan civil/szocmédia jelenlétben zajlott, ám akkor a kormány felkarolta az ötletet és komolyra fordult a dolog – hát ez úgy tűnik huszonhat milliónkba fog kerülni, akárhogy is lesz.

flag-finalfour

Az elképzelés az, hogy a kormány létrehoz egy bizottságot (Flag Consideration Panel), amely kiválaszt négy megfelelő lobogótervet, a nép meg megnépszavazza, hogy melyik tetszik neki, és ha megvan a legnépszerűbb zászló, akkor újra népszavazunk, hogy lecseréljük-e rá a régit. Welcome to New Zealand. A lobogó lecserélésére számos érv van (túlságosan hasonlít az ausztrálra, benne van a Union Jack, nincs benne semmi kiwis, stb.), és a jelenlegi megtartására is akad (pl., hogy benne van a Union Jack, hehe), de egy civilizált országban az ilyesmit eldönti a nép ügyesen.

A kormány csinált egy webszájtot, ahova bárki beküldözgethette a saját zászlóterveit, ami kiváló szórakozást biztosított a világ számos országában és végtelen nyersanyagot biztosított a humoristáknak. Csodálatos, csodálatos tervek születtek, szám szerint 10292, nyilván, ha az ember az internetre nyit ajtót, ne csodálkozzon, ha az bejön rajta.

flag-surf flag-firetheazer flag-shapes flag-tepepe

Miután jót röhögtünk a millió kretén zászlóterven, a bizottság kiválasztott 40 tervet (az un. Long List, pdf), amelyet szerinte érdemes komolyan fontolóra venni, majd alapos elemzésnek vetették alá őket. A kiwiana szín- és szimbólumrendszere nem túl összetett, silver fern, koru, dél keresztje, fekete, fehér, piros, kék, nagyjából ebből kell gazdálkodni – ha nem akarunk stradpapucsot, krikettütőt vagy egy pavlovát a zászlón látni.

flag-4

A negyvenes listából végül meglett az a négy amelyet ma jelentettek be hivatalosan, ez a négy terv megy tovább a népszavazásra. A lobogótervek részletes leírása és mindenféle gyakorlati alkalmazása megtekinthető ebben a pdf-ben is. Érdemes végignézni, fura mennyire más a design papíron meg a valóságban, pl. a sok más lobogó között, vagy a hátizsákos felvarrón, vagy szélcsendben.

flag-Koru-backpack

flag-Silver-fern-black-white-and-blue-UN-building

flag-Black-and-white-fern-limp

Egyelőre friss az élmény, vegyes a kép, az eddigi reakciókból ítélve a jelenlegi lobogó majdnem annyira tetszik a népnek, mint az egyik új. Az kétségtelen, hogy jobban néznek ki, mint a sárga alapra rajzolt síkidomok.

flag-pollJelenleg teljesen egészséges vita folyik, még annyira sem fajultak el a dolgok, mint 1965-ben Kanadában, de hát még hátra van két népszavazás, nyilván némi politika is lesz a dologban, szóval egyelőre csak annyi a dolgunk, hogy hátradőljünk és élvezzük a műsort, aztán majd szavazzunk, november 20 és december 11 között, melyik lobogót látnánk szívesen, aztán jön bajd az igazi dili, hogy megtartsuk-e a régit.

nzflag

Kanada egyébként kiváló példa, itt van miről cserélt mire:

flag-Canadian_Red_Ensign_1957-1965.svg

Flag-of_Canada.svg

5 hozzászólás “Célegyenesben a zászlócsere” bejegyzéshez

  1. A szemlézerező kivimadár mindent visz. A komolyan vett négy közül nekem önmagában az első, a Black & White Silver Fern tetszik legjobban, mint terv, bár a pdf-ben, ahol pár lehetséges felhasználás során is látható, nem az a leginkább tetszetős, hanem a színes Silver Fern. Szóval talán nem véletlen, hogy ez a legnépszerűbb. Kanadának elég jól ismert jelképe lett ez a juharlevél, értékelhetjük úgy is, hogy bejött nekik. A T. Szerkesztőség melyik változatot támogatja?

    1. én mindenképpen az új zászló mellett vagyok, de nem tudom mit látnék szívesen

      leginkább a koru tetszik, de ahogy elnézem a szavazást (az ojság szavazása, nem a nép) 13ezer résztvevőnek csak 3%-a gondolja ugyanígy. szerintem az néz ki a legjobban, de az a legkevésbé kiwis. a koru elég kiwis, de ezt rajtunk kivül senki se tudja 🙂

      valószínúleg a silver fernt nem lehet kihagyni, a dél keresztje meg fontos, szóval én a kék-fekete silver fernnel mennék. a fekete fontos, a dél keresztje is az, csak kicsit dark az egész

      bár anno volt egy olyan követelmény, hogy egy gyerek is kábé le tudja rajzolni, hát kíváncsi lennék hogy csipkézi ki egy gyerek a páfrányot… na mindegy, végül is PNG vagy kiribati se ettől szenved

      kanada nagyon jól beleválasztott, nem trikolór, nagyon kanadai és nagyon kontrasztos, kirí a többi közül és semmivel össze nem téveszthető

    1. hát az összeesküvés elméletek java részének tényleg jó lenne, ha legalább a fele igaz lenne 🙂

      amúgy a zászló cseréje – ha az amúgy a törvények mentén zajlik, referendum, stb. – nem befolyásolja az ország államformáját (alkotmányos monarchia), semnem politikai berendezkedését (parlamentáris demokrácia) semnem azt, hogy ki a head of state (Queen of the Realm of New Zealand) sem azt, hogy a HoS jelöli ki a gubernátort és hogy a Korona a jogforrása a három hatalmi ágnak.

      Ráadásul – pontosan, mint Kanada esetében, a lobogó lecserélése nem okozta sem az államforma, sem a működés változását. Pedig nekik is akkora juniondzsekkjük volt, mint nekünk, pontosan ugyanaz az államformájuk, sőt, osztoznunk kel őfelségén is kanadával meg másik 13 országgal.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.