Új bankjegyek

Ha a zászlóval kapcsolatos viták nem lennének elegendőek felkavarni a kiwi néplelket, jön az új pénz is. A jegybankban gőzerővel zajlik a bankófrissítési projekt, az első példányok az un. hetedik sorozatból jövő hónaptól kerülnek az utazóközönség kezébe.

Screen Shot 2015-09-01 at 21.33.20

A jelenleg forgalomban levő hatodik sorozat volt az első polimer (polipropilén) alapanyagú zátonypénz, ezt 1999-ben vezették be, elsősorban a papír alapú bankjegyeken meg nem valósítható biztonsági elemek miatt (pl. átlátszó ablak).

new-zealand-s-banknotes-webpage00

A műanyagalapú bankjegyeknek számos előnyük van a papírhoz képest:

  • kb. négyszer annyi ideig bírják forgalomban, mint a papírpénzek, kevesebbszer kell újat gyártani belőlük
  • a műanyag erősebb és mivel nem porózus, kevésbé koszolódik, nem árt neki a víz
  • sokkal nehezebb hamisítani és ravaszabb biztonsági elemekkel lehet ellátni
  • ha lejár az élettartama, újrahasznosítható

Két hátrányuk azonban van, mivel műanyagból készültek, ezek a bankók nem bírják az extrém meleget, (vasaló!) és bár nagyon nehezen szakadnak el, ha megsérül a szélük, utána villámgyorsan képesek végigszakadni. Igaz, ilyenkor sima cellux-al rendbehozhatók és a ragasztottak (ha nem hiányosak) simán használhatók. A jegybank van olyan kedves, hogy használati tanácsokkal is ellátja a műanyagpénz-felhasználókat.

penz-logo

Annak ellenére, hogy a bankjegyhamisítás Új-Zélandon nem számottevő, a jegybank szerint a jelenlegi bankók biztonsági megoldásai részben elavultak, részben elégtelenek. Az új bankókat már nem Melbourne-ben fogják készíteni, hanem Ottawában, ahol az eddig sem egyszerű pénznyomtatási technológiát egy még bonyolultabb eljárás váltja fel, így új biztonsági elemeket kapunk, jön a hologram meg a színváltós madár (animgif, vigyáztam!). Az új pénznek van saját vebszájtja, ahol alaposan elmagyarázzák mi merre, elég menő.

penz-holo

A dizájn alaposan megváltozik, sokkal élénkebb színek és tradicionális maori minták jönnek a korszerű biztonsági elemek mellé, a jelenleg érvényben levő bankjegyeken szereplő személyek, őshonos állatok és növények azonban megmaradnak. Az öt és tízdollárosok jönnek októbertől, a többi címlet pedig jövő áprilisig folyamatosan érkezik.

penz-sec

De menjünk sorban, nézzük meg egyenként a címleteket, kezdve az ötdollárossal (felül az új, alul a mostani bankjegyek):

tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o10_1280 tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o9_1280

penz-old5f

penz-old5b

Előoldalán Sir Edmund Hillary (1919 – 2008) a kiwi aki 1953-ban elsőként mászta meg a Mount Everestet és 1958-ban először érte el szárazföldön a déli sarkot. A képen szerepel az Aoraki/Mount Cook, Új-Zéland legmagasabb hegye (3724m) és a kissé átalakított Massey Fergusson traktor, amivel Sir Ed a déli sarkon csapatta. (ez nem tudom, hogy megmarad-e az újon is, nem látszik)

Hátoldalán egy Campbell Islandi látkép, benne egy Hoiho (Megadyptes antipodes / Yellow eyed penguin), Subantarctic lily (Bulbinella rossii) a sárga virágjával, Pleurophyllum speciosum egy nagyon nagyra megnövő százszorszépfajta és egy több méteresre is megnövő hínár (Durvillaea antarctica / Bull Kelp)

$10

tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o8_1280 tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o7_1280

penz-old10f

penz-old10b

Előoldalán Kate Sheppard (1848 – 1934) arcképe, a nők szavazati jogáért síkra szálló aktivistáról már posztoltam régebben,  neki köszönhető, hogy a zátony lett az első ország a világon, ahol a nők szavazójogot kaptak (1893). Ott a fehér kaméliavirág is, amelyet azoknak a képviselőknek adtak, akik támogatták az általános választójogot anno.

Hátoldalán folyóparti életkép, benne egy Whio (Hymenolaimus malacorhynchos / Blue Duck) ( a régin párjával, az újon fiókákkal fiókákkal), egy veszélyeztetett madárfaj, amely gyors folyású, hegyi patakokban lakik. A jószág mellett még két jellegzetes növény is látható, Hebe (Parahebe catarractae) és mountain kiokio (Blechnum novae-zelandiae/Blechnum fern)

$20

tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o6_1280 tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o5_1280

penz-old20fpenz-old20b

Előoldalán Őfelsége II. Erzsébet (1926 – ) aktualizált arcképe, a mostani pénzen levő arckép egy 1986-os, Wellingtonban készült portré alapján készült, azóta eltelt egy kis idő… az újon az aktualizált kép, a a királynőn kívül láthatóak még a parlament épületei, az öregebbet 1922-ben adták át, az új, a „Beehive” 1981-re készült el és Sir Basil Spence tervezte.

Hátoldalán újzélandi magashegyi látkép, előtérben kārearea (Falco novaeseelandiae/New Zealand Falcon) egy szép ragadozómadár, Marlborough rock daisy (Pachystegia insignis) egy nehezen megközelíthető helyeken növő őshonos növény és Red Tussock (Chionochloa rubra) egy a 23 újzélandi tussock (fűféle) közül. A hegy a háttérben a Mount Tapuaenuku, a déli szigeti Kaikoura Range legmagasabb hegye (2885m) annak is a keleti oldala amely az Awatere völgyre néz.

$50

tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o4_1280 tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o3_1280

penz-old50f

penz-old50b

Előlapon Sir Apirana Ngata (1874 – 1950) akinek múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy a maori kultúra nem veszett el, ő volt az első maori aki egyetemet végzett és ő lett az első maori parlamenti képviselő. Folyamatosan újraválasztották, 38 évet dolgozott a parlamentben képviselőként. Mellette a Porourangi Meeting House amit maga tervezett, ma is a Waiomatatini Marae-ban áll, Ruatoria közelében és maori kulturális kiállítás van benne. A jóember mögött Tukutuku mintázat látható, amelyet szintén Sir Apirana alkotott.

A hátoldalon egy Kokako (Callaeas wilsoni/Blue wattled crow) egészen pontosan egy északi szigeti kokako látható, hátterében a Pureora Forest, nagyszámú kokako élőhelye. Balra a kareao (Ripogonum scandens/Supplejack) amelynek a levelét a kokako igen kedveli, kusza ágbogai között pedig fészkelni szeret. A jószágtól jobbra az élőben gyönyörű Sky-blue gomba (Entoloma hochstetteri) látható.

$100

tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o2_1280 tumblr_ngpkviLiqU1qzf9x6o1_1280

penz-old100f

penz-old100b

Az előlapon a nelsoni illetőségű Lord Ernest Rutherford (1871 – 1937) látható, akinek köszönhetjük az atomról kialakult jelenlegi képünket, a természetes rádioaktivitás és a felezési idő megértését és az ő munkája alapozta meg a kvantumfizika mai eredményeit. Munkájáért 1908-ban Nobel díjat kapott, ami szintén látható a bankjegyen.

Hátoldalon egy bükkös életkép, benne a bükkerdők egyik jellemző lakója a Mohua (Mohoua ochrocephala/Yellowhead vagy Bush Canary). A fa egy tawhairaunui (Nothofagus fusca/Red Beech)  amely akár harminc méteresre is megnő. A bankó bal oldalán a bükkerdők másik lakója a déli szigeti araszolólepke látható (Declana egregia/South Island lichen moth) amelynek mintázata tökéletes rejtőzködést biztosít neki a bükkfákon növő zuzmók között.

penz-allnewbig

Hát így fogunk kinézni, sajnos, mivel a bankautomaták nem kezelnek öt és tízdollárosokat, hiába jelenik meg októberben a pénz, el fog telni kis idő mire kezünkbe foghatunk egyet (tekintve, hogy a készpénzhasználat igen ritka mifelénk), de aztán huszas meg ötvenes már fog jönni a falból, úgyhogy az gyorsan kézben lesz.

8 hozzászólás “Új bankjegyek” bejegyzéshez

  1. kíváncsi vagyok, mennyi idő alatt ér a cikk a cinkre….

    amúgy valahogy nekem olyan furák a műanyag bankjegyek….

    1. általában nekem reggelre ott van. vagy a 444-en 🙂

      a műanyag bankó király amúgy, nincs vele semmi baj. akkor se, ha kimosod, úszol benne… nekem a mostaniak is tetszenek, de az újakon lesz színejátszó csudaszép izé is, ami fokozza majd a felhasználói élményt remélhetőleg.

      kár, hogy házhoz jövő drájklinernél meg a pókerpartikon használunk csak kp-t, szerintem ötven meg százdollárost évek óta nem is láttam

  2. Ha emlékezetem nem csal (mindjárt fel is túrom a szekrényt) a lepréselt levélkéim-szirmaim (khm) között van egy ötdolláros is, kis ablakkal… Örök emlék.

  3. Nekem sincs bajom a műanyag „papírpénzzel” és tetszik is az új külcsíny, de mióta van bankszámlám itt (ami azért elég hamar megvalósult), azóta 2 helyen használok jellemzően kp-t: buszon (hop kártyával ez is megszűnt) meg piacon. Utóbbin azért főképp az asszony.
    Ja, meg alkalmanként a suliba kell vinni pár dollárt erre meg arra. De Pappitohoz hasonlóan $20 feletti tételek nem is tudom mikor mentek át a kezemen…

  4. A Sky-blue gomba az van szanaszét mindenfelé, vagy explicit helyeken kell keresnem, ha legközelebb arra járok? 🙂

    1. van mindenfelé ahol van erdő meg lucsok meg félhomály, szóval minden erdőben 🙂 A Pureorában láttunk sokat

  5. Az miért van vajon, hogy mindegyik arckép alatt ott a neve, kivéve a Bözsiét? Őt mindenkinek ismerni kell alapból, különben Tower?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.